KobiEfor’dan KOBİ’lere ve Girişimcilere; Çözümler ve Fırsatlar
KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’nin 23. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ konulu toplantı, Kocaeli Valiliği, Gebze Kaymakamlığı, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü desteği; Gebze Güzeller OSB, Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası işbirliğinde, Paynet, Trend Micro ve Hedef Filo’nun sponsorluğunda, Gebze Güzeller OSB’de iş dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi 23. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ konulu toplantı, Kocaeli Valiliği, Gebze Kaymakamlığı, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü desteği; Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi (Gebze Güzeller OSB), Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası işbirliğinde, Paynet, Trend Micro ve Hedef Filo’nun sponsorluğunda, Gebze Güzeller OSB Yönetim Merkezi Konferans Salonu’nda iş dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Gebze Güzeller OSB evsahipliğinde; KobiEfor’un 23 yıllık yolculuğunun anlatıldığı videoyla başlayan toplantının açılış konuşmalarını KobiEfor Dergisi Sahibi-Editörü ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, TOSB-Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Gebze Plastikçiler OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Çetin yaptı.
Toplantıda KOSGEB Kocaeli Batı Müdürü Hakan Demirci, ‘Yenilikçi KOBİ’ler için KOSGEB Destekleri’, Paynet Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocatürk ‘Enerjinizi Tahsilata Değil Büyümeye Harcayın’, Trend Micro Genel Sektör Satış Lideri Emirhan Aşçı ‘Siber Güvenlikte Yeni Nesil Koruma: XDR’, Türk Eximbank Gebze Şube Müdürü Zekeriya Karadayı ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’, Hedef Filo Yönetici Direktörü Önder Erdem ‘Filo Kiralama Mali Yapınızı Nasıl Destekler?’, Kredi Garanti Fonu (KGF) Marmara Bölge Müdürü Şaban Buyan ‘Kredi Garanti Fonu Destekleri’, MARKA Proje Uygulama Birim Başkanı Aziz Onur Aladağ ‘Kalkınma Ajansı Destekleri ve Başarılı Projeler’, MARKA Kocaeli Yatırım Destek Ofis Uzmanı Ali Kerem Fidan ‘yatirimadestek.gov.tr’ başlıklı konuşmalarıyla yer aldı.
Toplantıya; ayrıca; Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Keleş, Kocaeli Alikahya OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Sultan Hamit Velioğlu, Kocaeli Alikahya OSB Bölge Müdürü Nevzat Göçer, Gebze Güzeller OSB Bölge Müdürü Tufan Saat, TGSD (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Genç, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve MÜSİAD eski Genel Başkan Vekili Ali Rıza Arslan, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Mahmut Saklı, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Güzeller Eğitim Kurumları Genel Müdürü Oğuzhan Ceylan ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
“Sürdürülebilir, adil değer paydaşlığı ile yarınlar daha iyi olacak”
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi Sahibi-Editörü ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, rekabetçi yerli üretim için, KOBİ’lere ve girişimlere iletişim platformu olan KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’nin 23. yılında düzenlediği ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ toplantısına katkı sunan, işbirliği ve güçbirliği yapan, katılan herkese teşekkür etti. Çok zorlu ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi belirten Sönmez, “Pandemi ile başlayan bunalım, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşti. Tedarik zincirleri kırıldı, emtia, gıda ve enerji arz güvenliği bozuldu. Enflasyon, finansal dengesizlik, öngörülemezlik ve belirsizlikle oluşan tedirginlik, ekonomide istikrar ve güven ortamını zedeledi ve hasar verdi. Bu türbülans gibi süreci analiz ederken iş ve insan ilişkilerini temelden değiştirip dönüştüren, dijitalleşmenin ivmelenmesini, Paris Anlaşması’nı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı da hesaba katmamız gerekiyor” diye konuştu.
Yalçın Sönmez, artık sadece kuralların değil oyunların da değiştiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tam bir transformasyon yaşıyoruz. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Biz de istesek de istemesek de zorunlu olarak bu paradigmalara, kurallara ve oyunlara uyum sağlamak zorundayız. Bu değişim ve dönüşümün elbette zorlukları ve tehditleri var. Ancak farkındalığı ve bilinci oluşturarak, ekosistemi hazırlayıp, gerekenleri iyi yapabilirsek fırsata çevirebiliriz. Bu süreçte gücümüze katalizör olacak, Türkiye’nin ‘Tedarik Zinciri Yönetim Merkezi’ potansiyelini de dikkate almak faydalı olacaktır.”
Türkiye’nin Dünya’da yoksulluğun ortadan kaldırılması, gezegenin korunması ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için bir yol haritası sunan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na duyarlı ve katkı verdiğini belirten Sönmez, “Döngüsel ekonomide, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla yüksek katmadeğerli büyüyeceğiz; başka seçeneğimiz yok. Sürdürülebilir, adil değer paydaşlığı ile yarınlar daha iyi olacak” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu elindeki imkanlar ölçüsünde çeşitli destek ve teşviklerle bu sürece katkı sağlıyor; etkin ve verimli kullanmalıyız. Özel sektörümüz de geliştirdikleri yenilikçi ürün ve hizmetlerle yardımcı oluyorlar; değerlendirmeliyiz. Bugün burada çözümler, fırsatlar, destekler ve teşvikler bizimle paylaşılacak.”
