TOSYÖV 30 yaşında
KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü artırmak için faaliyet gösteren TOSYÖV, 30. yılını, TOSYÖV önceki dönem Başkanları’nın da katıldığı özel bir etkinlikle Ankara’da kutladı.
Türkiye KOBİ’leri ve girişimcileri için pek çok ilk hizmet projelerine imza atan TOSYÖV’ün 30. yılı, Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Salonu’nda kutlandı. Düzenlenen “Anılar’da 30 Yıl TOSYÖV” Paneli’nde önceki dönem TOSYÖV Başkanları biraraya gelerek Vakfın 30 yıllık serüvenini anlattı. Kurulduğu 1989’dan bugüne, Türk KOBİ’lerine ve girişimcilerine hizmet veren, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) faaliyetlerinde işbirliğine öncelik veriyor. Her ay çözüm ortaklarıyla birlikte illerde KOBİ’ler arasında bilgi paylaşımını, sorunların çözümünü ve dayanışmanın gelişmesini amaç edinen toplantılar düzenliyor. TOSYÖV, ayrıca her yıl düzenlenen KOBİ Zirveleri ile sorunları, çözümleri ve önerileri içeren yol haritalarının sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşıyor.
TOSYÖV’ün 30. kuruluş yıldönümünün açılışında konuşan TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, “Biz az parayla çok iş yapmayı başarmış bir sivil toplum kuruluşu (STK) olduk, bundan da onur duyuyorum. Tarihe doğru bakan gerçeğin odağını yakalar, biz şimdi KOBİ'lerin geçmişine bakarak daha iyi bir mücadele yöntemi geliştirmeyi ve daha güçlü toplum yaratmayı hedefliyoruz” dedi.
TOSYÖV’ün 30 yıllık gayretlerinin karşılığını yaptığı çeşitli etkinlik ve programlarda gördüğünü kaydeden Kuleyin, KOBİ’ler için düzenledikleri bölgesel toplantılarda işletmeler için sağlanan destek ve finans olanaklarına daha kolay nasıl ulaşabileceklerini anlattıklarını paylaştı. Vakfın geçmişi ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Kuleyin, tek hedeflerinin KOBİ’leri rekabekçi yaparak daha iyi noktalara taşımak olduğunu vurguladı.
T.C. Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Ali Coşkun, Vakfın kurulduğu yıllarda TOBB Başkanlığı yaptığını belirterek, KOBİ’ler için KÜSGEM “Küçük Sanayi Geliştirme Merkezi”, KÜSGET “Küçük Sanayi Geliştirme Teşkilatı” ve SEGEM “Sınai Eğitim ve Geliştirme Merkezi”ardından OKİK (Orta ve Küçük İşletmeler Kurulu), sonrasında da dönemin Başbakanı Turgut Özal önderliğinde OKİK ile ortaya çıkan kavramın kurumsallaşması için KOBİ’lerin şahsiyetlerini kazanmasında ve gelişmesinde kapı olan KOSGEB’in kurulduğunu anlattı. Coşkun, TOSYÖV’ün STK olarak KOBİ’lerin gelişimini sağlamak için kurulduğunu, Bakanlığı döneminde başarılarını takdirle karşıladığı TOSYÖV yöneticileriyle uyumlu çalışma fırsatı bulduğunu kaydetti.
Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, dünyanın dönüşümüne KOBİ’lerin uyum sağlamasının Türkiye’nin geleceğini değiştireceğini söyledi. Türkiye’nin bölgesinin en önemli üretim üssü olduğunu, bunun da çoğunluğu KOBİ olan firmalarca gerçekleştirildiğini belirten Güldağ, Avrupa’nın Sanayi 4.0 ile Çin’in ucuz üretiminin karşısına çıktığını, Çin’in de “Bir Kuşak Bir Yol” projesiyle buna karşılık verdiğini, Türkiye’nin her iki eğilimden fayda sağlayabileceğini, dile getirdi: “Bunun için kurgusu sağlam, iyi finanse edilmiş, hedefleri belli, ortak hedef arkasında heyecanla çalışan KOBİ’lere ihtiyacımız var. Başka hiçbir şeye ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.”
