banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

Yerli yazılımda ihracat hedefi 30 milyar dolar

YASAD’ın, yazılım sektörünün globalleşme stratejisine destek olmak amacıyla düzenlediği II. Yazılım Sektörü ve Globalleşme Zirvesi’nde YASAD Başkanı Gönül Kamalı, “YASAD olarak en az 100 yazılım firmamızın e-turquality kategorisinde değerlendirilmesini ve 2030’a kadar ihracat büyüklüğümüzün 30 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

HABER 01.07.2024, 00:01
716
Yerli yazılımda ihracat hedefi 30 milyar dolar

Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD), yazılım sektörünün globalleşme stratejisine destek olmak amacıyla düzenlediği II. Yazılım Sektörü ve Globalleşme Zirvesi, ‘Yazılımda Dünya Markası Yaratma Stratejisi’ ana temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Zirvenin ilk gün açılışına YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Komitesi Başkanı İlhan Bağören, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, Ticaret Bakanlığı UHT Bilişim, Yazılım, Dijital ve İletişim Hizmetleri Daire Başkanı Derya Koç, Ticaret Bakanlığı UHT Genel Müdürü Tarık Sönmez katıldı.
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, “32 yıldır gelişen ve büyüyen yerli yazılım sektörünü, ülkemiz için bir şans olarak görüyor aynı zamanda dijital dönüşüm çağını ise ülkemizin kalkınmasında bir fırsat olarak yorumluyoruz” dedi.
Üretim ve tüketimde dokunduğu tüm sektörleri yeniden şekillendirme gücünü elinde bulunduran yazılımın artık stratejik olduğunu ve bu minvalde sürdürülebilir bir noktada desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kamalı, “Ülkemizin katma değerli üretimine sunduğumuz katkı ile yazılıma yapılan her bir desteğin toplumsal bir kalkınma modeli olduğunun bilinmesidir. Üzerine düşen sorumluluk ile 2023’te 3.44 milyar dolar ihracata ulaşan yazılım sektörümüzün gerçekte oluşturduğu Yatırım ve Sermaye büyüklüğünün ise bunun çok üzerinde olduğunun farkındayız” diye konuştu.

Destekler kesintisiz sürdürülmeli
Yerli yazılım sektörünün büyümesini sürdürmesi için kamu destek ve teşviklerin önemli olduğuna dikkat çeken Kamalı, şunları söyledi: “Yerli yazılım sektöründe en önemli destek mekanizmasını hepimizin bildiği gibi (bilişimin yıldızları) e-turquality oluşturuyor. E-Turquality kapsamında bugüne kadar yüzde 70’i YASAD üyesi 30 yazılım şirketi destekleniyor. Bu oran; sayısı 102’yi bulan teknoparklarımız ve bu teknoparklarımızda faaliyet yürüten 10 bini aşkın firmamız, 1292 Ar-Ge Merkezimizin varlığı düşünüldüğünde elbette yetersiz kalmaktadır. YASAD olarak en az 100 yazılım firmamızın e-turquality kategorisinde değerlendirilmesini ve 2030’a kadar ihracat büyüklüğümüzün ise 30 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.”

“Yerli yazılımın girişimcisine güvenin”
“2022-2023 yılları arasında sektörümüz %132 büyüme oranı ile 206,9 milyar TL’ye ulaşmıştır” diyen Kamalı, bu yüksek büyüme oranının bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini söyledi.
Kamalı, “Ülkemiz açısından bu tarihi fırsattan yararlanmak için ise sunulan destek ve teşviklerin sürekliliğinin ve sürdürülebilirliğinin kritik olduğunun vurgulamak isteriz. Yazılım sektörü olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, hızlı ve kesintisiz gelişimin merkezide olmaya devam edeceğiz. Yeter ki yerli yazılıma inanın, yerli yazılımın girişimcisine güvenin, ekosistemi güçlendirin” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)