“KobiEfor, sanayimizin, OSB’lerin sesi oldu”
Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, KobiEfor’un 23 yıllık yolculuğunda en başından beri birlikte olduklarını belirterek, “Dergimizin kurulduğu günden bugüne 23 yıldır İcra Kurulu’ndayım. Dergimiz, sanayimizin sesi oldu, Sanayi Bakanlığı’nın sesi oldu, OSB’lerin sesi oldu. Birçok etkinlikleri çok yerde yaptılar. Bu toplantımızda işbirliklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
“Çağı yakalamak önemli”
Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Kocaeli’deki 14 OSB’nin 13’ünün, TÜBİTAK’ın ve bölgenin özgül ağırlığını artıran Bilişim Vadisi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin Gebze’de yer aldığını belirterek, Türkiye’nin ilerlemesinde bölge sanayicilerinin bu kurumlarla işbirliği yaparak çalışması ve yeni üretimler yaparak çağı yakalamasının önemini vurguladı. “Bizler sizlerin çalışmalarınızda önünü açacak, size yardımcı olacak kurumlarız” diyen Güler, bütün sektörlerin sorunlarının çözümünde; işbirliği ve ortak karar almanın öneminin altını çizdi. Gebze Güzeller OSB’de yer alan meslek lisesinin bölgedeki fabrikaların yetişmiş insan gücünü karşıladığını, OSB yönetimlerinin yapacağı meslek okullarıyla sektörlerin nitelikli eleman bulmasının kolaylaşacağını belirten Güler, Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşıyla ortaya çıkan fırsatları iyi analiz ederek Dünya’daki bu boşluğu bizim doldurmamız gerektiğini söyledi: “Yazılım ve kodlama çalışmalarını hızlandırarak, Türkiye’nin kalkınmasına katkı sunulması lazım. Bizler kaymakamlık olarak emrinizdeyiz, sizlerin başarılı olması bizleri mutlu ediyor. Siz kazandıkça ülke yükseliyor.” Güler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle konuşmasını tamamladı: “Çalışmadan yorulmadan rahat yaşamaya alışan milletler önce şahsiyetlerini sonra istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdur.”
KOBİ’ler için dijital ve yeşil dönüşüm önemli
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Pandemi’nin Dünya’yı hızlıca değiştirdiğini ve önümüzdeki dönemde bu değişimin devam edeceğini söyleyerek, Yeşil Mutabakat ve Dijital Dönüşüm’ün geleceğin en önemli konuları olacağına dikkat çekti. Zeytinoğlu, Pandemi’de hızlanan dijital dönüşümün KOBİ’ler için önemini de vurguladı: “Büyük firmalar kendileri dijital dönüşümlerini gerçekleştiriyor. KOBİ’lere ise bizlerin ışık tutması lazım.” İklim değişikliğinin insanlık için ciddi bir tehdit olduğunu da hatırlatan Zeytinoğlu, Paris Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050’de karbon nötr kıta olabilme hedefinin çok önemli olduğunu kaydetti. Bu konuda birçok hamle bulunduğunu, KOBİ’leri yakından ilgilendirdiğini aktaran Zeytinoğlu, AB Sınırda Karbon Vergisi, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gibi çalışmalara, Türkiye’nin öncelikle kendi ETS sistemini kurarak buradan toplanacak gelirle KOBİ’lerin dönüşümünün sağlanmasına ve onların karbon ayak izinin azaltılmasına yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.
Zeytinoğlu, leed sertifikalı (yeşil bina sertifikalı) fabrikalar yapıldığına ve bunların teşvik edilmesi gerektiğine işaret etti: “OSB’lerdeki bütün alanların güneş enerjisi ile dönüşümü sağlanmalı. Stratejik planlar yapılmalı. Ciddi kaynağa ihtiyaç var. Türkiye, Avrupa Birliği’ne aday ülkedir. Yerli kaynak kullanacağız ama esas büyük kaynak Avrupa fonlarıdır. Burada ciddi açığımız var. AB fonları için insanları eğitmemiz ve yoğunlaşmamız lazım. Oda olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz ama bunlar yeterli değil. Her zaman daha fazlasını yapmalıyız. Kocaeli en önemli üretim merkezlerimizden. KOBİ’lerimizi dünya ile rekabet edebilir hale getirmek için elimizden geleni yapmak zorundayız.”
