TOSYÖV Mütevelli Heyet Olağan Toplantısı altını çizdi: Yeni yol haritasına ihtiyaç var
TOSYÖV Mütevelli Heyet Olağan Toplantısı, Ankara’da, ASO Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik, beraberlik vurgusu yapılan Toplantı’da, TOSYÖV eski Başkanı ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Yalçın Sönmez, acilen bir Arama Konferansı yapılarak, TOSYÖV’ün yeni bir yol haritasıyla yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekti.
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Mütevelli Heyet Olağan Toplantısı, Ankara’da, ASO (Ankara Sanayi Odası) Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Toplantı’nın Divan Başkanı; Mehmet Akyürek, Katip Üyeleri ise; Turan Özfurat ve Cevdet Bayrak oldu. TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter M. Akif Temelli, TOSYÖV’ün 2022 yılına ait Faaliyet Raporu’nu ve 2023 yılı Bütçe ve Program Taslakları’nı sundu, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Rahmi Aktepe, Denetim Kurulu raporunu sundu, ayrı ayrı hepsi oybirliğiyle kabul edildi. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu da ayrı ayrı oybirliğiyle ibra edildi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Genel Kurul’a gelerek, Divan’da söz aldı ve Genel Kurul Üyeleri’ne “Evinize hoş geldiniz, genel kurulun Odamızda yapılması bizi onurlandırmıştır. TOSYÖV’ü önemsiyoruz, Odamızın tüm salonlarını kendi evinizdeymişsiniz gibi kullanabilirsiniz” dedi.
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Deveci, açılış konuşmasında katılım sağlayan üyelere teşekkür etti ve TOSYÖV’ün bir sivil toplum kuruluşu olarak önemine vurgu yaptı. Deveci, Vakfın gelirlerinin artırılması gerektiğini belirterek, XVIII. KOBİ Zirvesi’ne değindi. Zirve’ye ve TOSYÖV’e verdikleri destekler için Ticaret Bakanlığı’na ve Ticaret Bakanı’na, TOBB’a (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), KOSGEB’e, TİM’e (Türkiye İhracatçılar Meclisi), MAİB’e (Makine İhracatçıları Birliği), Başkan ve Yönetimleri’ne; ayrıca TİM Yönetim Kurulu Başkan Vekili, MAİB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu’na, KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’ne ve KobiEfor Sahibi-Editör, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Yalçın Sönmez’e, Logo Yazılım’a, TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyeleri’ne teşekkür etti.
TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyesi ve Tokat Eski Milletvekili Mehmet Ergün Dağcıoğlu’nun da katıldığı Toplantı’da; TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, TOSYÖV eski Başkanı ve TBD (Türkiye Bilişim Derneği) Başkanı Rahmi Aktepe, TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi ve TOSYÖV eski Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi ve TOSYÖV eski Başkanı Hilmi Develi, Divan Başkanı Mehmet Akyürek, TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyeleri; Bedrettin Karaboğa, Köksal Özgenç, Özcan Kamışlı, Habil Duran, Dr. Niyazi Erdoğan, Nasuh Ekinci, Osman Samsunlu, Necati Binici, İhsan Beşer, görüşlerini, önerilerini, dilek ve temennilerini aktardı, işbirliği ve güçbirliğinin önemini vurguladılar.
Toplantı’nın kapanışında son sözü alan TOSYÖV eski Başkanı ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Yalçın Sönmez, TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyeleri’nin Genel Kurul’a gösterdiği ilgi ve duyarlılığa teşekkür ederek konuşmasına başladı. TOSYÖV’ün değişip dönüşmesi ve kendini acımasızca gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, TOSYÖV’e ilişkin, ‘Artık bu Vakıf ne için var?’ ‘Bundan sonra ne yapacak?’, ‘Bunu nasıl yapacak?’ en sonunda da ‘Kimlerle yapacak?’ sorularının yanıtlanacağı bir arama konferansına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Mütevelli Heyet Üyeleri’nin sorumluluk üstlenmesine açık bir platform olduklarının altını çizen Sönmez, “Hep birlikte başaracağız. En kısa zamanda Yönetim Kurulumuz, bir Arama Konferansı takvimi oluşturmalı” dedi. TOSYÖV’e aidiyetini yitirmiş Mütevelli Heyet Üyeleri ve kurumsal ilişkiler bulunduğunu aktaran Sönmez, ciddi bir mıntıka temizliği ve budanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Günün şartlarında genel iklime uygun davranmak, odaklanmak, sahiplenmek gerektiğini de kaydeden Sönmez, Vakfın gelirleri anlamında yaşadığı açmazlara da değindi. Türkiye’de hibe ve destek alınan projelerde STK’ların en az %20 katkı ve katılım payı vermesi gerektiğini anımsatan Sönmez, sınırlı imkanlarla dahi TOSYÖV’ün zoru başararak, son 1 yılda 3 projeyi başarıyla hayata geçirdiğini anlattı. Proje hazırlama için bile hibe alınabilecek Brüksel fonları bulunduğunu da belirten Sönmez, Avrupa’da bu tür projeleri yürütmek amacıyla kurulmuş proje ofisleri bulunduğunu, para kazandıkları için 500-600 uzman istihdam edebildiklerini paylaştı: “Türkiye’nin proje yapma kapasitesi sınırlı. Metodolojiyi bilmiyoruz, aldığımız eğitim bunun önünde engel. Anlı şanlı profesörlerimizin Avrupa’da verdiği projeler yetersiz. Buradan hareketle; kapasiteyi geliştirmek, yükseltmek de lazım. Bunun için, TOSYÖV’ün bu çalışmaları taşıyacak, hayata geçirecek profesyonel insanlara, uzmanlara ihtiyacı var. Bütünsel bir olay. Elbette, bütün bu soruların cevabını belki bu arama konferansı, beyin fırtınası, çalıştay diyeceğimiz çalışmayla bulabiliriz. Yeni bir yol haritası oluşturmalıyız. TOSYÖV eski Başkanları olarak hiçbir sivil toplum kuruluşunda bulunmayan örnek bir yaklaşımla Denetim Kurulu’nu oluşturduk; bilgi ve tecrübelerimizle Yönetim’e yardımcı olmaya, katkı sunmaya çalışıyoruz.”
TOSYÖV’e yeni Yönetim
TOSYÖV Genel Kurulu sonrası istifalardan boşalan üyelerinin yerine gelen üyelerle toplanan Yönetim Kurulu, görev bölümü yaptı. Yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Kutlu Karavelioğlu, Ahmet Akdağ, Nasuh Ekinci, Necati Binici, Genel Sekreter Mehmet Akif Temelli, Sayman Üye Osman Samsunlu, Yönetim Kurulu Üyeleri; Prof.Dr. Uğur Güngör, Cengiz Delibaş, Dr. R. Ruşen Kömürcü, Yasemen Çınar.