Borusan Lojistik, eTA’yı geliştirmeye devam ediyor
Dış ticaretinden üretimine ve üretim sonu sevkiyatına kadar uçtan uca tek bir noktadan lojistik ihtiyaçların karşılamasına olanak sağlayan Borusan Lojistik, yıllık 400 bin sefer ile büyük bir taşıma ağını yönetiyor. Dijitalleşmeyi odak noktalarına aldıklarını söyleyen Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, geliştirdikleri eTA’yı (Elektronik Taşımacılık Ağı) tüm lojistik hizmetlerini bir araya getirdikleri bir platform haline getirmeyi planladıklarını belirtiyor.
Borusan Lojistik, yurt içinde 8 bin noktaya günlük dağıtım kapasitesi, 450 bin m2 kapalı ve açık depolama alanı ve 28 aktarma merkezi ile depolama, özel dağıtım ve parsiyel taşımacılık, gümrükleme, karayolu komple taşıma, oto taşımacılığı, araç stoklama ve sevk öncesi araç kontrol (PDI) hizmetleri sunuyor.
Kendi tesislerinde depolama hizmetlerinin yanı sıra müşterilerinin tesis yönetimi ile ana sanayilerdeki müşterilerinin milk-run operasyonlarının yönetimini de sağlayan şirket, uluslararası taşımacılık alanında kuru yük gemi kiralama, konteyner, karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı ile intermodal taşımacılık operasyonlarını da gerçekleştiriyor. Böylece, dış ticaretten üretime ve üretim sonu sevkiyatına kadar uçtan uca tek bir noktadan tüm lojistik ihtiyaçları karşılıyor.
Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, “Yurt içinde yıllık 400 bin sefer ile büyük bir taşıma ağını yönetiyoruz. Yurt içinde müşterilerin anlık araç ihtiyaçları ve operasyon performans takipleri için eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı) Platformumuzu geliştirmeye devam ediyoruz. Benzer ihtiyaçlara sahip birçok KOBİ için standart ve hızlı çözümler sunarken, kurumsal müşterilerimizin farklılaşan ihtiyaçlarda kendilerine özel çözümleri birlikte geliştiriyor ve sistemlerimize entegre ediyoruz. Önümüzdeki dönemde eTA’yı, müşterilerimize sunduğumuz tüm lojistik hizmetlerimizi bir araya getirdiğimiz bir platform haline getirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yapıyor. Erçal, elektrikli araçlara tam uygun 3 bin m2 PDI alanları ile büyüme vaat eden bir segment için de şimdiden hazırlık yaptıklarını belirtiyor.
Geçtiğimiz yıllarda Çin’de bir şirket alarak ve Almanya’da Avrupa pazarına özel bir ekip kurarak etki alanlarını genişlettiklerini ifade eden Erçal, “Hem karayolunda yaşadığımız darboğazlara alternatifler yaratmak açısından hem de daha yeşil bir taşıma modu oluşuyla yakın zamanda başladığımız intermodal taşımacılık da odağımızda” diye konuşuyor.
Sürdürülebilirlik çalışmalarını Borusan Holding ile iklim, insan ve inovasyon başlıkları altında yönettiklerini kaydeden Erçal, iklim başlığında karbonsuz iş modelleri geliştirmeyi, yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı, sorumlu tüketim bilincini oluşturmayı hedeflediklerini söylüyor.
İnsan başlığında insan odaklı bir kurum kültürü ve toplumsal gelişim adına çalışanlarımız için mutlu, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını sağlamayı önceliklendirdiklerini aktaran Erçal, kadınların güçlenmesi, çocukların bilinçlendirilmesi için sosyal sorumluluk projeleri ve iş ortamında geliştirmeler yaptıklarını kaydediyor. Erçal, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında depolarında çalışan kadınlara mevcut görevlerinin yanında eğitim aldırarak operatör ehliyeti almalarına destek sağladıklarını da anlatıyor.
Borusan Lojistik olarak 2022’de yatırımlarının %52’sini BT ve Ar-Ge projelerine ayırdıklarına ve odak noktalarına aldıklarına değinen Erçal, “Müşteri ve tedarikçilerimize, gerçek kişiye ihtiyaç duymadan self-servis hizmetlerimizi keşfetme ve kullanma imkanı sunuyoruz. Sorun yaşadıklarında bir chatbot ile destek alabilir ve gerektiğinde gerçek bir temsilciyle iletişim kurarak işlemlerini tamamlayabilirler. Robotik süreç otomasyonlarıyla birçok süreci otomatik ve hızlı hale getirdik” diye konuşuyor.
Sektörde ‘Yeşil Lojistik’ belgesine sahip birkaç şirketten biri olduklarını da vurgulayan Erçal, müşterileri için stratejik bir iş ortağı olarak hareket ederek toplum ve insan için de sosyal sorumluluk projeleri geliştirdiklerini ifade ediyor.