Kredi Garanti Fonu’ndan işlem rekorları
Bir haftada 20 milyar TL kefalet.
Kredi Garanti Fonu’ndan işlem rekorları gelmeye devam ediyor.
KOBİ’lerin en temel sorunlarından biri finansmana erişim.
Erişimin önündeki temel sorun da kefalet-teminat yetersizliği.
Kefalet-teminat sorununun aşılmasında kullanılan en önemli enstrümanlardan biri KGF.
Gerek KOSGEB gerekse TOSYÖV’de üstlendiğim görevler gereği KGF’yi yakından tanıyan, uzunca bir süre yönetim kurulunda görev yapmış bir kişi olarak KGF’nin çalışmalarını yakından izliyorum.
Genel Müdür İsmet Gergerli göreve geldiği günden beri dur-durak demeden koşturuyor.
İsmet Bey’den özellikle Mart ayı içinde yapılan çalışmaları son protokolü anlatmasını rica ettim.
Bakın neler söylüyor;
“Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı Hazine kaynaklı kefaletin kapsamını genişleten, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılmasını amaçlayan protokolün ardından hızlanan işlemlerde bir haftada 20 milyar TL kefalet verildi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü olarak benim katılımımla 20 Mart 2017 tarihinde imzalanan protokol ile Kredi Garanti Fonu tarafından verilen kefaletin üst limiti 200 milyon TL’ye yükseltilirken toplam kefalet hacmi de 250 milyar TL olarak belirlendi.
Bu çerçevede yapılan işlemlerle son bir haftada 39 bin işletmeye kefalet verilirken kefalet hacmi de 20 milyar TL’yi buldu.
KGF’nin 25 yıllık tarihinde 2016 yıl sonu ulaştığı KOBİ sayısı 35.995, kefalet hacmi de 12.316 milyar TL iken sadece 3 ayda 55.005 işletmeye 48.684 milyar TL tutarında kefalet vererek yüzde 497’lik bir artışla ulaştığı işletme sayısını 91 bin, toplam kefalet hacmini ise 61.3 milyar TL’ye yükseltti.
KGF-Hazine protokolü ne getiriyor?’ derseniz şu bilgileri vermek isterim: Bu protokolle birlikte KOBİ’lerde 3 milyon dolar olan kefalet limiti 12 milyon TL’ye çıkarıldı. Mevcut uygulamada KOBİ tanımı dışında kalan firmalarda sadece ihracatçılar için 50 milyon dolara kadar kefalet verilirken artık ihracatçı olmasa da KOBİ tanımı dışında kalan tüm işletmelere 200 milyon TL’ye kadar kefalet veriliyor.
Ayrıca kullanılan Portföy Garanti Sistemi ile KOBİ’lerin 12 milyon TL’ye kadar ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin de 50 milyon TL’ye kadar olan talepleri aynı gün içinde sonuçlandırılıyor.
Ayrıca kefalet başvuruları için yüzde 0.5 ile yüzde 2 arasında değişen oranlarda alınan komisyon oranı yüzde 0.03’e (on binde 3) düşürülürken izleyen yıllar için kefalet komisyonu tahsil edilmesi ve başvuru ücreti uygulamaları da kaldırıldı.
Ayrıca;
- İşletme kredileri için azami 1 yıl olmak üzere ödemesiz dönem imkanı getirildi,
- KOBİ’ler için kefalet oranı yüzde 85’ten yüzde 90’a yükseltildi,
- KOBİ dışı firmalar için kefalet oranı yüzde 75’ten yüzde 85’e yükseltildi,
- İhracatı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan KOBİ ve KOBİ dışı firmaların banka kaynaklı ve Eximbank kaynaklı TL/YP kredileri için bankalar üzerinden gelen kefalet taleplerinde kefalet oranı yüzde 85’ten yüzde 100’e yükseltildi,
- Kefalet başvurularında vergi ve SGK borcu yoktur yazılarının geçerlilik süreleri 30 günden 90 güne yükseltildi.
KGF kefaleti nasıl kullanılır?
KGF kefaletinden yararlanmak için işletmelerin KGF’ye ortak olan 21 bankadan birine başvurması yeterli. KGF’nin işletmelerden bir defaya mahsus olmak üzere aldığı yüzde 0.03 (on binde 3) oranındaki komisyon dışında bankalar herhangi bir komisyon talep edemiyor.
Böylelikle KGF sadece teminat sorununu çözmekle kalmıyor, teminatı 1. sınıf kabul edildiği için işletmelerin çok daha uygun faiz oranlarıyla kredi kullanmalarını sağlıyor.
İşletmeler KGF teminatıyla daha düşük faiz oranıyla kredi veren bankayı seçerek, finansman maliyetlerini en aza indirgiyor.
Yeni sistemde KGF, işletmelerin bankalar aracılığıyla yaptığı kredi başvurularını Portföy Garanti Sistemi (PGS) kapsamında değerlendiriyor.
PGS kapsamına giren kefalet üst limiti de 50 milyon TL olarak belirlendi.
Bu tutarın üstündeki kefalet talepleri ise KGF’nin içsel derecelendirme sistemi ile değerlendiriliyor. PGS sayesinde işletmeler 24 saat içerisinde taleplerini sonuçlandırabiliyor.”
İsmet Bey’in anlattıkları özetle bunlar.
Başarılarından mutluluk duyduğum KGF’nin tüm çalışanlarının ve onların çalışkan Genel Müdürü İsmet Gergerli’nin çalışmalarından keyif aldığımı belirtmek isterim.