Ofislerin konuta dönüşebilmesi etkili bir çözüm
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapılan yeni düzenleme ile 50 bin ofisin konuta dönüştürülebileceğini açıkladı. GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, şehirlerde yeni konut geliştirmeyi teşvik etmek adına başarılı bir adım olduğunu belirtirken, özellikle konut sorunu yaşanan ve yüksek fiyatların konuşulduğu bölgeler için de erişilebilir konutlar için de alternatif olacağının altını çizdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişikliği kamuoyu ile paylaştı. Açıklamanın son dönemde bozulan arz-talep dengesi ve yüksek fiyatlarla ilgili olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Gayrimenkulün hammaddesi arsa-arazi erişiminde sıkıntıların yaşandığı bu günlerde, hem arz fazlalığından dolayı boş halde duran yeni ofis alanlarının hem de ömrü dolmuş ya da atıl halde duran ofis stoğunun değerlendirilmesi için etkili bir çözüm” dedi.
Kalyoncu, kentsel dönüşümle eski konut fonksiyonlu yapı stokunu dönüştürmek kadar, atıl halde duran ofis stokunu kullanılabilir hale getirmenin çok önemli bir karar olduğunu paylaştı. Karar kapsamında uygulama yapılacak ofislerin konuta dönüşmeye elverişli olmasının en önemli nokta olduğunu belirten ve İstanbul’da bu planlamaya uygun olan birçok ofis olduğuna değinen Kalyoncu, bürokratik süreçlerinde hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ve ofisten konuta yapılacak dönüşümü teşvik etmek adına belediye ve ilgili kurumların süreçleri hızla neticelendireceğini düşündüğünü belirtti.
“Spekülatif fiyatlar yok olur”
Yürürlüğe giren bu karar neticesinde oluşan bu yüksek fiyat dalgasının da yavaş yavaş dengeye oturacağını belirten Kalyoncu, şu açıklamada bulundu: “İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde fiyatların spekülatif olarak seyrettiği bölgeler var. Öte yandan bu bölgeler yine ofis yoğunluğu ile de dikkat çekiyor. Bu karar sonrasında çok sık karşılaştığımız yüksek fiyatların artık telaffuz edilmeyeceğini düşünüyoruz. Alternatif olmadığı, limitli ürünün bulunduğu piyasa ortamında fiyatların yükselmesi mümkün oluyor. Ancak ofislerin konut olarak kullanılması ile özellikle arzda sorun olan, yüksek fiyatların sık görüldüğü noktalarda tüketici yeni alternatife ulaşacak. Bu da konutta erişilebilirliği kolaylaştıracak.”
Konut imarlı arsalarda değer değişimi yüzde 78’i buldu
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com’un verilerine göre, Türkiye’de ortalama konut imarlı arsa metre kare fiyatı bin 328 TL/m2 olurken, son 1 yıldaki değer değişimi yüzde 78 oldu. Ortalama konut imarlı arsa fiyatı 741 bin 24’e ulaştı. Arsa fiyatları en yüksek olan iller ise İstanbul, İzmir ve Antalya oldu. İstanbul’da konut imarlı arsalar için ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 919 TL, İzmir’de 2 bin 457 TL, Antalya ise 2 bin 361 TL’ye ulaştı.
Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, arsaya olan ilginin artmasının ana sebebinin konut fiyatlarının çok yükselmesi olduğunu söyleyerek, “İnsanlar elindeki varlığı bir şekilde değerli bir yatırıma dönüştürmek istiyor ama artan fiyatlar nedeniyle bu durum konut için her zaman geçerli olamayabiliyor. Dolayısıyla vatandaş konuta göre daha ulaşılabilir maliyetlere sahip arsaya yöneliyor. İkinci neden de Pandemi nedeniyle sahil bölgeleri başta olmak üzere büyükşehirlere yakın yerlerde arsa /arazi alımına yönelik artan talep” diye konuştu.
Öğüt, 2022’de arsa satışlarının daha da artacağını öngörerek şunları söyledi: “TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre konut dışı gayrimenkul satışları (arsa, tarla, işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi vs.) 2021’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 29.6 artarak 1 milyon 528 bin bandına geldi. Bu satışların 722 bin adedi tarla, 480 bin adedi ise arsa. Konut dışı gayrimenkul satışı 2021 yılında ilk defa konut satışlarını geçti. Bu durum yaşanan sürecin en önemli göstergesi aslında. 2021 verileri üzerinden bir projeksiyon yaptığımızda 2022’de arsa satışının daha da artacağını öngörebiliriz.”