banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Türk yazılım sektörünün 50 yıllık tecrübesi ilk kez kitaplaştı

YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği) Türk yazılım sektörünün 50 yılını ‘Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi’ projesi ile ilk kez bir araya getirdi. Proje ile yazılım sektörünün marka değeri yüksek 84 şirketi ‘Türk Yazılım Eserleri’ adıyla kitaplaşan tek bir envanterde buluştu.

HABER 01.09.2023, 00:01 21.09.2023, 10:24
20804
Türk yazılım sektörünün 50 yıllık tecrübesi ilk kez kitaplaştı
banner625

YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği), Türk yazılım sektörünün 50 yılda ürettiği yazılımları ‘Türk Yazılım Eserleri’ adını verdiği  envanterde bir araya getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü işbirliğinde 2021’de hazırlamaya başlanılan ‘Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedi’ projesi sektörde marka değeri yüksek 84 şirketinin her biri kendi ismi, kullanıcı kitlesi olan 272 yazılım eseri, hikayesiyle derlendi.
Ortam Medya’nın (KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi) editoryal çalışmasını ve grafik tasarımını gerçekleştirdiği, yazılım sektörünün 50 yıllık arşivi olarak kayıtlara geçecek olan envanter, yatay sektörler için referans kaynak olarak kullanılabilecek ve gelecek nesillere aktarılacak.
Türk Yazılım Eserleri adıyla kitaplaştırılan yayının aynı zamanda yaratıcı endüstri olarak tanımlanan yazılım sektöründe telif hakları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratması hedefleniyor.

“Global dönüşümün gerisinde değiliz”
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı“1970’lerde inşaat hesaplamalarında kullanılmaya başlayan ilk bilgisayardan günümüze bu uzun yolculukta gelinen aşama hepimize umut vermektedir. Güçlü ekosistemimiz ile önümüzdeki yıllarda markalaşma başarısı göstermiş olan yazılım firmalarımızın sayısının da katbekat artacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu.
Yazılım sektörünün kendi finansal büyüklüğünün yanı sıra hizmet verdiği diğer sektörlerin kaliteli, uygun fiyatlı ve rekabet gücü yüksek ürün ve hizmetler üretmelerine imkan tanıma özelliği ile de stratejik bir konumda yer aldığını belirten Kamalı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülke olarak bu dönüşümün gerisinde değiliz. Geliştirdiğimiz ve geliştirmeye devam ettiğimiz tüm yazılım çözümleriyle global rekabette ‘Türk Yazılım Sektörünün’ markalaşma başarısı gösterdiğine tanık oluyoruz.” Kamalı, eserin 5 yılda bir güncelleneceğini söyledi.

Telif hakları temel endüstrisi içinde yazılım sektörü lider
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Proje ve Eğitim Daire Başkanı Emire Cete, yazılım eserleri ve yazılım sektörünün ülkemizde her geçen gün artan potansiyeli ile telif hakları endüstrileri içerisinde ciro, katmadeğer, istihdam ve ihracat açısından en yüksek paya sahip sektörlerin başında geldiğini kaydetti.
Cete, “Mevcut durum elimizdeki veriler bize telif hakları temel endüstrisi içinde itici gücün yazılım sektörü olduğunu ve ülkemizdeki nitelikli ve genç işgücüyle dünya pazarında lider konuma gelmesinin çok da uzak bir ihtimal olmadığını gösteriyor” dedi.

“Yerli yazılım sektörümüz globalleşme sürecinde”
Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım Komitesi Başkanı İlhan Bağören, yerli yazılım ihtiyacının yüzde 82’sinin yerli yazılım firmaları tarafından karşılandığını belirterek, “Ülkenin ihtiyaçlarının yerli yazılım tarafından karşılanması önemlidir. Ancak bu aşamadan sonra yerli yazılım firmalarımızın globalleşme süreci önemli bir gelişim alanı olarak karşımızda durmaktadır” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)