“Her fabrika bir kaledir”
Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler; 23. yılını kutlayan KobiEfor ailesine nice başarılı yıllar diledi: “Her zaman üretenin, üretenin, üretenin yanında oldunuz, iyi ki varsınız.” Çiler, “Sanayinin başkenti Kocaeli, Kocaeli’nin başkenti de Gebze’dir” diyerek, Gebze’nin iş hacmi ve ekonomiye sağladığı katkıyı aktardı: “Tahsilatta, katılımda 1, ihracatta 2. sıradayız, Bursa’dan fazla vergi veriyoruz.” Kocaeli’nin ve Gebze’nin şimdi teknolojinin de başkenti olduğunu belirten Çiler, Covid-19’un çok öğretici olduğunu söyledi.
Çiler, şu bilgileri verdi: “Bölgede 10 OSB’de 127 binden fazla çalışan var. Gebze Güzeller OSB’deki 60 firmadan 23’ü yabancı sermayeli. Bu kurumların hepsi nitelikli elemanlara sahip. Bu bölgede işsizlik yok, mesleksizlik var. OSB’lerimizin her biri bir yaşam merkezidir. Bölgemizde 4 tane teknoloji bölgesi, Teknoloji Bankası var. Enerji ve yer bizim için önemli. Ciddi bir enerji enflasyonu var. Üretim rakamları harika ama hükümet politikaları enerjiyi yönetmezse bizim Çin ile rekabet etme şansımız yok. İşbirliği, güçbirliği yaparsak krizi fırsata çevirebiliriz.” Gelişimi hızlandırmada teşviklerin önemini vurgulayan Nail Çiler, “Sürdürülebilirlik bitmeyen bir yolculuk. Üreterek var olacağız. Her fabrika bir kaledir. Sanayiciye, istihdam yaratana çok değer veriyorum. Sizler bu ülkenin mihenk taşlarısınız. Ekonomik fırtınanın şiddeti ne olursa olsun, üretmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” dedi.
“KOBİ’lerin gelişmesini koruyoruz”
MARKA Genel Sekreteri ve KobiEfor Köşe Yazarı Doç.Dr. Mustafa Çöpoğlu, KobiEfor Dergisi ile tanıştıktan sonra yakın işbirliği ile çalıştıklarını, her ay düzenli olarak MARKA’nın yürüttükleri çalışmaların KobiEfor’da yayınlandığını aktardı: “KobiEfor’un 23. yılını tebrik ediyorum. Dünya’nın ve ülkemizin pek çok krizle baş başa boğuştuğu bu dönemde burada biz KOBİ’lerin, üretimin, ülkemizin, bölgemizin gelişmesini konuşuyoruz. Bunlar çok önemli konular.”
“Türk sanayisi ve ticareti, dijital ekonomiye ve inovasyona yelken açtı”
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, “KobiEfor Dergisi yalnızca KOBİ alanında değil, Türk sanayisine, Türk ticaretine ve son zamanlarda da dijital mantıkla dijital ekonomiye yani inovasyona yeni bir yelken açtı. Sevgiyle saygıyla kutluyorum” dedi. Marmara Grubu Vakfı’nın 25 yıldır aralıksız sürdürülebilir bir çalışmayı; Avrasya Ekonomi Zirveleri’ni ayakta tuttuğunu kaydeden Suver, KobiEfor çözüm ortaklığında 7-8-9 Haziran’da, İstanbul’da, ‘Yeşil Daha Yeşil, Dijital Daha Dijital’ diyerek, 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni gerçekleştireceklerini duyurdu ve herkesi Zirve’ye davet etti.
“KOBİ’lerin yapısal sorunu: kurumsallaşma”
TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, her ülkenin ekonomisinde çok önemli yer tutan KOBİ’lerin devam eden yapısal sorununun kurumsallaşma olduğuna dikkat çekti. Dudaroğlu, raporlarda bütün şirketlerde kayıtdışılık ve kısmi kayıtdışılık, verimlilik ve nitelikli çalışanlar konularının öne çıktığını anlattı: “Kayıtdışı çoğaldıkça nitelikli işgücünün azaldığından bahsediliyor. İnsanlar yüzde 100 sigortasının ödendiği yerde çalışmak istiyor. Niteliksiz işgücü verimsizlik tuzağına götürüyor. Biz iyi üretemiyoruz. Üretkenlikte iyi durumda değiliz. Verimlilik yüzde 70-80’lerde. Teknik bilgi ve teknoloji eksikliği var. Rekabetçilik bundan dolayı olumsuz yönde. En önemlisi öz sermaye eksikliği. Türkiye’de sermaye yetersizliği var. Bu sermaye yetersizliğinin kısıntılarını büyüyememekten dolayı yaşıyoruz. Enflasyonda kredi faizlerin yüksek olması ve yatırıma yönelememek oluyor. Risk yönetimi eksikliği ve maliyet artışı, maliyeti yönetmeme ve fiyatlama problemleri. Bunlar bütün şirketlerin sorunu. Ama KOBİ’ler bu konuda en fazla sıkıntıyı çeken kurumlar.”
