Tersine Mühendislik
Endüstriye, zaman, maliyet, tasarruf ve verimlilik avantajı sağlamasıyla dikkat çeken ‘Tersine Mühendislik (Reverse Engineering)’ çalışmaları, Dünya’da ve Türkiye’de yaygınlaşıyor.
Endüstrinin çeşitli ihtiyaçlarına yönelik ortaya çıkan ‘Tersine Mühendislik (Reverse Engineering)’ çalışmaları, Dünya’da ve Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Çözümleyici kabiliyetleri nedeniyle birçok farklı amaçla kullanılan Tersine Mühendislik çalışmalarının ana amacı; hedef ürünün geometrisini, uygunluğunu kontrol etmek ve çalışma prensiplerini anlamak.
Endüstride bir mühendis sıfırdan bir nesneyi tasarlar ve teknik çizimlerini oluşturur, oysa ‘Tersine Mühendislik’te tasarım mühendisi, mevcut ürünle işe başlıyor, ürünün tasarım sürecine ters yönde çalışıyor, ürünün veya bileşenin tasarım konsepti ve üretim yöntemleri hakkında birçok bilgi elde ediyor. ‘Tersine Mühendislik’, ‘mühendislik sırlarının keşfedilmesi’ olarak niteleniyor.
Tersine Mühendislik, çalışma tamamlandığında, orijinal bir tasarım oluşturmada yardımcı planın sanal bir kopyasını veriyor, kapsam dışı öğeler için tasarımı yeniden oluşturmasını sağlıyor. Modern üretim, eklemeli üretim gibi yöntemler, tasarım süreci, bir ürünün tasarımı, işleyişi, malzemelerini anlamak, eski bileşenler, eski bir ürünün eski tasarım modelini izlemek, yeni model oluşturabilmek, parçası bulunamayan ürünleri onarmak, yenilemek, rakip ürün analizi, üretilmeyen orijinal parçaları yeniden üretmek, revize etmek ve modern üretim yöntemleriyle yeniden üretmek, orijinal parça üretmek, test ve analiz, dijital arşivleme gibi birçok farklı alanda Tersine Mühendislik’ten yararlanılır. Tersine Mühendislik sadece üretim ve endüstride değil, yazılım alanında da kullanılıyor.
En çok Tersine Mühendislik çalışması yapan sektörler ve alanlar: Üretim sanayi, otomotiv sektörü, savunma sanayi, elektrik-elektronik (plastik bileşen, PCB devre taramaları, mikroçipler), elektronik ve mekanik tasarım, yazılım mühendisliği, makine imalat sanayi ve kalıpçılık sektörü (kalıp, fikstür, aparat taraması), yedek parça sektörü, medikal sanayi (dental, insan gövdesi, medikal implant, medikal protez, parmak izi taraması), imalat atölyeleri (el işçiliğiyle küçük model yapılması, modellerin 3D veri haline getirilmesi, modelin büyütülmüş halinin CNC tezgahlarında otomatik işlenmesi), sanat özellikle heykelcilik sektörü, üretimden kalkmış eski objeler ve plastik sanatlar için taramalar, arkeoloji (büst, lahit, heykel, tarihi eser, alan taramaları).
Tersine Mühendisliğin işletmelere sağladığı avantajlar: Karmaşık geometrileri modellemek kolaylaşır. Hassastır. Hızlı sonuç alınır. Tasarruf sağlar, düşük maliyetlidir.
Tersine Mühendislik’te kullanılan teknolojiler, yazılımlar ve cihazlar: CAD: Bilgisayar destekli tasarım, 3D CAD / CAM: Bilgisayar destekli üretim, 3D CAM / Bilgisayar destekli mühendislik (CAE), 3D CAE / Üç boyutlu (3D) tarama teknolojileri / Lazer ve optik tarayıcılar: Üç boyutlu (3D) üçgenli lazer tarayıcılar / 3D yapısal ışık sayısallaştırıcılı tarayıcı / 3B tarama hizmeti / Sayısallaştırma-Lazer/Optik (digitization) / Bilgisayar görüş sistemleri (computer vision systems) / Koordinat ölçüm hizmetleri: Hizalama, CNC hizalama, CAD ölçüm, fikstür ölçüm, trackarm / Üç boyutlu koordinat ölçüm cihazları (Coordinat Measuring Machine-CMM): Sabit tip koordinat ölçüm makinaları, taşınabilir koordinat ölçüm makinaları, CMM ölçümü / Optik ölçüm hizmetleri: CAD veri, optik metroloji, mekanik tasarım, re-konstrüksiyon, küçük parça ölçümü / Bilgisayarlı tomografi cihazları (Computer Tomography-CT) / 3D modelleme / Parametrik modelleme / Yüzey modelleme / Hızlı protipleme teknolojisi / Ürün tasarımı / Yüzey oluşturma / Proses kontrol / Kalite kontrol / Kalite kontrol ve ölçüm raporları: 3D veri-bitmiş ürün karşılaştırılması. Eksen merkezleri, doğrusal, dairesel, açısal ölçü doğruluğu. Çökme tespiti. Yüzey sapma haritası çıkarılması. Trim hatları kontrolü. Yüzey alanı hesaplanması. Et kalınlığı (Cidar) ölçümü. Şahit numune ölçümü (PPAP) / Rakip ürün analizi / Zararlı yazılım analizi / Tersine Mühendislik yazılımı / CappsNT / Geomagic Studio / RapidForm / CopyCAD, Imageware / Bileşik Mühendislik (concurrent engineering).
Tersine Mühendislik (Reverse Engineering) nedir?
Tersine Mühendislik (Reverse Engineering), “Bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemi” olarak tanımlanıyor.