Anılar’da 30 Yıl TOSYÖV
Devlet eski Bakanı ve TOSYÖV eski Başkanı (1989-1992 ve 1999-2002 dönemleri) Dr. Işın Çelebi, TOSYÖV’ün 30 yıl önce nasıl kurulduğunu anlattı: “KOBİ tanımı o dönemde yoktu. Prof.Dr. Tamer Müftüoğlu, Prof.Dr. Canan Balkır ve Dr. Kenan Mortan gibi değerli katılımlar sağlayan akademisyenlerle yapılan toplantı sonucunda KOBİ tanımı belirlendi. KOBİ tanımını getirdikten sonra 2. kez TOSYÖV’e Başkan oldum. Girişimcilk kelimesini ilk kullanan biz olduk. Girişimcilik markasını aldık.” Çelebi, TOSYÖV’ün yeni bir kimlikle dijitalleşmeye öncülük etmesi gerektiğini söyledi: “Türkiye’nin gücü KOBİ’den geçiyor. TOSYÖV ile ‘girişimcilik’ kavramının ortaya çıkışı bugün 30. yılda yapılan işin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”
TOSYÖV eski Başkanı (1995-1996 dönemi), KOSGEB eski Başkanı Prof.Dr. Tamer Müftüoğlu, 1986’da KOBİ kavramıyla tanıştığını, 1988’de TOSYÖV’ün kuruluşuna da destek olduğunu, 1989’da resmen kurulduğunu, sonrasında KOSGEB’in kurulduğunu anlattı: “O dönemde Meclis’te KOBİ danışmanlığı yapıyordum. TOSYÖV adına KOSGEB’de Genel Kurul Üyesi oldum, daha sonra EMSU (Avrupa KOBİ Birliği) devreye girdi ve TOSYÖV buraya dahil oldu, TOSYÖV WASME’ye (Dünya KOBİ Birliği) üye oldu. Bir dönem WASME’nin başkanlığını Kurtcebe Alptemoçin yürüttü. ” TOSYÖV Destekleme Dernekleri’nin de etkili olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, “Bugün aramızda bu derneklerin başkanları var, katılımları ile bizleri çok mutlu ettiler” dedi
TOSYÖV eski Başkanı (2002-2010 dönemi), TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi, eski Bakan Ali Coşkun’un TOSYÖV’e katkılarının çok olduğunu kaydetti: “Benim bulunduğum dönemde yanımda olan arkadaşlarıma, destekleme derneklerine çok teşekkür ediyorum. Kuruluşundan bugüne başkanlarımızdan vefat edenleri saygıyla anıyorum. Sayın Bakanımızın desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Lütfü Kırdar’da paralel oturumlarda 3 gün süren KOBİ Zirveleri müthiş sonuçlar getirmiştir. Ayrıca; Rahmi Aktepe’nin de destekleriyle Meclis’te Bilgi ve Teknoloji Grubu oluşmuştur. Bu da ülkemiz için çok önemli bir gelişmedir.”
TOSYÖV eski Başkanı (2010-2012 ve 2014-2016 dönemleri), TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi, Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Sahibi Yalçın Sönmez, TOSYÖV’ün kuruluşundan günümüze emeği geçen herkese şükranlarını ve teşekkürlerini belirtti. Sönmez, insan ve üretim ilişkilerini, ticari ve uluslararası ilişkileri alt üst ederek değiştiren bir transformasyon süreci yaşandığını vurguladı. TOSYÖV’ün bu dijital dönüşüm sürecinde uyarıcı ve aydınlatıcı olduğunu belirtti. Sönmez, TOSYÖV’ün rol model bir STK olarak; sınırlı ve kıt kaynaklarını; KOBİ ve paydaşlarının potansiyelini harekete geçiren işbirlikleriyle sinerji yaratarak etkin ve verimli kullandığını anlattı. KOBİ Zirveleri hakkında bilgiler de veren Sönmez, Zirve ana temalarının güncel ve uyarıcı, sonuç bildirgelerinin ise yol gösteren rehber niteliğinde olduğunu dile getirdi. KOBİ’ler için illerde düzenlenen destekler ve finans olanakları toplantılarının da büyük ilgi gördüğünü açıkladı.
TOSYÖV eski Başkanı (2012-2014 dönemi) ve TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi ve TBD (Türkiye Bilişim Derneği) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “30 yılın değerini bilgi birikimi açısından iyi bilmemiz gerekir. Bir STK’nin önde ve öncü olması görevi vardır” dedi. TBD’nin dijital dönüşüm stratejisini yazdığını kaydeden Aktepe; “Konular TOSYÖV ve TBD olarak iki STK arasında birleşiyor. KOBİ’lerin dijitalleşmesi konularında TOSYÖV olarak önderlik etmemiz gerekmektedir” diye konuştu. Siber güvenliğin çok önemli bir konu olacağı öngörüsünü paylaşan Aktepe, standartlar konusunda TOSYÖV ile birlikte çalışmaları gerektiğini de aktardı.
Toplantıda ayrıca söz alan KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, KGF ve TOSYÖV’ün birbirini tamamlayan, destekleyen nitelikte yapılar olduğunu vurguladı. Söz alan TOSYÖV Mütevelli Heyet Üyesi ve İÇASİFED (İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek ise KOBİ’lerin daha fazla nasıl büyüyeceğinin masaya yatırılması gerektiğini vurguladı.