OSB’lerimiz Avrupa’daki örneklerini geçti
Gebze Plastikçiler OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Çetin, Amerika, Avrupa ve Çin’e yaptığı seyahatlerine değinerek, köprü ve yol konusunda Türkiye’de sanayide yaklaşık 20-25 yıl geriden geldiğimizi, bunların planlanması gerektiğini söyledi. Çetin, son yıllarda bu konuda atağa kalktığımıza, çok daha iyi noktalara geldiğimize, Türkiye’deki OSB’lerin birçok Avrupa ülkesindeki örnekleri yakalayıp geçtiğine ve buraya gelen yabancı sermayeli şirketlerin memnun olduğuna dikat çekti: “Önümüzdeki dönemde memleketimizde OSB’lerin önünün açılması için iki temel problem; yer problemi ve elektrik problemi. Elektrik için Fransa’da 33 tane nükleer santral var. Bizim 1 yıl içerisinde 10 tane nükleer santral işine başlamamız lazım. Bu çok önemli bir konu. Diğer bir konu ise yer problemi. Bu da mutlaka çözülmeli. Bu ikisini de çözecek olan devletimiz.”
“Yenilikçi KOBİ’ler için KOSGEB Destekleri”
KOSGEB Kocaeli Batı Müdürü Hakan Demirci, yakın zamanda KOSGEB’in KOBİ tanımını; ‘çalışan sayısı 250’den az ve yıllık bilanço/net satış hasılatı 250 milyon TL’den az olan işletmeler’ olarak değiştirdiğini, Türkiye’de TÜİK rakamlarına göre toplam 4 milyon işletmenin yüzde 99.8’inin bu tanıma girdiğini söyledi. Yüzde 34’ü ihracat yapan KOBİ’lerin istihdamın yüzde 70’ini sağladığını ifade eden Demirci, çağrılı KOBİGEL Destek Programı’nda en temel konu olan ‘KOBİ’lerde dijital dönüşüm’ konusunda Türkiye’de en fazla başvuru alan müdürlük olduklarını, 1.5 milyon TL’ye kadar geri ödemeli ve geri ödemesiz destek verdiklerini, personel ve makine teçhizat gibi, yeşil dönüşüm gibi alt başlıklarda başvuruları beklediklerini anlattı. Elektrik motorlarının verimliliği ve motorların sanayide dönüşümüyle, enerji verimliliğiyle ilgili çağrıya çıktıklarını, İşbirliği Destek Programı’nda, büyük işletmelerin KOBİ’lere proje ortaklığı yaptığı modelde 5-10 milyon TL’ye kadar destek alınabildiğini belirten Demirci, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’na değindi: “Ür-Ge meselesi, Türkiye’nin meselesi.” Bu desteğin sadece KOSGEB tarafından verildiğini vurgulayan Demirci, Ar-Ge veya Ür-Ge fikri varsa direkt işletme kuruluşu için destek alınabildiğini, bunun da KOBİ Teknoyatırım Destek Programı’nın anahtarı olduğunu, Cumhuriyetimiz’in 100. yılında ulusal ve uluslararası patent hedefimiz bulunduğunu, Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışarak ülkeye en fazla giren ürünlerin yerlileştirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Hamle Programı ile çağrılara çıkıldığını, Stratejik Ürün Destek Programı ve Teknoyatırım Destek Programı’na başvurulabileceğini, orta-yüksek teknoloji alanlarında 6 milyon TL’ye kadar, düşük teknolojili alanlarda 1 milyon TL’ye kadar destek verildiği kaydetti.
Enerjinizi Tahsilata Değil, Büyümeye Harcayın”
Paynet Ürünlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocatürk, Pandemi ve yakın coğrafyamızda cereyan eden savaş gibi zorlu koşullarda ticaretin giderek zorlaştığını ve nakit akışının en temel sorun haline geldiğini belirterek, tahsilata yönelik çözümlerin önemini vurguladı. Kocatürk, “Yaklaşık 85 milyon kredi kartı, 150 milyon debit kart, 50 milyon ön ödemeli kart olmak üzere toplam 285 milyon kart bulunan Türkiye, Dünya’da kredi kartı sahipliğinde adet bazında 7’nci, işlem adedinde 9’uncu sırada. Avrupa’da temassız ödemeyi ve internet alışverişinde 3D Secure üzerinden SMS ile gelen doğrulamayı dünyada ilk uygulayan ülkeyiz. Türkiye’de taksitli alışverişi destekleyen çözümlerimiz çok uzun süredir mevcut” dedi.
