banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

Yerli üretim: TÜRKSAT 6A

Bakan Kacır, 8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan 4.2 ton ağırlığındaki TÜRKSAT 6A’nın dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta yer sabit yörüngede görev yapacağını söyleyerek, “Uydumuz bünyesindeki yazılımların tamamen yerli imkanlarla geliştirilmesi, entegrasyon ve test faaliyetlerinin ülkemizde yürütülmesi sayesinde yakaladığımız yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı bizim için iftihar kaynağıdır. Bugüne kadar haberleşme uydularını yurtdışı firmalardan temin eden ülkemiz, TÜRKSAT 6A ile birlikte haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacaktır” açıklamasını yaptı.

HABER 01.07.2024, 00:01
615
Yerli üretim: TÜRKSAT 6A

Bakan Kacır şöyle devam etti: “Tasarım, alt bileşen üretim, entegrasyon ve test olmak üzere tüm aşamalarıyla yerli olarak gerçekleştirilen proje sürecinde uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi (EİS) gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. Sistem entegrasyonu sonrasında ise aralarında uydunun fırlatma esnasında maruz kalacağı titreşim ve akustik yüklerinin simüle edildiği mekanik testler, uzaydaki ısıl şartların ve vakum ortamının simüle edildiği ısıl vakum testleri, anten performans testleri, güneş paneli ve antenlerin açılma testleri, fırlatıcı arayüzü ile ayrılma ve şok testleri gibi 396 çevresel ve fonksiyonel testi tamamladık. Çevresel testler öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen işlevsel testler ile uydumuzun uzay şartlarına uygunluğunu doğruladık. TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech ekiplerinin bir arada çalıştığı projenin üretim ve test süreçlerini başarıyla tamamladık.”
Bakan Kacır, Astronotumuz Tuva Cihangir Atasever de 8 Haziran’da bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirecek. 1,5 saatlik bir sürede gerçekleşmesi planlanan bu uçuşun 3 dakikalık bir serbest düşme fazında astronotumuz mikro yerçekimi ortamında; biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deneyi icra edecek” diye konuştu.

Yorumlar (0)