Yazılım Sanayiciler Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı: “Yazılım stratejik noktaya ulaştı, ihracatla da şahlanacak”
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, YASAD’ın merkez binasını İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi’ne (İSBİ) taşıdıklarını belirterek, “Dijital dönüşüm süreci yazılım sektörüne ilgiyi daha da arttırdı. Bakanlıklar düzeyinde sektörümüz stratejik kabul ediliyor. Bundan sonra daha fazla yazılım firmasına destek ve teşviklerin verilmesini sağlayarak hem ihracatta hem de büyümede sıçrama yapılmasını hedefliyoruz” dedi.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, Türk yazılım sektörünün 50 yıllık geçmişi bulunduğunu, son yıllarda dijital dönüşüm sürecinin öngörülemez şekilde hızlanması ve ilerlemesiyle sektörün stratejik bir noktaya ilerlediğini paylaştı.
Dijitalleşme sürecinde yazılım sektörünün katmadeğerinin yüzde 90’ının üzerine çıkmasıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi otoritelerce sektöre öncelik verildiğini ve destek mekanizmalarının oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Kamalı, “Bu süreçte Ticaret Bakanlığı İstanbul Serbest Bölgesi’nde (İSBİ) kurulan Yazılım ve Bilişim İhtisas Bölgesi kapılarını ‘Yazılım Sanayicileri’ne açtı. YASAD merkez ofisini Yeşilköy’deki İSBİ’ye taşıdık. Bu adımı çok anlamlı ve kritik görüyoruz. Serbest Bölge bünyesine daha fazla yazılım sektörü temsilcilerinin gelmesine, Yazılım ve Bilişim İhtisas Bölgesi’nde sunulan özel destek ve teşviklerden sektörün yararlanmasına ağırlık vereceğiz” dedi.
Yazılım sektöründe ürün geliştirme, ticarileştirme ve yazılım hizmetlerinin sağlanmasında en önemli kaynağın personel destek modeli olduğunu ifade eden Kamalı, şunları söyledi: “Personel desteği, kapasite arttırıcı yatırım teşvikleri ve ihracat desteği gibi yeni modeller hayata geçirilerek daha fazla yazılımcının destek ve teşviklerden yararlanmasını sağlarken ihracatta başarılı olma kriterleri içeren eğitim çalışmalarına da yoğunlaşacağız.”
2 yılda 100 firmaya destek sağlanacak
İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi’ne taşındıktan sonra eğitim çalışmalarına öncelik verdiklerini kaydeden Kamalı, KOBİ Gelişim, Girişim ve Eğitim Merkezi’ni (KOBIGMER) oluşturduklarını açıkladı: “Ana hedefimiz; KOBİ’lerin ihracatta büyüme stratejilerine destek olmak. Merkez ile yazılım sektöründe faaliyet yürüten KOBİ’lerimizin büyümesinin realize edilmesini sağlayacağız. Esneklik ve atikliği ile KOBİ’lerin sıçrama sağlamasına yardımcı olacak nitelikte bir altyapı oluşturuyoruz. Hayata geçireceğimiz mentorluk altyapısı ile işletmelerin gelişimine odaklanacağız. Zira Türk yazılım sektörü marka değeri yaratsa da büyüme hızı istenilen noktada değil. Özellikle 5-25 yıl arasında bir geçmişe sahip olan yazılım firmalarının kurumsallaşma, bir sonraki jenerasyona ulaşma, büyüme motivasyonu bulunmuyor.”
Sözkonusu şirketlerin minimum risk alarak sürdürülebilir büyüme sorunu bulunduğuna değinen Kamalı, görüşlerini şöyle aktardı: “Ülke olarak bütün bu eğitimleri 0-5 yaş arasındaki girişimci kurumlara veriyoruz. 5-25 yıl arasında faaliyet yürüten firmaları desteklemiyoruz. Kuracağımız Eğitim Merkezi ile tüm bu firmaların finansal potansiyellerini artırma, büyüme stratejilerini oluşturmaya yardımcı olmayı ve ihracat yapmanın metotlarını aktarmayı planlıyoruz. Bunu yaparken de mentor havuzumuzun da desteğiyle risk almadan nasıl büyüyebilecekleri konusuna odaklanacağız. Çünkü mentorluk danışmanlıktan daha nitelikli bir konumdur. YASAD olarak bu alanda önemli bir tecrübemiz oldu. KOBİ’leri geliştirmek için mentorluk programını proje ortağı bulunduğumuz TÜBİTAK destekli 18 ay süreli BiGG+ projesiyle hayata geçirerek bu alandaki eğitimlerin yarattığı farkındalığı ölçmüştük.”
Gönül Kamalı, KOBİ Gelişim, Girişim ve Eğitim Merkezi’nin (KOBIGMER) eğitim almak isteyen tüm yazılım firmalarına açık olduğunu dile getirerek, proje dahilinde 2 yıl içerisinde 100 firmayı geliştirerek sıçrama sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Merkez’in uzun vadeli hedefinde ise hem ihracat hem ticari potansiyelini ölçme ve değerlendirmenin yanı sıra sıçrama hareketini başlatan firmaları yerli ve yabancı yatırımcıya açma, ilişkileri yönetme hizmeti vermesi yer alıyor. Buradaki programların TİM ve Ticaret Bakanlığı gibi yapılar tarafından destekleneceğini öngören Kamalı, bu alandaki eğitimlerin daha fazla kapasiteye ulaşması için 2022 sonu itibariyle paydaşlarla hizmet modelini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Yazılım sektörü 14 kalemlik destek ve teşvikleri bekliyor
Ticaret Bakanlığı’nın yazılım sektörünün gelişimi yönünde 14 yeni teşvik sistemini kurguladığını ve yakın bir süreçte devreye alınacağını hatırlatan Kamalı, teşviklerin sektör açısından önemli bir kaldıraç olacağını öngördü. 14 maddenin içerisinde; istihdam, finansman, teminat mektubunun yanı sıra mevzuattan kaynaklı olarak kullanılmayan veya ulaşılmayan finansal kaynaklara ulaşım ve erişim de yer alacak.
Turquality; desteklerinde yazılım sektörünün desteklenmediğinin altını çizen Kamalı şunları ifade etti: “İhracatta uluslararası marka yaratma desteği olan Turquality projesi yazılım sektörünü tam anlamıyla kapsamıyordu. Bu önemli teşvik modelinin sektörümüzü kapsayacak niteliğine ulaşmasını sağladık. ‘e-Turquality’ projesiyle yazılım sektörü en önemli uluslararası desteği almış olacak. İkinci olarak da kapasite genişletme sağlayacak olan istihdam alanında önemli bir teşvik olacak. Üçüncü önemli konu ise finans olacak.” Desteklerin belirli ölçekteki yazılım firmalarını kapsayacağını aktaran Kamalı, önceliğin şu anda ihracat deneyimi yaşamış firmalara sıçrama hareketini sağlayacak içerikte sunulacağını paylaştı.
2022’de yazılım sektörünün envanteri çıkarılacak
YASAD’ın 2022 yılı yol haritasında; 14 maddelik teşvik sisteminin yakın bir süreçte hayata geçirileceğinin heyecanı, KOBİ Gelişim ve Girişim Eğitim Merkezi’nin (KOBIGMER) aktif olarak faaliyet yürütmesi, İstanbul Yazılım ve Bilişim İhtisas Serbest Bölgesi’nde yazılım sektörünün aktif olması ve sektörün envanterinin çıkarılması yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB öncülüğünde, TÜBİSAD işbirliğinde yazılım sektörü envanterini çıkaracaklarını duyuran Kamalı, “Sektörün gelişimi yönünde birçok proje eş zamanlı başlıyor. Ancak en önemli nokta neye ihtiyacımız olduğunu bilmek için ne olduğumuzu bilmek gerekiyor. Dolayısıyla envantere öncelik veriyoruz” dedi.
Yazılım sektörünün saygın STK’ları olarak yapılan değerlendirmeler ile toplam yazılım ihracat büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaştığını bildiren Kamalı, sözlerini sektörün istihdam açığına yönelik şu çözüm önerileriyle noktaladı: “Yazılım sektörünün ihracatından en büyük payı oyun sektörü alıyor. İhracattaki teşvikler, yürütülen projelerle sektörün kısa sürede 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağını öngörüyoruz. Metaverse gibi sektördeki teknolojik ve vizyoner yenilikler ve gelişmeler ile diğer sektörlerdeki dijital dönüşüm süreci istihdam eksiği konusunu daha da fazla ortaya çıkarıyor. Yıllık 50 bin yazılım mühendisi mezunumuz var ama ihtiyacımız 250 bin. Mezunların yarısı oyun, Metaverse gibi alanlara kayarsa ihtiyaç daha da artacak. Eğitim sistemi bu anlamda lise müfredatında yer alırken uzaktan eğitimle de sektörü destekleyici içerik oluşturularak yıllık 1 milyon yazılımcı yetiştirilmeli.”