Her zaman her yerde, hızlı ve kolay tahsilat
Kocatürk, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) lisanslı bir ödeme kuruluşu olan Paynet’in nasıl kurulduğunu şöyle anlattı: “Paynet, bilgisayar sektöründe Türkiye’nin en büyük dağıtıcılarından, Arena Bilgisayar’ın bayilerinin tahsilat sorunlarını çözmek üzere kuruldu. Paynet, özellikle yüz yüze ödemelerde olmak üzere; B2B ve B2C modellerini birleştiren B2B2C iş modellerinde alanının en güçlü ödeme kuruluşudur. Biz Paynet olarak, hizmet sunduğumuz işletmeye tek noktadan; tek sözleşmeyle tüm kart markalarına taksit imkanı sunan Sanal ve Fiziksel POS ve Dijital Kredi ile Tahsilat imkanı veriyoruz. Bu sayede işletmelerin tüm müşterilerinden rahatlıkla ödeme alabilmesi, ödemeyi aldıktan sonra ticaretini rahat bir şekilde yönetmesini hedefleyen çözümler sunuyoruz.”
Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte herkesin teknolojiye hakimiyetinin aynı seviyede olmadığını, bu yeni çözümlerin, “emek, zaman ve maliyet” demek olduğunu kaydeden Kocatürk, “Paynet olarak biz tek bir portalda, hiçbir geliştirme yapmadan anında Tak-Çalıştır modeller tasarlıyoruz. Bu doğrultuda sunduğumuz ödeme yöntemlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:
“• Paynet Portal ile hemen tahsilat: Herhangi bir entegrasyon gerekmeden hazır tahsilat sayfasına sahip olabilirsiniz.
• Paynet App ile POS cebinizde: Android ve IOS tabanlı mobil uygulamamız ile müşterilerinizden tahsilat alabilirsiniz.
• Paylink ile uzaktan tahsilat: Müşterinizin cep telefonuna veya mail adresine göndereceğiniz bir link ile ödeme alabilirsiniz.
• Paynet API ile kolay entegrasyon: Paynet portalı ister web sitenize veya mobil uygulamanıza, ister ERP veya sipariş uygulamanıza entegre edebilirsiniz.”
KOBİ’lerden büyük şirketlere kadar her ölçekte şirkete hizmet sunduklarını vurgulayan Kocatürk, şu bilgileri verdi: “Paynet Bayi Ağım ile satış ve bayi organizasyonunuzu tek noktadan kontrol ederek, kampanyalarınızı ve nakit akışınızı kolayca yönetebilirsiniz. Son kullanıcıdan başlayarak, tüm tarafların gelirlerini alabildiği bir model kurguluyoruz. Bayiler veya alt bayilerde yapılan ödemelerde, tüm paydaşların payı Paynet Bayi Ağım çözümü ile otomatik olarak ilgili hesaplara geçiyor. Böylece herkesin hakedişi paylaştırılmış oluyor ve ekstra hesaplama yapılmasına gerek kalmıyor. Yeni bir finansman aracı olan PayKredi ile müşterilerinizin banka şubesine gitmesine gerek kalmadan; tamamen dijital ve anında onaylı krediyle tahsilat yapabilirsiniz. Kart limitlerini aşmak istemeyen veya limit sorunu yaşayan müşterileriniz için ödeme kolaylığı sağlayan PayKredi, anında tahsilat imkanı ve kolay entegrasyon sunuyor.”
Siber Güvenlikte Yeni Nesil Koruma: XDR
Trend Micro Genel Sektör Satış Lideri Emirhan Aşçı, Trend Micro’nun Türkiye’de 32 kişiye istihdam sağlayan, siber güvenliğe odaklanmış bir firma olduğunu, dünyada Fortune 500 listesindeki 10 şirketten 9’unda Trend Micro çözümleri bulunduğunu aktardı: “Trend Micro, uç noktadaki güvenlik, e-posta güvenliği, sunucu ya da network güvenliğinin hepsine detaylı dokunarak şimdi veya gelecekte olan ihtiyaçlarına çözüm üreten hazır bir güvenlik üreticisi. Trend Micro farklı farklı iş birlikleri yapıyor ve kurumların dijital dönüşümlerinde yanında hareket ediyor. Son kullanıcının hepsine dokunuyor.”
Şirketler için verinin önemine değinen Aşçı, bir saldırının nereden gelebileceğini şöyle açıkladı: “E-posta’dan veya networkten; cihazınızda gideremediğiniz açıklardan ve son olarak da içeriden yapılan eylemler yüzünden olabilir. Şirketlerde güvenlik bakış açısında karşımıza çıkan ‘yaptım oldu, aldım yeterli’ maalesef eksik ve yanlış bir bilgidir. Yapılan araştırmalarda hep e-postanın öne çıktığını görüyoruz. Güncel iş hayatımızda bilgisayarda yaptığımız en fazla iş; e-posta. Dünyada yapılan saldırıların yüzde 94’ü e-posta ile geliyor. Kurumunuzda ya da kendi hayatınızda siber güvenlikle alakalı atakları almamak ya da buraları kontrol altına alabilmek için e-posta güvenliğinizi ön plana almanız gerekiyor. Uç nokta ve network, ağ güvenliği kadar e-posta güvenliği de önemli. Saldırıların yüzde 6’sı webden veya diğer noktalardan geliyor. Yüzde 1’lik kısım yüzde 99’luk kısımdan daha fazla zarar veriyor. Bulut tabanlı e-posta hizmetleri var. Kurumlar bazı yatırımları yaparken siber güvenlik odaklı yatırım yaptıklarını düşünüyorlar ama siber güvenlikle alakalı 1 dolarlık yatırım dahi katma değer sağlar.”
