TOSYÖV, KOSGEB, KGF ve Mersin TSO işbirliğinde; Mersin KOBİ’lerine destek ve finans olanakları anlatıldı
TOSYÖV, KOSGEB ve KGF işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, DenizBank, Bilkent Cyberpark, LOGO Yazılım ve dergimiz KobiEfor çözüm ortaklığında, “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finansman Olanakları” konulu toplantı, Mersin’de, girişimciler ve KOBİ’lerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde, DenizBank, Bilkent Cyberpark, LOGO Yazılım ve KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi çözüm ortaklığında ‘KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finansman Olanakları’ konulu toplantı, Mersin’de düzenlendi. Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin yöneticileri, girişimciler ve KOBİ’lerin katıldığı toplantıda, kurum-kuruluşların desteklerinin detaylarının anlatıldı, finansmana kolay ulaşımın ayrıntıları paylaşıldı.
“OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım”
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin,açılış konuşmasında, gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olan TOSYÖV’ün tek hedefinin KOBİ’leri daha iyi noktalara taşımak olduğunu söyledi. Dünyada kalkınmak için Almanlar’ın Sanayi 4.0, Japonlar’ın Toplum 5.0 projelerinin konuşulduğunu belirten Kuleyin, bu ülkelerin Türkiye’ye benzemeyen bazı özellikleri bulunduğunu ifade etti: “Örneğin; dış ticaret fazlaları var, endüstrileşmenin tüm aşamalarını tamamlamışlar ve nüfusları yaşlanıyor. Genç nüfusları yok ve genel nüfus da giderek azalıyor. Bu nedenle insansız fabrikalara ihtiyaçları var. Otomasyon sistemini geliştirmeye çalışıyorlar. Bizim ise nüfusumuz artıyor. Rekabet gücümüzü artırmamız gerekiyor.”
Hedef: KOBİ’lerin üretimlerini rekabetçi kılabilmek: TOSYÖV olarak KOBİ’lerin üretimlerini rekabetçi kılabilmeyi hedeflediklerini kaydeden Kuleyin, bu konuda devlet destekleri bulunduğundan söz etti. Bu konuda kendilerine düşen görevlerden birisini; “etik ve ahlak yapımızı güçlendirmek” diye açıklayan Kuleyin, “Çünkü işletmelerin de insanların da gelebileceği en üst aşama güvenilir olmaktır. Bunun için TOSYÖV içinde etik çalışmaları başlatıldı ve etik eğitimleri verildi. İkincisi ise insan kaynağının geliştirilmesi. Bilgili insana ihtiyacımız var. Bunun için de yeni bir strateji önerdik. OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım. İhtiyaç olan her alanda simülasyona dayalı eğitim verelim. Hepimizin amacı nitelikli insan gücü olsun. Bu ikisini başarırsak rekabetçi yapımızın da güçleneceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Destek vermek önemli, girişimcinin önünü açmak daha önemli”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, toplantının açılışında konuşmasına, “Hangi alanda olursa olsun sanayi başta olmak üzere tüm üreticilerimiz ülkemizin kahramanlarıdır. Zor olanı tercih etmişlerdir” sözleriyle başladı. KOBİ’lerin öz sermayeleri ile yola çıktığını ancak bir süre sonra ulusal ve küresel anlamda rekabet edebilmek adına sürdürülebilir bir finansman yapısına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Çakır, bu ihtiyacın yalnızca işletme için değil, yüzde 95’i KOBİ’lerden oluşan ülke ekonomisi için de hayati önem taşıdığını söyledi.
Hakan Sefa Çakır, sağlam bir KOBİ yaratmanın iki yönü bulunduğuna dikkat çekti: “Bunlardan biri finans, ikincisi ise eğitimdir. MTSO olarak eğitim, odak noktamız diyebiliriz. Diğer açıdan ise Odaların, TOSYÖV gibi konuya hakim köklü kuruluşların, KOSGEB gibi ciddi bir olgunluğa gelmiş kamu kurumlarının, kalkınma ajanslarının, KGF’nin ve bankaların etkin işbirliği ve tecrübe dayanışmasıyla KOBİ’lerimize, üreten girişimcilerimize daha etkin bir finans çözümü ortaya koyacağımıza inanıyorum.” Çakır, girişimci sayısının artırılıp güçlendirilmeden ülkenin refaha ulaşma imkanı olmadığını kaydetti: “Üreten bir Türkiye yaratmadan ne zenginlik, ne huzur olur. Destek vermek önemli, ama girişimcinin önünü açmak daha önemli.”
“Banka şubesine gelmeden destek alabilirsiniz”
DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız ise bankanın KOBİ’lere sağladığı finansal destekler hakkında bilgi verdi. “Destekler çok fazla ama kimse bunu bir torba içinde kapınıza kadar getirmez, mutlaka araştırmalı ve ulaşmak için gerekli şartları yerine getirmelisiniz” diyen Kulaksız sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomimizde olumlu sinyaller almaya başladık ama bugüne kadarki zorlayıcı şartlar maliyetlerimizi artırıp gelirlerimizi düşürdü. Bundan en çok da KOBİ’lerimiz etkilendi. Bu sorunun aşılmasının tek yolu KOBİ’lerin ileri teknolojiyi kullanarak üretim yapmasını sağlamak. Bu noktada KOBİ’lerin en büyük ihtiyacı uygun maliyetli finansmana hızlı ulaşabilmek. Bankaların bu noktada parayı hızlı ve kolay biçimde ihtiyaç sahiplerine dağıtması gerekiyor. Biz de bu sorunu çözmek adına İşletme Kart adını verdiğimiz bir kart çıkardık. Küçük işletmelerden teminat istemeden bu kartı veriyoruz. Geçmiş ödemelerine dikkat eden firmalar bu karttan yararlanabiliyor. Şubeye gelmeden bazen 36 bazen 48 ay eşit taksitli kredileri ATM’den çekebiliyor. Bunun yanı sıra bütün KOBİ’lerimiz, müşterimiz olsun olmasın, şubelerimize gelerek kredi başvurusunda bulunup, saniyeler içerisinde başvurusuna cevap alabiliyor ve belirli bir tutara kadar aynı gün içerisinde kredisini kullanabiliyor. Yapılan her başvuruya saniyeler içerisinde onay veya ret dönüşü yapabiliyoruz.”
Ardından Tarım Üretici Kartı, KGF destekleri, KOBİ Değer Kredisi, Nefes Kredisi, faktoring gibi imkanlar hakkında bilgi veren Kulaksız, sözlerini, “İşletmelerimizin sermaye açığının farkındayız. İyi çalışan KOBİ’lerimize kapımız her zaman açık” diye tamamladı.
Açılış konuşmaları sonrasında düzenlenen panelin moderatörlüğünü TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi yürüttü. Panelde KGF A.Ş. Adana Müdürü Celal Altuntaş, KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Uzmanı Emir Murat Gül, DenizBank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman ile TEYDEB-MAKİTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay katılımcılara temsil ettikleri kurum ve kuruluşların KOBİ’lere ve girişimcilere verdikleri destekleri anlattılar.