banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Türkiye lojistik portalı hizmete girdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı ile taşımacılık sektörü arasında dijital köprü vazifesi görecek lojistik portalını faaliyete geçirdi. İhracatçı ailesi, turkiyelojistikportali.com ile ürünlerini, dünyanın dört bir köşesine, en uygun araçla, en uygun zamanda, en uygun maliyetlerle ulaştırabilecekler.

HABER 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:57
20747
Türkiye lojistik portalı hizmete girdi
banner625

Sektör paydaşlarının da işbirliğiyle tasarlanan turkiyelojistikportali.com, TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen lansmanla kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin ev sahipliğinde düzenlenen lansmana TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şahap Çak, Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Orhan Semih Dinçel, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Ayşem Ulusoy, Vapur Donatları ve Acenteleri Derneği Genel Müdürü Muhammet Ali Şeyda, Gümrüklü Antrepo İşletmecileri  Derneği Başkanı Cavit Değirmenci  katıldı.
Küresel lojistik sorununa ulusal bir çözüm getirme amacı taşıyan portal sayesinde ihracatçılar, hem ürün teslimatı planlamasında yeni alternatiflere kavuşacak hem de daha uygun fiyatlardan yararlanacak. Lojistik sektörü ise atıl kapasitesini kullanma fırsatına sahip olacak; aynı zamanda farklı sektörlerden ihracatçılarla iş yapma imkanına kavuşacak. Türkiye Lojistik Portalı, ihraç malları taşıyan araçların dönüş yükü bulmasına da yardımcı olacak.
TİM Başkanı İsmail Gülle “2010’da 95 milyon ton ihracat yaparken, bugün 172 milyon tonu aşmış durumdayız. 5 yıl içerisinde, bu rakamın 250 milyon tona yaklaşacağını öngörüyoruz. Portalla küresel lojistik sorununa yerli bir çözüm getiriyoruz. Portalımızı, lojistik sektör temsilcileri ve ihracatçılarımızla gerçekleştirdiğimiz istişareler sonucunda nihai şekline kavuşturduk. Tam bir kazan-kazan mekanizması hayat bulacak” dedi.

“Ürünlerimizi hızlı ve en uygun maliyetlerle ulaştıracağız”
Portalın küresel lojistik sorununa yerli bir çözüm getirme amacını taşıdığını vurgulayan Gülle, şöyle devam etti: “Portalımızı, lojistik sektör temsilcileri ve ihracatçılarımızla gerçekleştirdiğimiz istişareler sonucunda nihai şekline kavuşturduk. Portalımız ile ürünlerimizi dünyanın dört bir köşesine, en uygun araçla, en uygun zamanda, en uygun maliyetlerle ulaştıracağız. Portalımıza üye olan ihracatçı da lojistikçi de kazanacak. İhracatçılarımız hem ürün teslimatı planlamasında yeni alternatiflere kavuşacak hem de daha uygun fiyatlardan yararlanacak. Lojistik sektörümüz ise atıl kapasitesini kullanma fırsatına sahip olurken aynı zamanda farklı sektörlerden ihracatçılarla iş yapma imkanını yakalayacak. Yani tam bir kazan-kazan mekanizması hayat bulacak.”

“İhraç malları taşıyan araçların dönüş yükü bulmasına da yardımcı olacak”
Türkiye Lojistik Portalı’nın ihraç malları taşıyan araçların dönüş yükü bulmasına da yardımcı olacağını kaydeden Gülle, “Son derece sade bir arayüzle tasarladığımız portalımıza, vergi kimlik numaralarımızla üye olabileceğiz. Lojistik firmalarımız da yetki belgelerini ibraz ederek platformumuza kaydolabilecek. İhracatçı, kendi yük bilgilerini platforma girerek ilan oluşturacak. Lojistik sektörümüz de bu ilanlarda filtreleme yaparak kendi hat ve programlarına uygun yükleri bulacak” diye konuştu.