Girilen her bilginin, her verinin değerli olduğunu vurgulayan Aşçı, veri sağlığı ve güvenliğinin önemine de değindi. Bir saldırı e-postası örneğini anlatan Aşçı, güvenlik duvarında yamaların da önemine işaret etti. Bazen üretim hattındaki yazılımların veya ilgili çözümlerin yazılımlarında da güvenlik açıkları bulunabildiğini belirten Aşçı, “Biz güvenlik açıklarını kapatabilme konusunda dünya lideriyiz. Sadece antivirüs, firewall, e-posta güvenlik çözümü varsa ben güvendeyim demek değil. Oluşabilecek ataklara, saldırılara karşı proaktif yaklaşmayı her zaman kurumlara öneriyoruz” dedi. Karşılaşılan çok fazla saldırı tipi olduğunu aktaran Aşçı, ransom atağı örneğini verdi: “Bilgisayarınıza giriyorlar, bilgileri şifreliyorlar, sonra size diyorlar ki ‘ya bana para verirsin bilgileri şifreleriz kullanamazsın’ ya da ‘bende bu bilgiler var, bu bilgileri piyasaya çıkarırım itibarınız zedelenir’.” Brezilya hükümetinin başına böyle bir olay geldiğini aktaran Aşçı, farklı dönemlerde devletten Japonya’dan bir teknoloji şirketine kadar farklı noktalarda atağın devam ettiğini paylaştı: “Bir kişi ya da bir grup ne kadar proaktif hareket etse de aslında sistemlere ihtiyaç var. Ölçülmüş bir bilgi var; 1000 kişilik, 1000 tane cihazın olduğu bir kurumda 7 günde; risk olabilecek 1.25 milyar güvenlik datası oluşmuş, bunun 5.5 milyonu gerçekten atak teknikleriyle anlaşılabilecek şekilde. 29 tanesi gerçekten atak olabilecek, kurumu etkileyebilecek kısmı. Bunun sadece 1.75 tanesi atak.”
Aşçı, “Nasıl dönüşümümüzle beraber ihtiyaçlarımız artıyorsa güvenlik de aslında proaktif yaklaşım sergilenmesi gereken detaylardan birisi. Ne yapıyorsanız yapın, bunu proaktif şekilde yapmanızı ve aslında sisteminizi canlı tutmanızı öneririm” dedi. Herkesin PC, cep telefonları ve tablet güvenliğine odaklandığını ancak üretim tesisleri, veri merkezleri ve bulut ortamındaki verilerin de önemli olduğunu anımsatan Aşçı, kurum kültürünü tanımamanın bile güvenliği etkileyebildiğine değindi: “Verinizi çalıp giden kişiyi göremediğiniz sürece aslında güvende değilsiniz. Risk görünürlülüğü, ‘kurumda nerelerde riskler var’, ‘kurumuma proaktif bir şekilde nasıl bakmalıyım’ gibi noktalarda Trend Micro, detaylı bir şekilde çözümler üretiyor.” Devlet kurumuna bir devlet kurumundan geliyor gibi görünen bir atak örneğini de paylaşan Aşçı, “Ne kadar yatırım yapsanız da hala güvensizsiniz. Çalışanları da bilgilendirmek gerçekten çok önemli. Trend Micro olarak operasyonel güvenlik de sunuyoruz. Trend Micro çözümü veya çözümleri devletin tüm teşvikleri içinde sağlanıyor” diye konuştu.
‘Filo Kiralama Mali Yapınızı Nasıl Destekler?’
Hedef Filo Yönetici Direktörü Önder Erdem, Türkiye’nin en büyük operasyonel araç kiralama şirketlerinden birisi olduklarını belirterek, “Tiktak’ın sahibiyiz. Şu anda 3500 otomobille Türkiye’nin en büyük araç paylaşım platformuyuz” dedi. Kiralamanın bir finansman modeli olduğunu kaydeden Erdem, operasyonel kiralamanın işletme kaynaklarının daha etkin kullanılmasını, kurumların araç sahipliğini ucuzlattığını ve işletmenin daha karlı olmasını sağladığını söyledi: “Operasyonel kiralama, leasinge göre daha ucuzdur, ancak sonunda mal sizin mülkiyetinize geçmez. Otomobil iş hayatının önemli parçası. İşletme kaynaklarını etkin kullanın, daha karlı daha fazla büyüyün. Varlık sebebimiz bu.”
