banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Karadeniz’in en büyük ve en gelişmiş kenti; Samsun, sanayi şehri vizyonunu yerli ve milli üretimle perçinliyor

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da milli mücadeleyi başlattıkları şehir; Samsun, bugün yerli ve milli üretimdeki başarısı, 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Samsun Serbest Bölgesi, Samsun Teknopark, 2 üniversite, 2 limanı, Uluslararası Çarşamba Havalimanı, Samsun Lojistik Merkezi, ulaşım, lojistik avantajları, sağlık kenti vizyonu, öğrenci kenti kimliğiyle yatırımcılar için tam bir cazibe merkezi.

AYIN KONUĞU 01.06.2022, 00:00 24.06.2022, 10:41
25328
Karadeniz’in en büyük ve en gelişmiş kenti; Samsun, sanayi şehri vizyonunu yerli ve milli üretimle perçinliyor
banner625

Samsun Valisi Doç.Dr. Zülkif Dağlı, “Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ve en gelişmiş kenti olan Samsun; sanayiden tarıma, lojistikten sağlığa öne çıkan tüm alanlarıyla bölgenin cazibe merkezidir. Yoğun ticari faaliyetleriyle bölgesel bir merkez olan ilimiz; sahip olduğu limanları, havaalanı, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla bölgenin dünyaya açılan kapısı konumundadır. Bölgedeki en gelişmiş sanayi altyapısına sahip olan ilimiz; Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri, Serbest Bölgesi, Lojistik Merkezi, Teknopark ve Ar-Ge Merkezleri, Türkiye’nin en büyük işletmeleri arasında yer alan firmaları ve limanlarıyla Karadeniz Bölgesi’nin sanayi başkentidir” diyor.
Vali Doç.Dr. Zülkif Dağlı, Samsun’un ulaşım ve lojistik avantajlarını özetliyor:
“• Bölgenin en büyük limanı olan Samsun Limanı ve Yeşilyurt Limanı, bölgesel ticaret hacmine hâkim konumdadırlar.
• Bölgenin uçak ve yolcu trafiği yükünü sırtlayan Uluslararası Çarşamba Havalimanı’nda modern havacılık hizmetleri yürütülmektedir.
• 2017 yılı itibarıyla faaliyetlerine başlayan Samsun Lojistik Merkezi, Karadeniz ve Ortadoğu ülkelerinin stratejik ürün depolama merkezi haline gelmektedir.
• Karadeniz Bölgesi’nin en önemli serbest bölgesi olan Samsun Serbest Bölgesi ise dışa açılan firmaların rekabet güçlerini artıran en büyük yatırımlardan biridir.”
“Samsun’daki 8 OSB ekonomik kalkınmanın öncüsü”: Vali Doç.Dr. Zülkif Dağlı, riski az, güveni yüksek bir cazibe merkezi olan ilin, 2021 Ocak-Aralık ayları arasında 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve ihracatı bir önceki yıla göre %75 artış gösterdiğini kaydediyor: “Bu dönemde Samsun, ihracat alanında ülke genelinde 19’uncu sırada yer almıştır. Samsun’da üretimin ve paralelinde istihdam olanaklarının yoğun şekilde yürütüldüğü 7 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 1 adet Teknopark ve Ar-Ge merkezine sahip üç firma bulunmaktadır. Ekonomik kalkınmanın öncüsü OSB’lerimizin gelişmesi, üretim, istihdam ve ihracat imkânlarının daha da artması yönündeki çalışmalarımızın sonucunda yakın zamanda ilimize Tekkeköy ilçesinde hizmet verecek 8’inci OSB’yi kazandırdık. Tüm OSB’lerimizle ihracat hacmimizi artırarak sanayi kenti vizyonuna uygun bir hüviyete bürünmeyi amaçlıyoruz. OSB olan ilçelerde yatırım ortamının geliştirilmesi ve bu ilçelerin kendi kendilerine yetebilen cazibe merkezleri haline getirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Samsun’da yerli ve milli üretim farkı: Samsun’da faaliyet gösteren OSB’lerde; makine sanayisine yönelik yedek parça, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, cerrahi el aletleri ve medikal ürünler, mobilya ile gıda imalatı başta olmak üzere birçok sektörde yerli ve millî üretim sürdürüldüğünü aktaran Vali Dağlı, ilde faaliyet gösteren sağlık ekipmanları sektöründe 50’ye yakın firma tarafından cerrahi motor sistemleri ve cerrahi aletler gibi medikal sektörüne ilişkin pek çok ürün üretildiğini ve bu ürünlerin 70’in üzerinde ülkeye ihraç edildiğini ifade ediyor: “Samsun’da üretilen ‘Canik’ markalı silahlar, 4 