Çok Çalışmakla Genel Müdür Olunmaz!
Genel müdür olmayı arzu veya hayal eden bir müdür, kendi işini çok iyi yapmaya devam ederken, diğer yönetsel fonksiyonlarda da kendisini geliştirmek sureti ile bilgi setini dikeyden yataya dönüştürebilmeli ve kendisindeki bu yetkinlik değişimini fırsat buldukça üst yönetime de gösterebilmelidir. Bu süreçte yöneticilere destek olabilecek en uygun faaliyet bir MBA eğitimi yapmak olacaktır. Bir orta kademe yöneticisi iseniz, sadece işinizde çok çalışmakla genel müdür olamazsınız ama bu değişimi gerçekten isterseniz bunu başarabilecek imkanları mutlaka bulursunuz.
Makul bir süre bir şirkette orta kademe yöneticiliği, diğer bir anlatımla fonksiyonel bir alanda müdürlük yapan yöneticilerin birçoğu kariyerlerine genel müdür olarak devam etmek isterler. Bu istek, onların aynı zamanda hiç şüphesiz hakkıdır. Ancak, böyle bir beklentisi olan birçok yöneticinin hayal kırıklığına uğradığını da görüyoruz. Örneğin; yıllar boyu bir fabrikanın üretim müdürlüğünü yapan bir yönetici, boşalan genel müdürlüğe kendisinden çok daha genç bir müdürün, örneğin; pazarlama veya kalite güvence müdürünün getirildiğini görebilir ve kendisine haksızlık yapıldığını düşünebilir.
Hemen ifade etmeliyim ki, müdürlükten, genel müdürlüğe geçiş, çok çalışmanın ödülü olan basit bir terfi değil, yetkinlik seti değişimidir.
Bir şirkette orta kademe yöneticiliği veya müdürlüğü dikey bir fonksiyondur. Bir üretim müdürü üretimi, bir pazarlama müdürü pazarlama ve satışı, bir finans müdürü finansal konuları tüm ayrıntısına kadar çok iyi bilmeli ve şirketinde etkinlikle uygulayabilmelidir. Bu aynı zamanda müdürün şirketine karşı sorumluluğudur.
Bir şirkette genel müdürlük ise yatay bir fonksiyondur ve yönetimin bütün fonksiyonlarında yeterince bilgi sahibi olmayı gerektirir. Bir genel müdür üretim müdürünü yönlendirebilecek kadar üretim, pazarlama müdürünü yönlendirebilecek kadar pazarlama, finans müdürünü yönlendirebilecek kadar finans, insan kaynakları müdürünü yönlendirebilecek kadar insan kaynakları bilgisine sahip olması gerekir. Aynı genel müdür, sabah icra kurulundaki müdürlerinin problemlerine çözüm ve öneriler getirirken; öğlenden sonra da yönetim kurulu toplantısına katılıp, yönetim kurulu üyelerini şirketin stratejik hedeflerine ne kadar yaklaştığı ve stratejileri nasıl hayata geçirdiği konusunda ikna edici söylemlerde bulunabilmelidir.
Hiç şüphe yok ki, bütün fonksiyonel alan yöneticileri, kendi fonksiyonel alanlarında derinliğine bilgi sahibi olmalı, bu bilgisini şirketinin vizyon ve hedefleri doğrultusunda kullanabilmeli ve kendisine verilen görevi eksiksiz başarabilmek için de gerektiğince çalışmalıdır. Ancak, sadece çok çalışarak genel müdür olunamayacağını da bilmelidir.
Genel müdür olmayı arzu veya hayal eden bir müdür, kendi işini çok iyi yapmaya devam ederken, diğer yönetsel fonksiyonlarda da kendisini geliştirmek sureti ile bilgi setini dikeyden yataya dönüştürebilmeli ve kendisindeki bu yetkinlik değişimini fırsat buldukça üst yönetime de gösterebilmelidir. Bu süreçte yöneticilere destek olabilecek en uygun faaliyet bir MBA eğitimi yapmak olacaktır.
‘MBA yapmam için şirketim izin vermiyor veya zamanım yok’ diyen yöneticilere günümüz teknolojisinin yardımcı olduğunu ve dünyada çevrim içi olarak yapılabilecek birçok MBA programları olduğunu hatırlatırım.
Küçük bir anımı sizlerle paylaşmak isterim. Ben, yıllar önce Hollanda’da uluslararası bir kurumda çalışırken ve ikinci çocuğum dünyaya geldiğinin ikinci hafta sonunda İngiltere’deki bir üniversitenin MBA programımın pazarlama sınavına çalışıyordum.
Kısaca; bir orta kademe yöneticisi iseniz, sadece işinizde çok çalışmakla genel müdür olamazsınız ama bu değişimi gerçekten isterseniz bunu başarabilecek imkanları mutlaka bulursunuz. Tabii, bunu gerçekten istiyorsanız!