Nasıl fiyatlama yaptıklarını örneklerle açıklayan Erdem, nakit araç satın alımı, kredili araç satın alımı ve araç kiralamanın maliyetlerini karşılaştırdığı tabloyla şirketlerin kazandıklarını ve kaybettiklerini anlattı: “Amaç sizin sermayenizi doğru kullanmanız. Bu tabloda işletme sermayesi 500 bin TL. Otomobilin satın alma bedeli de 500 bin TL. Bir şirket, tüm işletme sermayesini kullanıyor. Diğeri taksitle alıyor, diğeri de araç kiralama yapıyor. Nakit araç satın alımının sonunda enflasyonla beraber 3 sene sonunda -100 bin lira maliyet oluştu. Kredili alan 3 yıl sonunda -15.454 lira maliyet oluştu. Araç kiralamada, peşinat yok, kredi yok, işletme sermayesini işletebiliyor, getiri sağlayabiliyorsunuz ve 3 yılın sonunda 45 bin TL kara geçtiniz.”
İkinci el araçlardan enflasyon nedeniyle para kazanılmış gibi görünse de TL ve Euro’nun yükselişine dikkat çeken Erdem, Pandemi ve çip krizi nedeniyle üretim eksikliği ve bireysel taşımacılıkta talep artışı yaşandığını ancak bunun istisnai bir durum olduğunu ve böyle devam edemeyeceğini kaydetti: “Buradan para kazandınız ama bundan sonra böyle gitmeyebilir. Reel faizlerin negatif olması nedeniyle varlık fonu oluşuyor. İkinci el bazen kazandırır ama bunun bir garantisi yok ve devam etmeyebilir. Biz yılda 10-15 bin arasında otomobil satın alıyoruz, dolayısıyla sizin görmediğiniz ticari avantajlarımız oluyor, bizim maliyetimiz sizden daha ucuz. Bizim filomuz günde 250 kaza yapıyor, yılda 40 bin kaza yapıyor, dolayısıyla biz 2022 yılı içerisinde kaç ürün değişimi olacağını biliyor ve daha ucuza tamir ettirebiliyoruz. Bu faydanın hepsini kendimize tutmuyoruz, rekabetçi olabilmeniz için bu faydaları sizlerle paylaşıyoruz. Sizin işiniz sanayi. Bizim sektör kar kaybı veya müşteri gitti diye almaz. Otomobilin değer kaybı eğrisi; terstir. 100 liraya aldık, 80 liraya düşer. Fakat biz kirayı sizden eşit miktarda alırız. Araba sizin olsa değer kaybedecek, aldığınız fiyata satamayacaksınız.”
İhracatın Finansmanında Türk Eximbank
Türk Eximbank Gebze Şube Müdürü Zekeriya Karadayı, “Sermayesinin tamamı Hazine’ye ait, Ticaret Bakanlığı’na bağlı görev yapan yatırım ve kalkınma bankası statüsündeki Türk Eximbank’ın Türkiye’nin tek resmi ihracat finansman kuruluşu. Marmara, İç Anadolu ve Ege olmak üzere 3 bölge müdürlüğü, 23 şube ve 10 irtibat bürosuyla hizmet veriyor. Gebze şubesinin hinterlandında Kocaeli, Yalova, Sakarya Düzce ve İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren ihracatçı firmalar bulunuyor. Türk Eximbank, Türkiye bankacılık sektörünün 9’uncu büyük bankası” diye konuştu. Karadayı, 2021’de toplamda 46.1 milyar dolar ihracatçı firmalarımıza destek sağlayarak, toplam 235 milyar dolar ihracatın yüzde 20’sini finanse ettiklerini söyledi: “2021 yıl sonu müşteri sayımız; 14 bin 92, KOBİ oranımız yüzde 77, KOBİ firma sayımız 10 bin 846. 2020-2021 arasında kazandığımız müşteri sayısının yüzde 93’ü KOBİ’ler. Türk Eximbank’ın 2021-2022 stratejisi tamamıyla KOBİ’lere hizmet ve KOBİ müşterileri alanında genişleme sağlamak. Bu bizim stratejik hedefimizdir ve bu hedefi Merkez Bankası’yla beraber yürütmekteyiz. Finans programlarımız; ‘Yurt İçi Krediler, Alacak Sigortası ve Uluslararası Krediler.’”
Başvuru koşulları ve maliyetlere değinen Karadayı, kredi programlarının ortak özelliklerini de sıraladı: “Mal ve Hizmet İhracatı Taahhüdü. Teminat. Yurt İçi Kredi Programları: Mal ve hizmet ihracatı olarak iki grupta yurt içi kredileri; kısa vadeli ve orta uzun vadeli krediler ve döviz kazandırıcı hizmet statüsünde ayrı ayrı kredi programları şeklinde sunmaktayız. 2022’de KOBİ oranımızı yüzde 80’e çıkartmayı ve kullandırım sıklığını artırmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda daha fazla ihracatçı KOBİ’nin, Bankamız desteği ve çalışmasını artırabilmek için 2022’de İGE ve KGF teminatlı krediler sunmaya başladık, bu yeni bir uygulama. Firmalarımız, şubelerimizden veya internet sitemiz üzerinden online başvurabilir.”
