Türkiye ile İran arasında 8 anlaşma imzalandı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi huzurunda iki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı.
www.benalifellagbeton.com, www.benalifellagbeton.com, www.benalifellagbeton.com, www.benalifellagbeton.com, Geneva,sans-serif;">Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi huzurunda iki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı. Sadabad Sarayı’nda düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin 7’nci Toplantısı’nın ardından anlaşmaların imza törenine geçildi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İran Küçük Sanayi ve Endüstri Parkları Kurumu (ISIPO) arasında 7 Nisan 2015’te imzalanan Mutabakat Zaptının tamamlayıcısı hükmünde olan Eylem Planı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Fatemi Amin arasında imzalandı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile İran İslam Cumhuriyeti Standartlar ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Ulusal Metroloji Merkezi Arasında Mutabakat Zaptı” da, Bakan Varank ile İran Milli Standartlar Kurumu Başkanı Mahdi Eslampanah tarafından imza altına alındı.
Ayrıca, ‘Türkiye ile İran Arasında Kapsamlı Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması’, ‘Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile İran Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Eylem Planı’, ‘İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) ile TRT Arasında İşbirliği Protokolü’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı’ imza altına alındı.
Yerli sınai mülkiyet başvuruları ve tescillerinde rekor
Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) 2022 Ocak-Haziran döneminde yapılan sınai mülkiyet başvurularında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre önemli artışlar kaydedildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yılın ilk yarısında TÜRKPATENT’e 3 bin 657 patent, 3 bin 229 faydalı model, 87 bin 932 marka, 31 bin 965 tasarım olmak üzere toplam 126 bin 783 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı” dedi. Bakan Varank, Mercedes-Benz Türk, ASELSAN ve Arçelik’in en fazla patent başvurusu yapan kuruluşlar olduğunu açıkladı.
Bakan Varank, yerli faydalı model başvurularında yüzde 34, yerli tasarım başvurularında da yüzde 28 artış gerçekleştiğini belirtti: “Ocak-Haziran döneminde yerli patent tescil sayısı yüzde 11 artarak bin 719’a, yerli faydalı model tescil sayısı yüzde 38 artarak bin 273’e ulaştı. Bu dönemde yerli marka tescil sayısında yüzde 50 artış yaşandı ve 70 bin 603 marka tescili yapıldı. Yerli tasarım tescil sayısı da yüzde 38 artarak 31 bin 589’a çıktı.”
En fazla patent başvurusu yapan üniversiteler arasında ilk sırayı 17’şer başvuruyla Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi paylaşırken ikinci sırada 13 başvuru ile Erciyes Üniversitesi, üçüncü sırada ise 12’şer başvuru ile İstanbul Teknik Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi yer aldı.
Aynı istatistiklerin sınai mülkiyet başvurularının illere göre dağılımında; patent başvuru sayılarında sıralama İstanbul, Ankara, Bursa şeklinde gerçekleşirken marka ve faydalı model başvuru sayılarında İstanbul, Ankara, İzmir; tasarım başvurularında da İstanbul, Bursa ve Ankara ilk üç sırada yer aldı.
Bakan Varank’ın açıkladığı en fazla patent başvurusu yapan kuruluşlar listesi de şöyle: Mercedes-Benz Türk 112, ASELSAN 71, Arçelik 61, Tırsan Treyler 49, Vestel Beyaz Eşya 47, Bilim İlaç 41, Vestel Elektronik 37, Türk Telekom 25, Femaş Metal 21, Sanovel İlaç 21, TUSAŞ 18.