“Yeni nesil teknolojiler iklim değişikliğinde de önemli rol oynuyor”
TÜSİAD’ın düzenlediği 2. ‘Dijital Türkiye Konferansı’nda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, yeni nesil teknolojilerin, üretimde verimliliğin artırılmasının yanı sıra iklim değişikliği ile mücadelede de önemli rol oynadığını vurguladı.
TÜSİAD tarafından ‘Oyunun Kuralları Değil, Kendisi Değişti’ temasıyla düzenlenen 2. Dijital Türkiye Konferansı’nın açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Serkan Sevim gerçekleştirdi. Ana tema konuşmaları Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapıldı.
Dijital dönüşüm sürecinde güçlü bir mesafe kat etme potansiyelimiz olduğunu belirten Simone Kaslowski; bu potansiyeli hayata geçirmek için; eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, yetkin insan kaynağının korunması, geniş bant altyapısının güçlendirilmesi, KOBİ’lerin teknoloji kullanımının desteklenmesi gibi unsurları içeren geniş bir vizyona ihtiyacımız olduğunu belirtti ve yeni nesil teknolojilerin, üretimde verimliliğin artırılmasının yanı sıra iklim değişikliği ile mücadelede de önemli rol oynadığını vurguladı: “Yapay zeka teknolojisi tarımsal üretimde çiftçilerin pestisit ve yakıt kullanımını azaltmasını sağlıyor. Akıllı şehirler daha kaynak ve enerji verimli, daha güvenli bir yaşam olanağı sunuyor. Bu da topyekun bir hayat kalitesi artışı anlamına geliyor. Diğer taraftan büyük miktarlarda verinin işlenmesi enerji tüketimini artırıyor. Halihazırda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2’sinin, elektrik tüketiminin ise neredeyse yüzde 10’unun kaynağını bu süreçler oluşturuyor. Bu oranların kısa sürede yükselmemesi için dijital sektörün de yeşil dönüşümü gerçekleştirmesi çok önemli.”
Serkan Sevim, dijitalleşmenin COVID-19’un etkisiyle büyük bir ivme kazandığını hatırlattı: “Dijitalleşme iş hayatımıza iki şekilde etki ediyor. Bir yandan yapay zeka, bulut bilişim, blok zinciri, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojileri üreten sektörler doğarken, öte yandan bu teknolojilerin konvansiyonel şirketlerce kullanılması ile süreçte verimlilik, inovasyon ve katmadeğer artışının yaşandığını gözlemliyoruz.”
Güler Sabancı, Pandemi’de gençlerin kendi içinde bulundukları toplum için pratik, hızlı, mikro çözümler ürettiklerini aktardı: “Gelişen teknolojilerle toplumsal sorunlara karşı yenilikçi çözümler üretebildiğimizi görüyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, eğitime erişimde, engellilik alanındaki sorunların çözümünde ve iklim acil durumunda mücadelede teknolojinin gücünden faydalanıyoruz. Teknolojiden daha fazla faydalanmalıyız.”
‘İkiz Dönüşüm’ oturumunda konuşan Ömer M. Koç, “Ülke olarak geleceğe hazır olmamız gerekiyor. Dijital ve yeşil dönüşüm birbirinden bağımsız değil. Yeşil ve dijital dönüşümü birbirini tetikleyecek ve hızlandıracak iki ana akım olarak görmeliyiz. Ülkemizin bu önemli dönüşümlerle şekillenen geleceğe ilerlerken atması gereken adımlar bellidir. Kamu idaremizin iş örgütlerimizle ve diğer paydaşlarla da istişare ederek içini doldurduğu strateji belgelerinde çok kıymetli tespit ve hedefler bulunuyor. Bunları gerçekleştirmek için en temel ihtiyacımızın nitelikli insan kaynağı olduğu kanaatindeyim” mesajını verdi.
Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un Dijital Dönüşüm Vizyonu’nu anlatarak, Akıllı Şehir Platformu’nu oluşturduklarını, dijital dönüşüm yol haritalarında önemli bir adım olan İstanbul Senin Uygulaması’nı herkesin kullanmasını önerdi ve hizmete açtıkları, Açık Veri Portalı, Veri Laboratuvarı ve OGEM hakkında da bilgiler verdi.
Konferans’ta oturum başlıkları; ‘Geleceğe Öncülük Etmek: Veri ve Analitik / Türkiye’de Dijital İnsan Kaynağının Geleceği / e-Pazaryerlerinin KOBİ, İnovasyon ve Ekonomiye Katkıları / Ticaretin Yeni Merkezi: Online Pazar Yerleri / Dönüşürken Büyümek: Geleceğin Teknoloji Trendleri / Dijital Ekonomide Veri Koruma ve Rekabet Hukuku / Dijital Dönüşümün Hızlandırıcısı Girişimler / Avrupa Birliği Dijital Tek Pazarı ve Küresel Etkileri / Teknolojiyi Dönüştüren Kadınlar’ oldu.