“KLASİK” BÜYÜME; “YENİLİKÇİ” BÜYÜME VE “SAYISAL EVREN” ÇAĞINDAN “3D DÖNÜŞÜM” ÇAĞINA…KobiEfor

1991’de küresel rekabetin kaldıraçlarıartık “Klasik” büyümenin aritmetiği üzerine değil, “Yenilikçi” büyümenin geometrisi üzerineydi. Bu dönemde Teşvikiye’de Sanayide Ortam Gazetesi’ni temellendirdik. 1999’a gelindiğinde küresel ekonomik büyümeyi, bilgi toplumu temelli “Sayısal Evren” ekosistemleri belirliyordu. Eşim Yalçın Sönmez’le birlikte  KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’ni kurduk.
Çok değerli okurlarımız, çözüm ortaklarımız; çeyrek asırlık KobiEfor’un gelişim süreçlerini sizlerle paylaşmadan önce; “Klasik” Büyüme; “Yenilikçi” Büyüme ve “Sayısal Evren” Çağından dijital-yeşil sürdürülebilir bileşenli bu üçüz dönüşümlü çağımıza gelme süreçlerimize kısaca değinmek istiyorum.
Teşvikiye’de Eşim Yalçın Sönmez’le birlikte 1991 yılında ilkin Sanayi’de Ortam Gazetesi’nin temellerini attığımızda, küreselleşmenin sıcaklığı Türkiye’ye de ulaşmıştı. Küresel rekabetin kaldıraçları artık “Klasik” büyümenin aritmetiği üzerine oturtulamıyordu. Gelişmiş ülkeler her anlamda büyümelerini “Yenilikçi” büyümenin geometrisinin ekseni üzerine konumlandırmışlardı. Jeopolitik açıdan Avrasya’nın bir kısmı dağılıyordu. Avrasya dağılırken, yetişmiş insan güçleri, beyin güçleri de dağılıyor, dağılanlar gelişmiş ülkeler tarafından adeta soğuruluyordu, üstelik Avrasya olgusu, ABD’nin ‘Büyük Ortadoğu Projesi’nden (BOP) daha gerçekçiydi. AET, bir anlamda AB olabilmek için kendi Doğusu’na, Avrasya’ya yayılma stratejisini deniyordu. Avrasya’nın önemli kısmı dağılmış, sosyalist ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışıyordu.
O dönemlerde Türkiye ekonomisi için, “Büyüme”nin araçları farklı olan iki boyutu vardı; biri “Klasik” diğeri “Yeni”. Büyümenin “Yeni” boyutu, yenilikçilikti (İnovasyon).  “Klasik” olan; köprü, yol, baraj, limandı. “Yenilikçilik” anlamında büyüme; yaratıcı insan zekasına, beyin gücüne ve reel ekonominin esnek dinamikleri sanayici KOBİ’lere dayanan yatırımla kazanılan garanti edilmiş bir büyümeydi.  Sanayide Ortam Gazetemizle ülkemizin her sathındaki sanayicilerimize “Yeni”yi anlatmaya, yol göstermeye çalıştık. Diğer yandan gelişmiş ülkelerin inovatif bütün çalışmaları hakkında da araştırmalar yapıp projeler geliştirdik. Ancak, 1999 yılına geldiğimizde büyüme için “Klasik” aritmetiğe dayanmak ve “Yeni” anlamında geometri üzerine konuşlanmak yetmiyordu. Dünyamız bir anlamda bilgi toplumuna evrilmeye başlamıştı. Bilgi toplumu verilerin analizi üzerine üretim kültürünü içselleştirirken; demokratik teamüller, gerçek demokrasi kültürünün ne demek olduğunu da öğreniyor, istiyordu. Sürdürülebilir kalkınma ve büyümede, rekabetçiliğin araçlarını “Sayısal Evren” ekosistemleri belirliyordu. “Sayısal Evren”in araçlarını “Reel Ekonomi”nin dinamiklerine de anlatmak gerekiyordu. Reel ekonominin kimsesiz kalmış, Keynesyen KOBİ’lerden tanımlı, çevik KOBİ’lere ve statülerine (tüzel kişiliklerine) kavuşmuş Organize Sanayi Bölgeleri’ne kavuşmak için onların “Kimi” olmamız da gerekiyordu. Bundan yola çıkarak Eşim Yalçın Sönmez’le birlikte İstanbul Dudullu OSB’de 1999 yılında KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin temellerini attık. 1999 yılının Ekim ayında KobiEfor hem online hem baskılı olarak yayın hayatına başladı.Yalçın Sönmez’in önemli çabalarıyla  OSB’lerin tüzel kişiliğine kavuşması, KOBİ tanımının yapılması ve kavramsallaştırılması sonrası, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez’in kurucu öncülüğünde, bacasız sanayi ve yeşil döngüselliğe örnek olması açısından Kocaeli Alikâhya OSB’nin de temelleri atılmış oldu. Ve gerisini zaten dergimizin 25. Yılı için gelen birbirinden değerli görüşler, KobiEfor’un amacını, vizyonunu, misyonunu ülkemize ve kendilerine kattıklarını öylesine tanımı ve kavramıyla çerçevesine oturtmuşlar, anlatmışlar ki… Yürekten teşekkür ediyorum.
Günümüz dünyasında, “Ekonomi yeniden yükleniyor; coğrafyamız, siyasetimiz, toplumumuz yeniden yükleniyor.” İklim, toplum, teknoloji ve ekonomi “Yeniden Yükleniyor.” Avrupa ve dünyayla da ticaretin kuralları yeniden yükleniyor. Türkiye’nin coğrafyası, demografik yapısı, değişiyor, sivil toplum kuruluşları yeniden pozisyon alıyor. KalDer, 12-13 Kasım’da Kocaeli Kongre Merkezi’nde tam da bu olguların üzerine basan, KobiEfor’un da destek ve basın / medya sponsoru olduğu “Yeniden Yükleniyor” ana temalı 33. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellikler Ödülleri’ni düzenledi. Bu sayımızda anlatıyoruz
Birbirinden anlamlı ve değerli görüşleriniz için, dünden bugüne, Dergimiz KobiEfor’u yazarak taçlandırdıkları için tüm Yazarlarımıza, Yayın Danışma Kurulumuza, 25 yıl boyunca bizden desteklerini esirgemeyen tüm çözüm ortaklarımıza, bu acılı günlerimde, yalnız bırakmayarak benimle birlikte gecesini gündüzüne katarak çalışan çok değerli KobiEfor Ekibimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca, yakın zamanda kaybettiğimiz, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı, KobiEfor ’un İmtiyaz Sahibi ve aynı zamanda değerli Eşim Onursal Başkanımız Yalçın Sönmez’i derin bir özlem, saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.