Yeni nesil dış ticaret meslek liseleri
Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle dış ticarette insan kaynağının artırılması amacıyla ‘yeni nesil dış ticaret meslek liseleri’ni hayata geçirecek.
Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca ortaklaşa düzenlenen ‘Dış Ticaret Meslek Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni’nde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle protokolü imzaladı.
Bakan Pekcan, dış ticaret alanında meslek edinmek, kariyer yapmak isteyen gençler için önemli bir adım attıklarını belirterek, “Bakanlıklarımız ve TİM’in ortak çalışmasıyla belli okullarımız, ‘Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’ adıyla yeniden yapılandırıldı” dedi ve Milli Eğitim Bakanı ile 22 Ekim 2019’da ‘Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü’nü imzaladıklarını anımsattı.
Okulların ‘yeni nesil dış ticaret meslek liseleri’ olarak faaliyet gösterebilmelerini sağlamak için ilgili tüm paydaşların katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirdiklerini aktaran Pekcan, etkin bir dış ticaret için yabancı dil bilgisinin önemine istinaden İngilizce’nin yanı sıra ikinci yabancı dil olarak Çince, Rusça, İspanyolca, Portekizce ve Japonca gibi çoklu coğrafyalarda konuşulan dillerin de okulların müfredatına alındığını, projenin ilk aşamasına İstanbul, Gaziantep, Mersin ve İzmir gibi ihracatta hareketli illerden başlayacaklarını açıkladı: “Bu 4 ilimizdeki 6 proje okulumuzda, şimdilik 305 öğrencimiz ve 63 öğretmenimizle yola çıktık.”
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, imzalanan protokolle, öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimi alacağını, mezunların bu firmalarda istihdam edileceğini ve öğrencilere burs verileceğini anlattı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ticaret Bakanı Pekcan’ı kabul etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve beraberindeki heyeti kabul etti. Toplantıya KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Abdurrahman Kaan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdulkadir Akgül katıldı.
Ticaret Bakanı Pekcan, “Türkiye olarak her zaman, her alanda KKTC’nin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Ticaret Bakanı Pekcan, KKTC’de iş insanlarıyla bir araya geldi: Bakan Pekcan, KKTC temasları kapsamında, KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında, Türkiye ve KKTC’den iş insanlarının katılımlarıyla Yuvarlak Masa Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bakan Pekcan ve beraberindeki heyetin yanı sıra Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ile KKTC’den diğer STK başkanları da katıldı.
Bakan Pekcan, “Türkiye ile KKTC arasındaki karşılıklı yatırım ve ticari ilişkileri mümkün olan en iyi şekilde sürdürmek ve geliştirmek için ortaklaşa gayretli bir çalışma sürdürüyoruz” dedi. Pekcan, ikili ticaretin finansmanı noktasında, firmaların bankacılık sisteminden, kredi imkanlarından ve Türk Eximbank imkanlarından yararlanabildiğini belirtti: “2018-2020 döneminde 17 firma Eximbank’tan 12.8 milyon lira değerinde kredi kullanmıştır. Yatırımların karşılıklı artırılması için görüşmeler gerçekleştiriyoruz. İki ülke arasındaki ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın da bir an önce imzalanmasıyla yatırımların yasal alt yapısını da oluşturacağız.”
Ürünlerin piyasa arzında yeni dönem
Bakan Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ürünlerin piyasaya arzında yeni bir döneme girildiğini açıkladı, yürürlüğe giren Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile ürünlerin piyasaya arzında pek çok önemli yenilik getirdiklerini kaydetti. Pekcan, izlenebilirlik ile imalatçıdan satıcıya kadar tüm aktörlere bir ürünü kimden aldığını ve kime sattığını beyan etme zorunluluğu getirdiklerini ifade etti: “Uygunsuz ürünün asıl sorumlusunu bulma konusunda önemli bir adım attık. İzlenebilirlik kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlayacak.”
Ürün sorumluluğu tazminatı hayata geçti: Pekcan, geri çağırmayı zorunlu hale getirdiklerini vurguladı: “E-ticareti de piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına aldık ve ürün sorumluluğu tazminatını hayata geçirdik. Uygunsuz bir üründen kaynaklı zararlarda firma zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kılındı. Kanun ile Türk malı imajını dış pazarlarda daha etkin kılmak üzere de bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Güvensiz veya tağşişe konu ürünün ihracını yasakladık, aykırı davranan firmalara müeyyide getirdik."
Tekstil ve konfeksiyon sektörüne desteğe devam: Bakan Pekcan, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği (İHKİB) İnovatif Fikir Maratonu Ödül Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı. Pekcan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün başta Avrupa ülkeleri olmak üzere küresel pazarlarda en güçlü biçimde yer almaya devam etmesi için destekleri sürdüreceklerini belirtti.
Ciro Kaybı Desteği ödemeleri başladı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yiyecek ile içecek hizmeti sektöründe faaliyet gösteren ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından olumsuz etkilenen işletmelere yönelik devreye aldıkları ‘Ciro Kaybı Desteği’ ödemelerine başlandığını bildirdi.
Esnafa TESKOMB kredilerine yeni yapılandırma müjdesi
Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, salgınla mücadele edilen bu zor günlerde, daha önce borcu yapılandırılan ancak ödeyemeyen veya yapılandırmadan faydalanamayan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortağı esnaf ve sanatkarlara destek olmak amacıyla yeni bir kolaylığın hayata geçirildiğini açıkladı: “Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) kefaleti ile Halk Bankası kaynaklarından kullandırılan kredilerde TESKOMB’un alacağı gecikme faizlerinden vazgeçilerek ve anapara borçlarına 18 ay taksitlendirme imkanı sunularak yeni bir borç yapılandırılması başlatıldı. Yeni yapılandırmayla daha önce borçları yapılandırılan ve taksitleri devam edenlerin de kalan taksitleri faizsiz 6 ay süreyle ötelendi.”