ayrı kıtaya ihraç edilmekte ve dost ülkelerin güvenlik kuvvetlerinin de hizmetine sunulmaktadır. Özel sektör yatırımlarının da hız kesmeden devam ettiği 2021 Ocak-Aralık döneminde 125 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Toplam sabit yatırım tutarı 1.46 milyar lira olan söz konusu yatırımların %84’ü tamamen yeni yatırım olup taahhüt edilen istihdam ise 4.672 kişi olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca yatırımcılarımız tarafından yoğun talep gören tüm OSB’lerimizde iki yıl içerisinde yapılacak fabrikalarla Samsun’un tam bir sanayi şehrine dönüşmesini ve ihracatta 2021 yılı değeri olan 1.3 milyar doların çok daha üstünde rakamlara kolaylıkla ulaşılmasını hedefliyoruz.”
Samsun’da TEKNOFEST: Samsun’a başta sanayi, gençlik, turizm, ekonomi vb. olmak üzere birçok konuda büyük faydalar katacağına emin oldukları Dünya’nın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, 2022 yılında ilde gerçekleştirileceğini açıklayan Vali Dağlı, “Yüzbinlerce insan, 2022’de Karadeniz’in metropol kenti Samsun’da coşku ve heyecanla bir araya gelerek ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne tanıklık edecektir” diyor.
Sağlık kenti vizyonu: Samsun’daki kamu yatırımlarına baktığımızda devam eden önemli projeler olduğunu gördüklerini kaydeden Vali Dağlı, ‘Sağlık kenti’ vizyonu bulunan ilde toplam proje bedeli 1.069.000.000 TL olan 900 yataklı Samsun Şehir Hastanesi’nin yapımı devam ettiğini anlatıyor: “Ulaşım alanında, toplam proje bedeli 198.190.019 TL olan Gelemen-Tekkeköy Lojistik Merkezi Demiryolu Bağlantısı yapım işi sürdürülmektedir.”
60 bin öğrencisi, 2 üniversitesiyle ‘öğrenci kenti’: Samsun’daki yurt ihtiyacının giderilmesi adına 4 bin kişilik yurt yapıldığını da aktaran Vali Dağlı, bu gelişmelerin yanı sıra bir ‘öğrenci kenti’ olan ilde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi olmak üzere iki üniversite bulunduğunu belirtiyor: “İki devlet üniversitesinde 60 bine yakın öğrenci ve 2000’in üzerinde akademik personeli ile yetişmiş insan gücü bakımından ilimiz önemli bir merkezdir. Üniversitelerimizle sağlık, tarım ve sanayi sektörleri arasındaki işbirliği, Samsun Valiliğimiz koordinesinde devam etmektedir.”
28070 KOBİ: Şehrin ekonomik gelişiminde önemli bir yer teşkil eden ildeki kayıtlı KOBİ sayısı; 28070. Vali Dağlı, KOBİ’lere verdikleri desteklerle ilde birçok alanda olduğu gibi istihdam alanında da önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Atatürk ve silah arkadaşları milli mücadele meşalesini Samsun’da yaktı
Doç.Dr. Zülkif Dağlı’nın 19 Mayıs’ın önemini vurgulayan mesajı şöyle: “Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da millî mücadele meşalesini yaktıkları şehrimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunda çok önemli bir rol üstlenmiştir. Ülkemizin her alanda yakaladığı başarılarla durmaksızın ilerlemesinin en büyük güvencesi ve teminatı olan gençlerimizin, milli ve manevi değerlere sahip çıkan, dünyadaki gelişmelere ayak uyduran ve tüm enerjisini ülkenin daha da gelişmesine harcayan birer hazine olarak gelecek nesillere en iyi şekilde örnek olacaklarına gönülden inanıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, saygı ve şükranla anıyor, sevgili gençlerimizin ve aziz milletimizin ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.”
• 2 üniversite (Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve
Samsun Üniversitesi)
• Samsun Teknopark
Planlama aşamasındaki Çarşamba OSB ile kamulaştırma aşamasında 1 (Samsun Yeni OSB), altyapı aşamasında 1 (Samsun-Bafra TDİ (Sera) OSB), işletme aşamasında 5 (Samsun Bafra OSB, Samsun Gıda İhtisas OSB, Samsun Havza OSB, Samsun Kavak OSB, Samsun Merkez OSB) olmak üzere 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB)
• Samsun Serbest Bölgesi
• 2 limanı (Samsun Limanı ve Yeşilyurt Limanı)
• Uluslararası Çarşamba Havaalimanı
• Samsun Lojistik Merkezi

Yorumlar (0)