banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.09.2020, 00:01 14460

E-Beyan Uygulamaları

Sizlere bu ayki yazımda ‘Muhasebe’ ve ‘İnsan Kaynakları’ bölümlerini yakından ilgilendiren bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi pilot uygulama olarak bazı illerimizde halihazırda uygulanan ve testleri yapılan program, Temmuz beyannameleri verilmek üzere tüm illerde uygulanmaya başlanıyor.  Önemli bir konu da artık Muhtasar ve SGK birleştiği için son beyan ve ödeme tarihleri ile ilgili GİB de yayımlanan yıllık takvimin takip edilmesi gerektiğidir. Temmuz beyannameleri için son gün 26 Ağustos’tur.
Bu yazımda sizlere uygulama ile ilgili kısa kısa bilgiler vermek istedim.
Öncelikle mükelleflerin söz konusu uygulamadan yararlanabilmesi için, bağlı bulundukları vergi dairelerine Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu’nu doldurarak müracaat etmeleri gerekiyor. İşlem kolay bir işlem. Tüzel veya gerçek kişi ilgili formu doldurarak şifresini alabiliyor.
Ancak bazı gereklilikler var tabii ki. Beyanname Düzenleme Programı’nın çalışabilmesi için bilgisayarınızın minimum 256 MB RAM ve Pentium-III işlemciye sahip olması ve Windows işletim sistemi kurulu bulunması gerekiyor. Sonrasında bilgisayarınıza JRE 1.4. (Java Runtime Environment) programı kuruluyor. Bu program ve kurulumu ile ilgili bilgiyi sitenin “Gerekli Programlar ve Kılavuzlar” bölümünde bulabiliyorsunuz.
• Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Muhtasar Beyanname, Noter Harçları Vergisi, Banka Muameleleri Vergisi, Damga Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi,
• Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Geçici Vergi, Gelir Vergisi Mükellefleri İçin Geçici Vergi, Kurumlar Vergisi gibi vergiler buradan düzenlenmekte.
Programda yapılacak güncellemeleri kaçırmamak için değişiklik ve düzenlenmeleri Duyurular bölümünden takip etmelisiniz. Yüklenen paketin boyutunun 1 MB’ı geçmemesi de gerekliliklerden biri.
Paket sadece iletim aracı olduğu için farklı vergilerin, farklı dönemlerin, farklı mükelleflerin, farklı vergi dairelerinin beyannameleri aynı paketin içine konulabilmektedir.
Program, yüklemiş olduğunuz (paketleme) beyannameyi hata varsa onaylamadan evvel iptal etmenize de olanak sağlamaktadır.
Onaylama kısmı ise oldukça basittir. Beyannameyi listeledikten sonra yanında yer alan onayla kutucuğunu seçip “Onayla” butonuna tıklayarak onaylayabiliyorsunuz. Tümünü seç butonuna basarak onay bekleyen tüm beyannamelerinizi seçip hepsi de onaylanabilir. Beyannamenizi onaylamazsanız tahakkuk fişi kesilmez ve beyannameniz geçerli sayılmaz.
Kesilen tahakkuk fişini görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.Bir de şifrenin, kullanıcı kodunun unutulabilme/ kaybedilme ihtimali var. Bu durumda da bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.
Daha önce İnternet Vergi Dairesi kullanıcısı olarak aldığınız kullanıcı kodu ve şifreleri beyanname göndermek için kullanamazsınız. Fakat o şifreyle sizin adınıza gönderilmiş beyannameleri görüntüleyebilirsiniz. Bu durumda İnternet Vergi Dairesi’nde kullandığınız şifrenizi ‘şifre’, kişisel şifrenizi ‘parola’ olarak kullanabilirsiniz. Eğer beyanname göndermek istiyorsanız bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurup yeni parolanızı ve şifrenizi alabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için; E-Beyanname web sitesinden indirebileceğiniz Kullanıcı Kılavuzlarında Beyanname Düzenleme Programı ve web sitesiyle ilgili yapacağınız işlemler detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca 444 0 435 nolu Çağrı Merkezi’nden yardım alabilir veya ebeyanname@gelirler.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Her yenilikte alışma sürecinde bir bocalama olacaktır. Umarım tüm mükellefler sorunsuz şekilde yeni sisteme geçebilir ve çalışmalarını tamamlayabilirler.

Yorumlar (0)
banner557