banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.06.2014, 08:04 2948

Başarısızlığa Neden Olan Hastalıklar

Panellerde ve konferanslarda genelde başarının formülleri veya reçetesi üzerinde konuşulur. Okuduğumuz kitaplarda başarının sırları üzerine bilgiler verilir. Bugünkü yazımda konuya ters yönden bakmak istiyorum. Başarı bir yoldur. Başarı, olmak istediğin durum ile beklenen durum arasındaki performans açıklığının kapatılmasıdır. Açığı kapattığın ölçüde başarılı olursun. Peki performans açıklığının ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Açıklığı bazı sorular sorarak bulabiliriz: Mevcut durumla ilgili, “Ne oluyor?” sorusunu sorarız. Ve olanları yazarız. Daha sonra istediğiniz durum ile ilgili soruya sıra gelir. “Ne olmalı?” Ne olması gerektiği teker teker yazılır. Üçüncü soruya verdiğimiz cevap, performans açıklığımızdır. “Ne olmuyor?” Neler olmadığını teker teker yazarız. Bunları hayata geçirdiğimizde istediğimiz durumu elde ederiz.Başarının Yol Haritası: DÜŞÜN! YAP! SÜRDÜR! OL!
Başarı veya başarısızlık her zaman kişinin iradesine ve yeteneklerine bağlı değildir. Bazen ortam ve koşullar, bazen de tesadüfler ve şans başarıyı etkiler. Fırsatlar kaçar. Çünkü fırsat hazırlıklı olana gelir.

“Hazırlıklı olarak fırsatla karşılaşmak, şans dediğimiz sıçrama tahtasıdır.” Anthony Robbins (Sınırsız Güç Kitabının Yazarı)

Başarısızlık, kendini bilen ve güçlü insanlar için yeni bir başarı girişiminin başlangıcıdır. Bu kişiler başarısızlıktan dersler çıkarıp, kendi zaaf ve eksikliklerini belirler. Bunları gidermek için ter döküldüğünde ise başarı ihtimali yüksektir. Başarı için risk alıp, bedelini ödemeli, başaramadığımızda da şikayetçi olmamalı, kalkıp yolumuza devam etmeliyiz.

Başarısızlığa Neden Olan Hastalıklar:

- Kendini Tanımamak: Kendi yetenek, beceri, bilgi, deneyim ve zaaflarını (potansiyel) bilemeyen bir kişi potansiyelinin tamamını kullanamaz. Kendinin farkında olmayan bir kişi zaaflarını giderecek, becerilerini geliştirecek yol ve yöntemleri bulamaz.

- Hedefsizlik: Nereye gideceğini bilmeyeni bütün yollar istediği yere götürür. Ne aradığını bilmeyen bulduğu şeyin değerini bilemez. Nereye gideceğini bilen kişinin ise bütün dünya önünden çekilir.

- Öz Güven Eksikliği: Kendisine, çalıştığı işletmeye güvenmeyen kişi başarısızlığa mahkumdur. Güvensizliğin sonucunda ortaya endişe ve korku çıkar. Bunlar insanları hareketsiz bırakır.

- Maymun İştahlılık: İnsanlar genelde tam başaracakları sırada vazgeçerlermiş. Yarı yoldan geriye dönüş, zaman ve enerji kaybına yol açar.

- Kırılganlık: Kırılgan kişiler, daha yüksek bir performansa ulaşıp bir şeyler başarmadan, çevrelerinden ilgi bekler. Bu ilgi gösterilmediğinde ise kırılırlar. Değerlerinin bilinmediğini ve haklarının yendiğini düşünen bu kişiler, başarının yol ve yöntemlerini bulmakta zorlanırlar.

- Mazeret Üretimi: Başarı için mücadeleden vazgeçenler mazeret ve bahane üretiminde çok ustadır. Ürettikleri mazeret hem kendilerini hem de çevresindekileri çaresizliğe ve atalete sürükler. Bir işi yapmak isteyen ÇARE’sini, aynı işi yapmak istemeyen BAHANE’sini bulur. Genelde bu kişiler “Elimden geleni yaptım” sözünü çok severler. Kişi mazeret bulduğunda kendine çeki düzen vermeyi düşünmez.

- Vasata Razı Olmak: Küreselleşme olgusu artık vasatlara yer bırakmıyor. Daima daha iyi ve rakiplerimizden farklı olmak zorundayız. Mevcudu korumaya çalışan, duran işletmeler maalesef yok oluyorlar. Çünkü rakipleri durmuyor…

- Donanımsızlık: Bilgi ve beceri düzeyini sürekli olarak yükseltmeyenler, başarı için kestirme yolları dener ve bazen kısa vadede başarılı olabilirler. Ancak elde edilen bu başarı kısa ömürlü olur. Geleceğin cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil, iletişim araçlarını kullanamayanlar, öğrenmeyi öğrenmeyenler olacak. Değişime uyum için, hatta değişimi yaratmak için sürekli öğrenmek ve gelişmek zorunluluk haline geldi.

- Hatalardan Kaçınmak: İnsan hatalarından öğrenir. Dün yaptığı hatayı bugün tekrarlamayanlar gelişmiş olurlar. Önemli olan aynı hataları tekrarlamamak.  En iyi öğretmen düşmanlardır!

- Başarı Kibri: Başarılı ve çok bilgili olan kişiler, kendi dışındaki kişileri küçümser. Başarı kibri öldürür! Kibir yerinde sayma tutumudur. Kibirden sonra başarısızlık gelir. Bill Gates bu konuda; “Başarı kötü bir öğretmendir. Akıllı insanları yanlış yapmayacaklarını düşündürerek baştan çıkarır” diyor. Ne kadar haklı…

- Ertelemek: Yapılacak işlerin hep yarına bırakılması, sorunların ve engellerin büyümesine yol açar. Bu günkü işini yarına bırakırsan bir haftada bitiremezsin.

- Eylemsizlik / Atalet: Başarısızlığa yol açan hata ve zayıflıklardan kaçınmak,  başarı ihtimalini yükseltir. Ancak başarıyı her zaman garanti altına almaz. Hata yapmamaya çalışarak başarılı olma garantisi yoktur. Risk almaktan ve inisiyatif kullanmaktan kaçınanlar potansiyellerinin tamamını kullanamazlar. Başarılı kişiler ellerinden kaçan fırsatlar için hiçbir zaman “keşke” demezler. Yollarına devam ederler.

Son Söz: Başarısızlık, insanın yaşarken ne olursa olsun istediklerini elde edememesidir.

Yorumlar (0)