banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

Türkiye-Karadağ diplomatik ilişkileri 145 yaşında

Türkiye-Karadağ diplomatik ilişkilerinin 145. yılında, Karadağ Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratovic, İstanbul’da, Sabancı Müzesi’nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona katılan Karadağ Balıkesir Fahri Konsolosu Dr. Akkan Suver, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, resepsiyon hakkında bilgi verdi.

HABER 01.07.2024, 00:01
638
Türkiye-Karadağ diplomatik ilişkileri 145 yaşında

Türkiye ile Karadağ’ın diplomatik ilişkileri 145’inci yılını idrak etti. Bundan 145 yıl önce Osmanlı döneminde başlayan Türkiye-Karadağ diplomatik ilişkileri o günden Karadağ’ın Sırbistan birlikteliğine kadar dostane bir ortamda gelişmiş daha sonra 2006 yılında Karadağ Devleti yeniden oluşup bağımsızlığını elde etmesini müteakip Türkiye 7. ülke olarak Karadağ’ı 3 Temmuz 2006 günü tanımış ve yeniden diplomatik ilişki kurmuştur.
Türkiye, Balkanlar’ın barış ve istikrarına önem veren bir ülke olarak Karadağ’la münasebetlerini dostlukla sürdürmektedir.
Karadağ’ın Avrupa Birliği ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla ilişkileri her gün biraz daha gelişirken, iki ülke arasındaki üst düzey ziyaret ve temaslar yoğun ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ağustos 2021 tarihinde Karadağ’ı resmen ziyaret etmesi ve Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanovic’in Türkiye’yi ziyareti ilişkilerin düzeyini göstermesi bakımından pek önemlidir.
İstanbul-Ankara arası kadar bir mesafede olan İstanbul-Podgorica uçak seferleri de iki ülkenin birbirine ulaşmasına büyük imkan vermektedir.
Karadağ’da yaşayan Türklerin sayısının gün geçtikçe artması, Karadağ halkı ile Türk halkı arasındaki insani bağları daha da kuvvetlendirmektedir.
Bu güzel ilişkilerin bir örneği olarak, Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratovic İstanbul’da, Sabancı Müzesi’nde, Türkiye-Karadağ ilişkilerinin 145. yıldönümü münasebetiyle bir resepsiyon verdi.
Karadağ İstanbul Başkonsolosu Branislav Karadzic ile Karadağ Balıkesir Fahri Konsolosu Dr. Akkan Suver’in de hazır bulunduğu resepsiyona İstanbul’da bulunan yabancı misyon şefleri, iş insanları ve akademisyenlerden oluşan seçkin bir topluluk katıldı. Marmara Grubu Vakfı’nı da resepsiyonda Genel Başkan Yardımcısı Cafer Okray temsil etti.
Bu arada Karadağ’da Türkler’in kurduğu Karadağ Türk Ticaret Odası da kuruluşunun birinci yılı münasebetiyle Podgorica’da bir resepsiyon verdi.
Türkiye’nin Podgorica Büyükelçisi Barış Kalkavan’ın da katıldığı resepsiyonda iş insanlarının ve Karadağlı yetkililerin yanı sıra Marmara Grubu Vakfı’ndan İş insanı Artun Çinetci ve Eşi birlikte hazır bulundu.

Yorumlar (0)