KOP Bölge Kalkınma Programı tanıtıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya’da, 2021-2023 dönemini kapsayan KOP Bölgesel Kalkınma Programı’nı, Ankara’da ise KOSGEB’in yeni başlattığı Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı’nda, Konya’nın, bölgesel kalkınmanın lokomotifi olduğunu, KOP bölgesinin Türkiye yüzölçümünün yüzde 12’sine tekabül ettiğini, 8 ilde 4.5 milyon nüfusun yaşadığı bir alan olduğunu söyledi. Varank, tarihi geçmişiyle Konya Ovası Projesi’nin Türkiye’nin en büyük kalkınma projelerinden olduğunu kaydetti: “KOP Bölge Kalkınma Programı ile idaremiz ve ilgili kurumlarımızın 2021-2023 döneminde bölgede yapacağı atılımların stratejik çerçevesini oluşturuyoruz. Program çerçevesinde KOP bölgesinde yapılacak kamu yatırımlarını koordine ederek etkinleştireceğiz.”
200 milyon m3 su tasarrufu: Bakan Varank, KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin kurulduğu günden bu yana Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir’in kalkınması için çok kapsamlı politikalar uyguladığını, son 10 yılda bölgedeki 1920 projeye 1.2 milyar lira destek sağladıklarını, Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’nı hayata geçirdiklerini, 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar alanı rehabilite edip, modern sulama altyapısına kavuşturarak, yılda yaklaşık 200 milyon m3 su tasarrufu sağladıklarını anlattı.
KOP TEYAP ve KOP KIRSAL programlarıyla çiftçileri yenilikçi üretim teknikleriyle buluşturduklarını kaydeden Varank, güneş pilleri, enerji verimliliği uygulamaları, jeotermal kaynakların değerlendirilmesi gibi alanlarda önemli projeler yürüttüklerini, bölgenin ekonomik kalkınmasını hızlandırırken, sosyal gelişimini de desteklemeye devam ettiklerini aktardı.
25 projeye 52 milyon TL kaynak: Bugüne kadar turizm altyapılarının iyileştirilmesine yönelik 25 projeye 52 milyon lira kaynak aktardıklarını, ‘KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında 244 projeyi hayata geçirdiklerini, KOP İdaresi’nin yeni nesil eylem planının, başta Mevlana, Ahiler ve Orta Anadolu kalkınma ajansları olmak üzere bölgesindeki diğer paydaşlarla işbirliği içinde hazırlandığını anlattı: “2021-2023 dönemini kapsayan bu yeni programda, bölgenin öncelikli ve katmadeğer oluşturma potansiyeli yüksek ihtiyaçlarına odaklandık. Ayırdığımız 395 milyon liralık bütçeyle toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, turizm, sanayi ve enerjide ekonomik büyüme, beşeri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi temel alanlarında operasyonel programlar uygulayacağız.”
Programda, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin de birer konuşma yaptı. Toplantıya, KOP bölgesi valileri, milletvekilleri, belediye başkanları, oda ve borsa başkanları ile davetliler katıldı.
KOSGEB programı ile KOBİ’lere destek
Yapı Kredi Leasing, KOSGEB Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’na katıldı. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ve Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun’un imzaladığı protokol ile tarladan son kullanıcıya ulaşana kadar oluşan sebze ve meyve kaybının önlenmesi için KOBİ’lere soğuk hava depoları ve frigorifik araçlarda taşınan soğutma ünitelerinin finansmanına destek olunacak.
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, ‘Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’ kapsamında soğuk zincir muhafazası ile lojistik yapan frigorifik araçların sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, şu değerlendirmede bulundu: ‘‘Programda kullanılacak teknolojilerde yerli üretim şartı olması nedeniyle sektörde faaliyet gösteren yerli makine üreticileri de desteklenecek. Yapı Kredi Leasing olarak ülkemiz ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak için önümüzdeki dönemde KOBİ’lerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”
Soğuk zincir ile sebze meyvede zayiat azalacak
Soğuk Zincir Finansman Destek Programı: AGRİGENOMİCS HUB-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezi’nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in yeni başlattığı destek programının müjdesini verdi. KOSGEB, tezgahlara gelene kadar fahiş fiyatlara ulaşan sebze ve meyvede taşıma sırasında oluşan zayiatı azaltacak bir hamle yaptı. Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı devreye alan KOSGEB’in bu yeni desteğinden toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, komisyoncu meslek mensuplarıyla sebze ve meyve taşımacılığı yapan lojistik firmalar yararlanacak.
750 bin TL’ye kadar destek: Bakan Varank, KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL’ye kadar destek vereceklerini açıkladı. Hedeflerinin, meyve sebze zayiatını minimuma indirip KOBİ’lerin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki yüksek fiyatları düşürmek olduğunu belirten Varank, “Şartları sağlayan tüm KOBİ’lerimizin bu desteği takip etmelerini ve başvurmalarını tavsiye ediyorum. Programdan toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar ve komisyoncularla sebze-meyve taşımacılığı yapan lojistik firmalar yararlanacak. Böylece işletmelerin soğuk hava ünitesi ve soğutucu frigorifik kasa edinimlerinde oluşacak finansman maliyetini karşılayacağız. Hedefimiz, meyve sebze zayiatını minimuma indirip KOBİ’lerimizin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki yüksek fiyatları düşürmek.”
Kimler yararlanabilir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda yer alan “Sebze ve meyve zayiatının azaltılması için soğuk zincir oluşturulmasına destek verilecektir” eylemi çerçevesinde harekete geçen KOSGEB, toptancı hallerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler, komisyoncu meslek mensupları ile sebze/meyve taşımacılığı yapan KOBİ’lerin desteklenmesi için ‘Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı yürürlüğe aldı.
Yerli malı ve yeni olacak: Program çerçevesinde işletmelerin, yerli malı ve yeni olmak kaydıyla 1 adet soğuk hava ünitesi edinimlerinde oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmını KOSGEB geri ödemesiz olarak karşılayacak. 10 adete kadar olan soğutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de aynı uygulama geçerli olacak.
İşbirliği protokolleri imzalandı: KOSGEB, bu kapsamda Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile işbirliği protokolleri imzaladı. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmeler de ‘Kredi Garanti Fonu A.Ş.’ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol’ kapsamında KGF kefaletinden de faydalanabilecek.
1.000.000 Avro hibe desteği
‘Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim İçin Diyalog (elele) Projesi’nin basın toplantısı Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Gençlik Servisleri Merkezi Derneği (GSM), Uçan Süpürge Vakfı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) konsorsiyumu ile yürütülen proje, Avrupa Birliği’nin Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı, ‘Kültür için Temel Haklar’ kapsamında 2.000.000 Avro ile destekleniyor.
Proje Direktörü Gizem Beştaş, projenin genç kadın ve genç erkekler arasındaki kültürler ve inançlararası diyaloğu, kültür ve sanatın birleştirici ve iyileştirici yönüyle artırarak birlikte iyi yaşamı güçlendirme hedefine ve projenin pilot illerinde; Dicle ve Fırat havzasında bulunan kadim topraklara sahip Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Mardin’de düzenlenecek kültür ve sanat etkinliklerine değindi.
Beştaş, Türkiye’de elele Projesi ile kültür ve sanat alanında aktif faaliyet gösteren STÖ’lerinin yarattığı etkinin tabana yayılması amacıyla, iki ayrı çağrıda toplam 1 milyon avro hibenin dağıtılacağını duyurdu.
TOBAV Genel Başkanı Solist Sanatçı Mehmet Yılmaz, insanlığın varoluşundan bu yana sanatın ve diyaloğun önemini vurguladı.