Kredi Garanti Fonu Destekleri
Kredi Garanti Fonu (KGF) Marmara Bölge Müdürü Şaban Buyan, şu bilgileri verdi: “TOBB, KOSGEB ve yaklaşık 30 bankanın ortak olduğu KGF, KOBİ’lerin finansmanına destek olmak amacıyla kurulan özel bir şirket. KOBİ dışı şirketler ve KOBİ’ler, KGF’ye bankalar aracılığıyla veya doğrudan başvurabiliyor. Doğrudan sağlanan kefaletlerimiz; KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan geri ödemeli destekler için direkt bize başvurabiliyorlar. KGF kefaletiyle firmalara; uygun maliyetli, uzun vadeli, uygun teminatlı kefaletli kredi kullanmalarına yardımcı oluyoruz. KGF olarak iki kaynağımız var: Özkaynağımız. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kontr garantisi.”
Buyan, 3 milyon TL’ye kadar özkaynak kefaleti verebildiklerini, bankanın da 3 milyon 750 bin TL kredi kullandırabildiğini, komisyon oranının yüzde 2 olduğunu paylaştı: “Hazine kontr garantisiyle banka bizim kefaletimizi talep edip KOBİ veya KOBİ dışı firmaya krediyi kullandırabiliyor. 31.03.2022 itibariyle bugüne kadar Hazine destekli 1.3 milyon ticari krediye, 784 milyon TL kredi için 674 milyar TL kefalet vermişiz. Özkaynak destekli kefaletlerde; 54 bin kredi için 24 milyar TL krediye 19 milyar TL kefalet vermişiz. Pandemi’de 2020’de yaklaşık 7 milyon adet bireysel başvuruya cevap verdik.”
Yeni Hazine Destekli Kefalet Paketleri’ni anlatan Buyan; Yatırım Destek Paketi, İhracat Destek Paketi, İşletme Harcamaları Destek Paketi, İlave İstihdam Destek Paketi, TKYB Kredi Destek Paketi, TURWİB Programı Destek Paketi, İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi, Soğuk Hava Ünitesi ve Frigorifik Araçlar Destek Paketi hakkında bilgiler verdi.
Kalkınma Ajansı Destekleri ve Başarılı Projeler
MARKA Proje Uygulama Birim Başkanı Aziz Onur Aladağ, “2022’de 2.5 milyon TL’lik Teknik Destek Programı’nı halihazırda yürütüyoruz” dedi. Aladağ; Program’daki öncelikleri; ‘İhracatın ve katmadeğerli yerli üretimin geliştirilmesi, inovasyon, KOBİ’lerin inovasyon yönetim yeterliliklerinin artırılması, sanayide dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, OSB’lerde enerji verimliliği, endüsriyel simbiyoz, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum, aile şirketleri ve kooperatiflerde kurumsallaşma-sürdürülebilirlik, sonuç odaklı programlar (SOP) sonuç odaklı programlar dışında kalan konular’ diye sıralayarak bu çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Sundukları Fizibilite Desteği’ne de değinen Aladağ, Program’ın toplam bütçesinin 1 milyon TL olduğunu ifade etti ve proje örneklerini anlattı.
Aladağ, MARKA’nın desteklediği Güdümlü Projeler; Bilişim Vadisi’nin TÜSSİDE ortaklığıyla yürüttüğü Türkiye Açık Kaynak Platformu, 2 bin öğrencili yazılım okulu, İMES OSB’nin yürüttüğü Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi projelerine değindi. Aladağ, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Ajans desteğiyle sürdürülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (2022 SOGEP) kapsamındaki örnek projeleri de aktardı.
‘yatırımadestek.gov.tr’
MARKA Kocaeli Yatırım Destek Ofis Uzmanı Ali Kerem Fidan ise tüm devlet desteklerini aynı çatı altında buluşturan internet sitesi ‘yatırımadestek.gov.tr’yi tanıttı.
Sitede herhangi bir konuda destek aranabildiğini, desteğin açık veya kapalı olduğu, özet bilgi ve tüm geçerli mevzuat hakkında bilgiler edinilebileceğini aktaran Fidan, sitede yer alan Teşvik Robotu uygulamasına da değindi. Robotun yatırımla ilgili genel bilgilerin girilerek ne kadar destek alınabileceğinin de hesaplanabileceğini paylaşan Fidan, sorular gönderilip; kalkınma ajansları bünyesindeki 81 ildeki yatırım destek ofislerinde görev alan ajans uzmanları tarafından soruların yanıtlandığını anlattı.
Sitede Yatırımcı Sözlüğü bulunduğunu da aktaran Fidan, Yatırım Fırsatları bölümü hakkında da bilgiler verdi: “Sitemizde yayınlanan destekler düzenli olarak çok hızlı şekilde güncellenmektedir. Sorular 18 saat içinde cevaplanır.”