banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.10.2020, 00:01 25643

EKONOMİYE VİZYONER GÜNDEM

Olağandışı sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. ‘Yeni Normal’de, Pandemi’nin 2. Dalga belirsizliği ile uğraşırken ortaya çıkan ikinci pikin olumsuz sonuçları, ekonomide ve sosyal yaşamda endişeleri ve güvensizliği artırdı. ‘Gel-git’li gelişmeler bütün hesapları alt-üst ediyor ve karar vermeyi zorlaştırıyor. Bu zorlu koşullarda umudu yitirmeden, proaktif yönetişimle verilen sabırlı bilimsel mücadele krizi aşmamızı sağlayacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ‘Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi’ ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) (2021-2023) açıkladı. Ülkemize hayırlı olsun. İyimser senaryonun gerçekleşmesi için hepimize sorumluluklar düşüyor.
Türkiye, sanayileşme vizyonunu; ‘orta ve yüksek teknoloji ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü’ olarak belirlemişti. Buna ticaret vizyonu için ‘Tedarik Zinciri Yönetim Merkezi’ni eklemek gerekli. Pandemi’de önemi bir kat daha anlaşılan ‘Tedarik Zinciri Yönetimi’nin verimli, kaliteli, hızlı ve sürdürülebilir olmasının ulusal ve uluslararası ticaretin başarı sırrı olduğunu gördük.
‘Müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimi’ olan Tedarik Zinciri Yönetimi’nde Türkiye’nin güçlü bir ekosistemle merkez ülke rolü üstlenmesi; her ürününe ve hizmetine rekabette avantaj ve yüksek katmadeğer kazandıracaktır.
Küresel tedarik zinciri ağlarında yer değiştirmenin ve yeniden yapılanmanın beklendiği bir süreci yaşıyoruz. Türkiye, fırsat olarak uluslararası ticaret dinamiklerine uygun altyapı, işgücü ve teknoloji uygulamaları ile doğal olarak sahip olduğu jeostratejik potansiyelini gerçeğe dönüştürebilir.
İhtiyaç duyulan teknoloji ve işgücü niteliğiyle istihdam dostu dijital dönüşüme de katalizör olabilecek ‘Tedarik Zinciri Yönetimi ve Teknolojileri’, ülkemizin kalkınma ve büyümesine stratejik katkı sağlayacaktır.
Türkiye, havayolları sisteminde benzer bir potansiyeli kaldıraç olarak değerlendirmiş ve başarılı olmuştur. ‘Topla-dağıt’ prensibiyle oluşturulan uçuş bağlantıları, ‘HUB’la (Aktarım Merkezi) verimli ve etkin olmayı sağlamış, Türk Hava Yolları (THY) gidilen ülke ve lokasyonlara göre (126 ülke, 316 şehir, 319 havalimanı) dünyanın lider havayolları şirketi olmuştur.
Bu ay ki dosya konumuzda ‘Dijital Oyun Sektörü’nü analiz ettik. Dijital teknolojilerdeki gelişmelerin eğlenceleri ve oyunları da derinden etkilediğini; değiştirip dönüştürdüğünü gördük. Ağırlıklı ihracatla hızla büyüyen ve satışlarla başarı hikayesi yazan Türkiye dijital oyun sektörünün yükselen potansiyeliyle küresel rekabette parladığını gözlemledik. İhtiyaç duyulan ekosistemin kurulması, yakaladığımız ivmeyi kalıcı kılacaktır.
Dergimiz KobiEfor’un yıllardır çözüm ortağı ve medya sponsoru olduğu Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin 23.’sü, bu yıl, 17 Cumhurbaşkanı başta olmak üzere 44 ülkeden üst düzey katılımla; 7-8 Ekim’de gerçekleştirilecek. Pandemi koşulları nedeniyle Zirve, ilk kez, tamamen dijital platformda yapılacak ve tüm dünyada canlı olarak izlenebilecek. Herkesi, 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılmaya ve izlemeye davet ediyoruz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, destek bilgilerini ‘yatirimadestek.gov.tr’ web adresinde tek çatı altında toplayarak yayınlamaya başladı. Yıllardır gerek dergimizde gerek TOSYÖV ile il, il toplantılar düzenleyerek destek ve teşvikleri KOBİ’lerimize, girişimcilerimize ve iş dünyamıza anlattık. Destek ve teşviklerin, etkin ve verimli kullanımı için kurumsal ‘tek durak, tek ofis’ çatısı altında toplanmasının çok faydalı olacağını gördük ve önerdik. Bu atılan değerli dijital adımı kutluyor, devamının gerçekleşmesini bekliyor ve umuyoruz.
Pandeminin yayılmasını durdurmada hepimizin rolü var, çözümün parçası olarak ‘Temizlik-Maske-Mesafe’ kurallarına özenle uyup, sağlıklı çalışıp sağlıklı yaşamak zorundayız. Herkese esenlikler diliyorum.
HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.

Yorumlar (0)
banner557