Kalkınmada Öncelik
Tasarruf, ihracat ve turizm (TİT) bir ülkenin kalkınmasında en önemli 3 faktördür. İhracatın en önemli aktörleri; sanayicimiz ve KOBİ’lerimizdir. Üretim ve ihracat yapanlar korunmalı ve kollanmalıdır. Alt yapı, yol ve tanıtımda turizm bölgelerine öncelik verilmeli, turistin ilgisini çeken cazibe merkezlerine yatırımlar yönlendirilmelidir. Tüketiciyi Türkiye’de üretilen malları kullanmaya bilinçlendirmeli ve yönlendirmeliyiz. Yerli malın kullanılmasında devlet, kamu kurumları örnek ve öncü olmalıdırlar.
Aşırı savurganlık, yanlış ekonomik politikalar, plansız yatırımlar, dövizdeki dengesizlikler, komşu ülkeler, AB (Avrupa Birliği) ve ABD ile gergin ilişkiler, bir de üstüne üstlük Pandemi. Bütün bu olumsuzluklarda ülkemizin ekonomisi adeta bıçak sırtı gidiyor. Bu olumsuzluklardan en çok KOBİ’lerimiz ve dar gelirli vatandaşlarımız etkileniyor, orta tabaka adeta yok oluyor.
Peki ne yapalım, nasıl ülkemizi orta gelir tuzağından kurtararak, düzlüğe çıkaralım?
Önce hem dini hem siyasi açıdan aşırı kutuplaşmayarak birbirimize sarılacağız. ‘Ben mi bu ortamı kurtaracağım’ değil, ‘ben bu ortamı kurtaracağım’ diyerek üzerimize düşen görevi layıkıyla yaparak, el ele gönül gönüle kenetleneceğiz. Ülkemizi idare edenler hiçbir kişisel ve siyasal menfaat gütmeden vicdanlarını rahatsız edecek kararlar değil huzur bulacakları doğru kararlar almalı, doğru kararların arkasından gitmelidirler.
Kalkınmanın temelinde tasarruf vardır. Topyekün tasarruf tedbirleri ile yatırım ve harcamalarımızı yapmalıyız. Bu, devletin en üst kademesinden en alttaki vatandaş için de böyle olmalıdır. Yatırımlarda ekonomiye katkı sağlayarak getirisi ile sürekli kendini amorti edecek harcamalara öncelik verilmelidir. Ülkemize aşırı borç yükü getirecek yatırımlardan kaçınılmalıdır. Sanayicimiz, KOBİ’lerimiz riskli yatırımlardan ziyade gelişmesine katkı sağlayacak, risk teşkil etmeyecek yatırımlara yönelmeli, borçlanmada bunları öngörerek risk altına girmelidir.
Tasarruf, ihracat ve turizm (TİT) bir ülkenin kalkınmasında en önemli 3 faktördür. İhracatın en önemli aktörleri; sanayicimiz ve KOBİ’lerimizdir. Devletimizin teşvik ve kredilerde en başta tercihleri bunlardan yana olmalıdır. Ülkeye döviz kazandıracak yol üretimden geçmektedir. Dolayısı ile üretim ve ihracat yapanlar korunmalı ve kollanmalıdır.
Ülkemize döviz kazandıracak ve kalkınmamızda en önemli aktörlerden biri olan turizm de yatırım, teşvik ve kredilerde öncelikli sektörlerden biri olmalıdır. Alt yapı, yol ve tanıtımda turizm bölgelerine öncelik verilmeli, turistin ilgisini çeken cazibe merkezlerine yatırımlar yönlendirilmelidir.
Bizim çocukluğumuzda ‘Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı’ haftaları düzenlenirdi. Bu günleri ve haftaları daha çok ve sık yapmalıyız. Tüketiciyi Türkiye’de üretilen malları kullanmaya bilinçlendirmeli ve yönlendirmeliyiz. Bu amaçla ciddi tanıtımlar yapmalı ve tüketici teşvik edilmelidir. Yerli malın kullanılmasında devlet, kamu kurumları örnek ve öncü olmalıdırlar.
Bu duygu ve düşüncelerle başta KOBİ’lerimizin olmak üzere tüm yurdum insanlarının, değerli okurlarımızın yeni yılını kutlar, sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim.