Türkiye’nin ilk astronotu yurda döndü
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevini tamamlayarak yurda dönen Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ve Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever karşıladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; “Misyon kapsamında, Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 bilimsel deney, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki laboratuvar altyapısında mikro yerçekimi koşullarında, astronotumuz tarafından başarıyla tamamlandı. İnsanlı ilk uzay bilim misyonumuz, biyoloji, tıp, genetik, fizik, malzeme bilimi disiplinlerinde bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalara önemli kazanımlar getirecektir. Astronotumuzca gerçekleştirilen deneylerde, uzaydaki mikro yerçekimi ve diğer koşulların insan sağlığı, fizyolojisi ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri araştırıldı” açıklamasını yaptı.
Bu bilim misyonunun ardından, Milli Uzay Programı’ndaki hedeflere yönelik çalışmalara devam edeceklerine işaret eden Bakan Kacır; “İnsanlı Uzay Bilim Misyonu’muzdaki bilimsel deneylerin çıktılarını dikkatle değerlendirecek ve bu araştırmaların devam etmesi için gerekli desteği sunacağız. Sonraki astronot misyonumuza yönelik hazırlıklarımızı tamamlayacak, ikinci astronotumuzun yakın zamanda yörünge altı bir uçuşta bilimsel deneyler gerçekleştirmesini sağlayacağız. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda başkaca bilimsel araştırmalar yürütmek ve uluslararası işbirliklerini güçlendirmek adına programlar başlatacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Diğer insanlı uzay görevleriyle ilgili olası uluslararası işbirliklerini değerlendireceklerini de bildiren Bakan Kacır, insanlı uzay görevlerinde kullanılan uzay istasyonları ve diğer sistemlerin geliştirilme süreçlerine yönelik AR-GE programları başlatacaklarını söyledi.
Küresel uzay ekonomisi: Uzay sanayisini geliştirerek, yılda 600 milyar dolara erişen küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alacaklarını vurgulayan Bakan Kacır şöyle devam etti: “Uzaya bağımsız erişim programımızı sürdüreceğiz. Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelerimiz devam edecek, 2030’a dek, uluslararası işbirlikleriyle bir uzay limanı kuracağız. Ay programımızı gerçekleştireceğiz. Milli imkanlarla geliştirdiğimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarımızın tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla Ay’a erişeceğiz. İnsansız sistemlerle gerçekleştireceğimiz bu program, bize, geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojileri zorlu uzay koşullarında kullanma ve sonraki zamanlarda ticarileştirme olanağı sunacak. Bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi projesini gerçekleştirerek, savunma sanayisinde ve sivil alanlarda teknolojik bağımsızlığımızı tahkim edecek bir stratejik kazanım elde edeceğiz. Türkiye Ulusal Gözlemevleri çatısı altında, ileri seviyede uzay gözlemleri için kurmakta olduğumuz Doğu Anadolu Gözlemevi projesini tamamlayarak, bölgemizin en gelişmiş teleskopuna sahip olacağız.”
Bakan Kacır ve Gezeravcı, Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi’nde, ‘Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Konya’da’ programına katıldı.
Milli Uzay Programı ile hedefleri gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Kacır, “Bölgemizin en gelişmiş teleskoplarından birini Doğu Anadolu Gözlemevi’nde Erzurum’da inşa ediyoruz. Dört metre çapında bir teleskop kuruyoruz. Yakında Doğu Anadolu Gözlemevi’mizi de devreye alacağız ve uzay araştırmaları için Türkiye’ye çok önemli bir kazanım daha getirmiş olacağız” diye konuştu.
AKİTEK açıldı: Bakan Kacır Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Akıllı Teknolojiler Tasarım, Geliştirme ve Prototipleme Merkezi’nin (AKİTEK) açılışına da katıldı.
Kacır, Konya’da kurulan AKİTEK ile KOBİ’lere kendi imkanlarıyla erişemeyeceği bütüncül bir altyapı sunulduğunu kaydeden Bakan Kacır, Merkez ile gıda sektöründe verimliliği artırmaya yönelik tarım makinelerinin teknolojik modernizasyonunun gerçekleştirileceğini anlattı.