Türkiye Lojistik Portalı nasıl çalışıyor?
İhracatçılar, vergi kimlik numaraları ve firma yetkilisi belgeleriyle turkiyelojistikportali.com’a üye olabiliyor.
Lojistik sektörü firmaları uluslararası taşımacılık belgelerini ve firma yetkilisi belgelerini ibraz ederek üyelik başvurusu yapabiliyor.
Yüklenen belgelerin TİM yetkilileri tarafından incelemesi sonrası iki taraf da sisteme kolayca dahil olabiliyor.
Türkiye Lojistik Portalı’na üye olan ihracatçılarımız, yurt dışına göndermeyi planladıkları yüklerine ait bilgileri girerek bir yük ilanı oluşturuyor. Yüklerine ait gönderim tarihi, ağırlık, ebat, tercih edilen gönderim türü, varış noktası bilgileri gibi detaylı tanımlar ile taşımacılık sektörü temsilcilerinin beklediği detaylı sorular baştan cevaplanmış oluyor.
Lojistik sektörü yetkilileri, bu yük ilanları arasında filtreleme yaparak kendi hat ve programlarına uygun olan yük ilan sahipleri ile irtibat kurma talebinde bulunabiliyor.
Yük ilan sahibi ihracatçının e-posta yolu ile bilgilendirilmesini veya portalda kendisine yapılan iletişim taleplerini görüntüleyebiliyor.
Onaylanan iletişim talepleri ile lojistik sektör yetkilileri yük sahibi firmaların iletişim bilgilerine erişebiliyor. Böylece bir araya gelen iki sektör temsilcisi aralarında anlaşarak yükün güvenli bir şekilde taşınmasını sağlıyor.

TİM, ihracatçılara teminat olacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Eximbank, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak ve kredi kefalet sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE) kurdu.
TİM Başkanı İsmail Gülle “İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi, yeni yatırımların hayata geçmesi için KOBİ’ler başta olmak üzere ihracatçı şirketlere finanman desteği sağlayacak. Bir fon olarak kurulan şirketimiz sayesinde ihracatçılarımız, teminatsız TİM’in kefaletiyle oluşacak bir sistemle krediye direkt ulaşabilecek; çok büyük hacimli kredi kullanabilecek. İGE, 300 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için önemli bir itici güç olacak” dedi.
İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi aracılığıyla, teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yeterince yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimleri kefalet suretiyle sağlanacak. Böylece ihracatçılar, kredi almak için fabrikasını, arsasını bankaya ipotek vermek zorunda kalmayacak. İhracata yönelik büyüme modeli hedefi doğrultusunda ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerle uğraşan firmalara yönelik ihtisaslaşmış ‘İhracat Kredi Garanti Fonu’, ihracatın tabana yayılmasını sağlayarak ihracat hacminin sürdürülebilir şekilde artırılmasına büyük katkı verecek.

TİM’den 300 bin TL ödüllü inovasyon yarışması
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından üniversite öğrencilerine yönelik, Türkiye’nin Makinecileri desteğiyle düzenlenen İnovaTİM İnovasyon Yarışması’na başvurular başladı.
TİM Başkanı İsmail Gülle “Türkiye’de bir ilke imza attık. Özel bir algoritma ile yarışmacıları birlikte verimli çalışabileceği takım arkadaşlarıyla bir araya getirdik. 2020 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz yarışmaya 103 farklı üniversite, 86 farklı bölümden 3 bin 218 üniversite öğrencisi başvurarak pandeminin yol açtığı sorunlara yönelik çözümcü projeler geliştirmişti” dedi.
Yarışmayla gençlerin; ‘Doğanın Korunması’, ‘Yapay Zeka ve Gelecek Tahminleme’, ‘Sürdürülebilirlik’ ana kategorilerinde 11 farklı senaryoya odaklanarak dünyanın sorunlarına çözüm üretecek projeler geliştirmesi hedefleniyor. Yarışmaya son başvuru tarihi; 30 Kasım 2021.
Doğanın Korunması, Yapay Zeka ve Gelecek Tahminleme, Sürdürülebilirlik kategorilerinde dereceye giren ilk 3 takıma ödül verilecek. Her kategorinin birincisine 40 bin TL, ikincisine 35 bin TL ve üçüncüsüne 25 bin TL olmak üzere toplam 300 bin TL’lik ödül, öğrencileri bekliyor.

Yorumlar (0)