TOSYÖV, KOSGEB ve KGF, Malatyalı KOBİ’lerle buluştu
TOSYÖV, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde Malatyalı işletmelere "KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları" konulu panel düzenlendi. Malatyalı işletmelerin yoğun ilgi gösterdiği panelde KOBİ’lerin sorunları ve çözüm önerileri değerlendirildi.
TOSYÖV, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği, DenizBank, Bilkent Cyberpark, LOGO Yazılım ve KobiEfor Dergisi çözüm ortaklığında, TOSYÖV Malatya Destekleme Derneği ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası destekleriyle Malatya’da düzenlenen "KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek Ve Finans Olanakları" konulu toplantı Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılışını yapan TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, TOSYÖV’ün kuruluş amacının girişimciliği geliştirmek olduğunu belirterek, TOSYÖV’ün KOBİ kavramını oluşturmak için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, girişimciliği geliştirmek için yola çıkıldığını açıkladı: “KOSGEB'in kurulması KOBİ’lerimizin sorunlarına önemli bir çözüm olurken bir başka durumu da ortaya çıkardı. KOBİ'lerin finans sıkıntısı ve bankalarda ipotek konusu. KOBİ’lerimiz mallarını mülklerini satmış sanayi yatırımı yapmışlar, sonrasında kaynak bulamamışlardır. TOSYÖV bu sorunun çözümü için önderlik yapmıştır. KOBİ’lerin maddi olmayan kaynaklarının bankalarca ipotek olarak kabul edilmesi çalışmalarında Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kurulması çalışmaları başlamıştır. KGF’nin kurulmasında da TOSYÖV olarak önemli bir rol aldık.” KGF’nin özellikle ekonominin dar boğazdan geçtiği süreçte ne kadar doğru bir yapı olduğunun görüldüğünü belirten Kuleyin, konuşmasında şu noktalara değindi: “Bugün için iş dünyasının en önemli sorunlarından biri iş ahlakı bilincinin eksikliği ve dolayısıyla ticari ilişkilerde ortaya çıkan güven sorunudur. Özellikle iş etiği açısından kötü örnekler ticari faaliyetlere büyük zarar vermiştir. Türkiye’de iş ahlakı açısından bazı yanlış uygulamaların gelenekselleşmesi sonucu, normalleştiği bu durumda işletme sahipleri kendileri için istemedikleri şeyleri karşı tarafa zarar verecek biçimde kullanabilmiştir. Bu sorunun çözümü için iş ahlakının yeniden gündeme alınması önemlidir.”
DenizBank, işletmelerin hayatını kolaylaştırıyor
DenizBank Güneydoğu Anadolu Bölge Satış Müdürü Güney Yurttaş, 2016 ve 2018 yıllarında TOBB ve KGF ortaklığı ile yapılan her iki Nefes projesine katılan tek özel banka olduklarını belirterek bu projelerde oda ve borsalar ile KOBİ’lerin yanında olduklarının altını çizdi.
Yurttaş, ihracatçı, imalatçı ve turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'ler için gereken özel krediler dahil olmak üzere, KGF destekli krediler ve KOSGEB desteklerine de her KOBİ’nin DenizBank ile ulaşabileceğini belirtti. Yurttaş, İşletme Kart ile tek limit altında hem ticari kredi kartı, hem kurtaran hesap, hem de taksitli ticari kredi sunarak esnaf ve küçük işletmelerin ihtiyaç duyabileceği kısa ve orta vadeli finansmanı hızlıca sağladıklarını anlattı: “Esnaf boşluk TC Kimlik No.’nuzu yazıp 3280’e göndererek, ticari kurtaran hesap, işletme kart, DBS, taksitli ticari kredi ve taşıt tanıma sistemini de içeren limit için başvuru yapabiliyorsunuz.”
Kolay POS ve Kolay Yazarkasa POS ile aylık sabit ücretli POS hizmeti sunduklarını, DenizPOS mobil uygulaması ile de POS ile ilgili her işlemin şubeye gitmeden cep telefonundan yapılabileceğini, ayrıca bu uygulama üzerinden 7 gün, 24 saat bloke çözme imkanı sunarak acil nakit ihtiyaçlarını karşıladıklarını açıklayan Yurttaş sözlerine şöyle devam etti: “Tüm şubelerimiz her türlü bankacılık hizmeti vermeye yetkilidir. Şubelerimiz ve mobil bankacılığımız aracılığıyla Kobi, Ticari, Tarım, Bireysel, Yatırım Ürünleri, Kamu Finansmanı, Leasing işlemleri için Deniz Leasing ve Deniz Faktoring ile ilgili her türlü hizmeti vermekteyiz. Denizbank olarak Malatya ilinde; Malatya ve Malatya İnönü Caddesi şubelerimiz ile 40 binin üzerinde müşteriye hizmet veriyoruz. Malatya ilindeki her sektörden müşteriye hızlı bir şekilde ulaşıp çözüm ortağı oluyoruz. Tarımın öncü sektörlerden olduğu Malatya’da 5 binin üzerinde çiftçi müşterimize Tarım Bankacılığı alanında da hizmet veriyoruz.”
Hasan Özkan: “KOBİ’lerimiz ayakta uzun süre durabilmeleri için finans konusunda sıkıntılarını aşabilmeli”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Özkan, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmış olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Özkan “‘Para olmadan hiçbir şey olmaz.’ Bunu hepimiz biliyoruz. KOBİ’lerimizin ayakta uzun süre durabilmeleri için finans konusunda sıkıntılarını aşabilmeleri gerekmektedir. Bu konuda DenizBank’ın tüccarın ve sanayicinin yanında olduğunu ve destek verdiğini biliyoruz. Bu sebeple Denizbank’a teşekkür ediyorum. Ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayan işletmelerin daha fazla banka tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Panelistler destek ve teşvikleri aktardı
Açılış konuşmaları sonrası gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi yürüttü. Panele Logo Yazılım Satış Direktörü Altuğ Özmen, TÜBİTAK TEYDEB Bilimsel Programlar Başuzmanı Dr. Ayşe Sarıaydın Filibelioğlu, KOSGEB Finansman Daire Başkanlığı Daire Başkanı Mehmet Şahin Karaman, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Uzmanı Orhan Arslan ve KGF A.Ş. Malatya Şube Müdürü Ramazan Demir katıldı. Konuşmacılar temsil ettikleri kurum ve kuruluşların KOBİ’lere ve girişimcilere verdikleri destekleri aktardı.