banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Türkiye İş Bankası 95 yaşında

Milli Mücadele’nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, “siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmediği sürece payidar olamayacağı” vizyonu ile kurulan Türkiye İş Bankası, 95 yaşında...

FİNANS 01.09.2019, 07:53 30.09.2019, 09:08
16683
Türkiye İş Bankası 95 yaşında
banner625

26 Ağustos 1924 tarihinde 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon TL gibi mütevazı bir sermaye ile yola çıkan Banka, bugün yaklaşık 525 milyar TL’lik aktif büyüklüğüyle ülkenin en büyük özel bankası konumunda bulunuyor. Atatürk’ün, 1924 yılının Temmuz ayında gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nda dile getirdiği  "Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak, halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması..." arzusu Türkiye İş Bankası’yla hayat buldu.
İş Bankası; sınai gelişmeyi başlatmak, ulusal tasarrufları harekete geçirmek, temel ekonomik atılımları finanse etmek gibi yeni kurulan bir ülke için yaşamsal öneme sahip ihtiyaçların karşılanması için faaliyetlerine başladı. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren sadece bankacılık faaliyetleriyle değil, aynı zamanda camdan tekstil ve dokumaya, şeker fabrikalarından kömür işletmelerine kadar 300’ün üzerinde iştirakiyle Türkiye ekonomisinin kalkınmasında ve milli ekonominin tesisinde kritik rol üstlendi.
Ekonomiye 405 milyar TL’nin üzerinde kaynak sağladı: 95 yıl önce 2 şube ve 37 çalışan ve 1 milyon TL gibi mütevazı bir sermaye ile hizmete başlayan Türkiye İş Bankası, Haziran 2019 itibarıyla 524.5 milyar TL’lik konsolide bazda aktif büyüklüğüyle “Türkiye’nin en büyük özel bankası” konumunda. Aynı dönem itibarıyla konsolide bazda ekonomiye sağladığı toplam kaynak 405.2 milyar TL seviyesinde olan bankanın özkaynak büyüklüğü 58.7 milyar TL. Bugün yaygın şube ağı ve dijital hizmet platformları sayesinde müşterilerine çok yönlü bankacılık hizmeti sunan İş Bankası, toplam mevduat ve vadesiz mevduat büyüklükleri açısından özel bankalar arasında ilk sırada. Banka, toplam 265.1 milyar TL’lik toplam mevduat hacmiyle ülkemizde tasarruf birikiminin önemli adreslerinden biri olmayı sürdürüyor.
İş Bankası, 1930’ların başında İskenderiye ve Hamburg Şubeleri’ni faaliyete geçirerek varlığını ülke sınırları dışına da taşıdı. Banka bugün yurtdışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İngiltere, Kosova, Irak ve Bahreyn’de şubeleriyle; Almanya, Hollanda, Rusya ve Gürcistan’da da iştirak bankalarıyla faaliyetlerini sürdürüyor, Çin’de ve Mısır’da temsilcilikleri bulunuyor. İş Bankası, dünyanın önde gelen marka değerleme kuruluşlarından BrandFinance’in marka sadakati ve algısı gibi kıstasları değerlendirerek yayımladığı “Banking 500-2019” raporunda, “dünyanın marka gücü en yüksek 10 bankasından biri” konumunda.

İlklere imza atan İş Bankası
5 yıl sonra 100 yaşına basacak banka, kurulduğundan bu yana teknolojik yeniliklerde de öncü bir kurum oldu. Banka, gelecekte kurumları ayrıştıracak en önemli unsurlardan birinin teknolojiye ve inovasyona ayrılan kaynak olduğunun bilinciyle, hem finansal hem insan kaynağı anlamında bu alanlara ciddi yatırımlar yapıyor. Geçmişte bankamatikte, telefon bankacılığında, internet bankacılığında hep ilklere imza atan banka, müşterilerin ihtiyaçları nereye doğru evriliyorsa o yönde en hızlı, en kolay olanı ilk yapma konusunda teknoloji odaklı iş yapış biçimlerini sürekli güncelliyor. İş Bankası’nda şu anda dijital kanalları kullanan müşteri sayısı 7.7 milyona ulaştı.  Bunların yüzde 94’ü mobil bankacılığı kullanırken toplam işlemlerin artık yüzde 60’ı mobil kanallardan yapılıyor.
Banka, teknoloji odaklı girişimcilere de destek veriyor. Bankanın destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’ndan şimdiye kadar 40 girişim mezun oldu. Banka; Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Şirketi çatısı altında kurduğu ve 100 milyon TL’ye kadar kaynak aktarmayı taahhüt ettiği Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile yeni nesil girişimlere erken ve ileri aşama girişim sermayesi yatırımı yapmaya başladı. Ülke dışında da  2016’da Silikon Vadisi’nde teknoloji iştiraki SoftTech’e bağlı kurduğu MaxiTech adlı şirketiyle teknoloji dünyasını, en yeni gelişmeleri yakından takip ederek, bunu iş yapış biçimlerine uyarlıyor. Banka, geçtiğimiz Ekim’de Çin’de, Temmuz’da da KKTC’de inovasyon merkezleri açtı.

Yorumlar (0)