banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

“Tunuslu firmalarla işbirliği yapmaya hazırız”

Tunus’ta, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve UTICA organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Tunus Yatırım ve İş Forumu’nda Bakan Bolat şunları söyledi:

HABER 01.07.2024, 00:01
644
“Tunuslu firmalarla işbirliği yapmaya hazırız”

Tunus 2030’a kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 30’a çıkarma hedefindedir. Biz de Türkiye olarak şu anda yenilenebilir enerji üretimi ile toplam enerji üretimimizin yüzde 42’sini su, güneş ve rüzgar kaynaklarından sağlamaktayız. Bu noktada Tunus’un yenilenebilir enerji hedeflerini gerçekleştirmede Türk firmaları olarak önemli katkılar sunmaya hazırız. Türkiye yenilenebilir enerjide kurulu güç sıralamasında Avrupa’da 5’inci, dünyada 11’inci sırada yer almaktadır. Rüzgar, güneş, hidrolik su gibi kaynaklarda, jeotermal kaynaklarında tecrübemiz ve bilgi birikimimizle Tunuslu firmalarla işbirliği yapmaya hazırız. Tarımda sanayileşme, sulama sistemlerinin kurulumu ve nakliye gibi teknik konularda da Türk firmaları Tunus’ta yatırımlar yapabilirler.”
Bakan Bolat, yüksek fosfat rezervlerinin işlenmesi ve üretimi konusunda da iki ülkenin işbirliği yapabileceğine dikkati çekerek, perakendecilik sektöründe de Tunus’un büyük bir gelişme potansiyeli gösterdiğini, Türk firmalarının Tunus’ta uzun vadeli perakende yatırımlarına gidebileceğini söyledi.
Tunus Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanı Gülsüm bin Receb ve heyetlerinin dört defa bir araya geldiğini aktaran Bakan Bolat, “En son Aralık’ta serbest ticaret anlaşmasının revizyonu konusunda bir ortaklık konseyi kararı üzerinde mutabık kaldık. O anlaşma da yürürlüğe giriyor. Şimdiki amacımız ticareti yatırımlarla desteklemek için hem Türkiye hem de Tunus’a yapılacak yatırımları iki ülkenin bakanları ve hükumetleri olarak özel sektördeki iş insanlarını teşvik etme gayreti içindeyiz” diye konuştu.
Tunus Enerji, Sanayi ve Madencilik Bakanı Fatma Sabit Şibub ile de görüşen Bakan Bolat,  Türkiye ile Tunus arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinde ortak projeler ve yatırımların ele alındığı kaydedildi.
Görüşmede yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda Tunus’un 2030 hedeflerinde Türk firmalarının oynayabileceği rolün yanı sıra fosfat, tekstil ve eczacılık gibi sektörlerde somut işbirliği fırsatlarının değerlendirildiği belirtildi.

Yorumlar (0)