banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.05.2013, 17:06 3235

Bireysel Katılım Yatırımcıları proje bekliyor

Dergimiz’in Temmuz 2012  sayısındaki,  “Genç  Girişimcilere Farklı  Finans Modeli;  Melek Sermayesi” başlıklı yazımda hükümetin ‘Melek Sermayesi’ konusunda  tasarılarından  bahsetmiştim.
O günden bugüne  değin gelinen noktayı  kronolojik olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle  6327 No’lu  Bireysel  Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu yürürlüğe sokuldu. Yasayla bir yandan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılırken diğer yandan yeni bir madde ile Hazine Müsteşarlığı Bireysel Katılım Sermayesi ile görevlendirilmiş oldu. Yasa gereği  uygulama için  “Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği” ise 5 Şubat 2013  günü yürürlüğe girdi ve süreç  böylelikle tamamlanmış oldu.
Ay ortasında  Hazine Müsteşarlığı’nca ‘Bireysel Katılımcı Sertifikaları’nın dağıtımı amacıyla İstanbul’da düzenlenen “Melek Yatırımcılık Lansmanı”na katıldım. Başbakan Yardımcısı sayın Ali Babacan açılış konuşmasında, ‘Melek Yatırımcılar’a devlet tarafından  sağlanan katkıları; “Bugünden itibaren ilk defa devlet katkı vermeye başlayacak. Birincisi bir iş meleği bir girişimciye sermaye aktardığı anda, o aktardığı sermayeyi gelir vergisi matrahından düşüyor. O para zarar etmiş durumda bunun tamamını gider yapma imkanına sahip. Bunun tamamının olması için TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlarımızdan yararlanması gerekiyor. Diyelim ki TÜBİTAK’a uğramamış, o zaman da yüzde 75 oluyor.  Biz bu girişimcilerimizi TÜBİTAK, KOSGEB  programlarına davet etmiş oluyoruz. Diyelim yatırımcı başarılı oldu. Belli bir noktaya geldi artık o ilişkiye daha az gerek duyuyor. Belli bir noktada çıkmak istiyor. Çıkarken en az 2 yıl durma mecburiyeti getirdik. Sermaye kazancı neyse bunun tamamı da vergiden muaf. Eğer yüksek vergi dilimindeyse yüzde 35 vergi dilimindeyse ne kadar sermaye koyuyorsa o sermaye kadar yüzde 35 vergiyi az ödemiş oluyor. Çıkarken de ne kadar para kazandıysa tamamen bu kazanç vergiden muaf. Devletin bu işin içinde olmasının sebebi vergi avantajının içinde olması” sözleriyle anlattı ve yeni bir yasal düzenleme ile fonların fonuna Hazine Müsteşarlığı’nın iştirak edebilmesinin önünü açtıkları bilgisini verdi.
‘Bireysel Katılım’ konusunda derlediğim bilgileri sizlere sunmak istiyorum. Yurtdışında genellikle  ‘Business Angel’ olarak bilinen ülkemizde de ‘Melek Yatırımcı’ adıyla tanımlanırken bu kez “Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği”nde  bu tanım Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) olarak adlandırıldı. Melek Yatırımcı ya da  BKY, daha sade bir ifade ile kişisel maddi varlıklarını ve tecrübelerini başlangıç aşamasındaki şirketlere aktaran gerçek kişiler olarak tanımlanıyor. “BKY olabilmek için ne gerekiyor?” sorusunun net cevabı  ise;
Hazine Müsteşarlığı’na başvurarak BKY Lisansı almak gerekmektedir. Beş yıl süreyle geçerli olan  BKY Lisansı alabilmek için Hazine Müsteşarlığı bazı şartların varlığını aramaktadır. Bu şartlar iki temel grupta toplanmakta:

I. Kişisel servetin toplam değeri 1.000.000 TL ve üzerinde olan yatırımcılar veya  iki takvim yılı için, yıllık gayrisafi geliri ayrı ayrı 200.000 TL ve üzerinde olan yatırımcılar.

II. Tecrübe ve bilgi  birikim sahibi olma koşulu.

Yatırımcının devlet tarafından desteklenebilmesi için yatırım yapılacak şirketin özellikleri aşağıdaki maddelere sahip olması gerekiyor:
> Şirketin BKY’nin iştirakinden önceki son iki mali yıldaki net satışlarının yıllık 5.000.000 TL’den fazla olmaması.
> En fazla elli çalışanı bulunması.
Şirketin, BKY’nin kendisine, eşine, kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımlarına ve kayın hısımlarına idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunmaması ya da nüfuzu altında olmaması.
> Başka bir şirketin kontrolünde olmaması.
> Müsteşarlıkça belirlenen devlet desteği sağlanacak sektörlere ilişkin listedeki sektörlerde veya faaliyetlerde bulunması.
> Halka arz edilmemiş olması.

Lisans alabilmenin  koşulları bunlar… Derlediğim bilgiler özetle bunlar, umarım yararlı olur. Sonuç olarak yasa ve yönetmelik tamam, başvurusu  kabul edilen Bireysel Katılım Yatırımcıları lisanslarını  alıyorlar, sıra  projesi olan  girişimcilerle biraraya gelmeye kaldı…

Yorumlar (0)