TİM, KOSGEB ile İhracata İlk Adım Seferberliği başlatıyor
TİM, KOBİ düzeyindeki firmaların ihracata özendirilmesi ve uluslararası arenada farkındalık oluşturmak amacıyla KOSGEB ile işbirliği anlaşması imzaladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in ilk kez yurt dışına çıkacak KOBİ’lere veya yurt dışı pazar payını artırmak isteyen işletmelere 300 bin TL destek vereceğini açıkladı.
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), yurt dışına açılmak isteyen KOBİ’leri cesaretlendirecek bir adım attı. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ile protokol imzalayan KOSGEB, ilk kez yurt dışına çıkacak KOBİ’lere veya yurt dışı pazar payını arttırmak isteyen işletmelere 300 bin TL destek verecek. 61 ihracatçı birliği, 13 genel sekterliği ve 27 sektörü ile 85 bine yaklaşan ihracat ailesinin çatı kuruluşu TİM, ihracata yeni başlayacak KOBİ’lerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla KOSGEB ile güçlerini birleştirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt’un katıldığı, TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen Yurtdışı Pazar Destek Programı Tanıtım Toplantısı’nda, “TİM-KOSGEB İhracata İlk Adım Seferberliği İşbirliği Protokolü” imzalandı. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TOSYÖV Başkan Yardımcısı Osman Deveci ve TİM Üyeleri de katıldı. Törende, KOSGEB’in yeni desteğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı.
KOBİ’lere 1.7 milyar TL: İmza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de yaklaşık 3 buçuk milyon işletmenin faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bunların yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Bakanlık olarak KOBİ’lerin, ekonomimiz için öneminin farkındayız. İlgili kuruluşumuz KOSGEB, Türkiye sathına yayılmış 92 müdürlüğü ile KOBİ’lerin büyümesine ciddi katkılarda bulunuyor. Bu kapsamda; sadece 2019 yılında, KOBİ’lerimize 1.7 milyar Lira tutarında destek sağladık. Sağladığımız destekler, önümüzdeki aylarda elbette devam edecek” dedi.
Varank, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Kalkınma Planında ihracat hedefini 226 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlatarak, “Protokolü imzalanacak destek programının amacı, KOBİ’lerin bu ihracattaki payını, yüzde 60’lara çıkarmaktır” açıklamasını yaptı.
Yurt Dışı Pazar Destek Programı ile KOBİ’lere 300 bin TL, yüzde 70’i geri ödemesiz: Bakan Varank, bu amaç doğrultusunda Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nı tasarladıklarını aktardı: “Programın destek miktarını 300 bin lira olarak belirledik. Bunun yüzde 70’i geri ödemesiz olacak. Yani 300 bin Lira destek almaya hak kazanan bir KOBİ’miz, bunun sadece 90 bin lirasını KOSGEB’e geri ödeyecek. Proje bazlı olarak hayata geçecek programın destek süresi, 6 aydan 24 aya kadar. Programdan ilk kez yurt dışına açılacak KOBİ’lerimizin yanı sıra yurt dışı pazar payını artırmak isteyen KOBİ’lerimiz de faydalanabilecek.” Bakan Varank, destek alacak KOBİ’lere personel girdi desteği vereceklerini de ifade etti: “KOBİ’lerimizin projelerde istihdam edecekleri personeller için 100 bin liraya kadar destek sağlayacağız.”
Varank, KOBİ’lerin 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren e-Devlet üzerinden veya KOSGEB’in internet sitesinden Yurtdışı Pazar Destek Programı’na başvuru yapabileceklerini açıkladı: “Ben bu vesileyle, bu salondan, büyük düşünen, ihracatı hedefleyen, cesur KOBİ’lerimize sesleniyorum: Gelin, bu cömert destek programından faydalanın, bu fırsatları değerlendirin.”
2023 Türkiye Sanayi ve Teknoloji Stratejisi: Bakan Varank, toplantıda iki önemli duyuruda bulunacağını da dile getirdi ve şunları söyledi: “18 Eylül Çarşamba günü, Milli Teknoloji Hamlemizin ana belgesi olacak 2023 Türkiye Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi, Ankara’daki MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi’nde kamuoyu ile paylaşacağız. Rekabetçi üretim ve verimliliği odağına alan 11. Kalkınma Planı çerçevesinde oluşturduğumuz Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ilerlerken bize ve iş dünyasına yol gösterici olacak.”
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi: Bakan Varank, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile yayınlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nin detaylarını da yine aynı gün sizlerle paylaşacağız. ‘Uçtan uca yerlileşme’ olarak da bilinen bu program kapsamında; yerli imkanlarla üreteceğimiz, yüksek katmadeğerli ve yüksek teknolojili pilot ürün gruplarını açıklayacağız. 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi de Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi de Türkiye’nin yazmakta olduğu yeni başarı hikayesinin ana kaldıraçlarından olacak.”
“İhracatımızı artırmak ve tabana yaymak yönünde çalışacağız”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin KOBİ ağırlıklı bir ekonomi olduğunu, istihdamın yüzde 74’ünü, üretilen katmadeğerin yüzde 54’ünü ve ihracatın da yüzde 56’sını KOBİ’lerin oluşturduğunu söyledi. Pekcan, ekonomideki önemi göz önüne alındığında KOBİ’lerin çok daha fazla ihracatçı olmaları için elbirliğiyle çalıştıklarını anlattı: “Bu yıl 1.7 milyar dolar ihracat desteği verdik. Bizim bütçemiz 3.7 milyar dolar. Biz davet ediyoruz, duyurular yapıyoruz, ‘Gelin kullanın’ diyoruz, desteklerimizi anlatıyoruz. Bu işbirliğinin ben bunun için de çok faydalı olacağına inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla 11. Kalkınma Planı’nda ihracata dayalı büyüme ve kalkınma hedefleniyor. Dolayısıyla Milli Seferberlik anlayışı içerisinde hep beraber ihracatımızı artırmak ve tabana yaymak yönünde çalışacağız. Bu konuda TİM’in çok güzel çalışmaları var. Yine TİM ve TOBB işbirliğiyle İhracat Destek Ofis’lerini 81 ile yaymayı düşünüyoruz bakanlık destekli olarak. Bunun dışında ihracat eğitimleri veriyoruz. Kadın ve genç girişimcileri ihracatçı yapmak üzere kadın ve genç girişimci network’ü ve bir web platformu planlıyoruz onları birleştirmek için. Aynı zamanda melek yatırımcılarla onları birleştirmek için de bir web platformu kurmayı amaçlıyoruz.”
“Daha çok teknoloji odaklı ihracata odaklanıyoruz”: Bakan Pekcan, bunun dışında KOBİ’lere yönelik destekleri artırdıklarını, aynı zamanda esnafı da ihracatçı yapmak için mevzuatta değişiklik yapmaya çalıştıklarını söyledi: “İhracatı tabana yaymak için neler yapabiliriz, daha çok teknoloji odaklı ihracatı nasıl özendirebiliriz bunun üzerinde duruyoruz.” Pekcan, bunun dışında ihracatçı olmayan firmaları ihracatçı kılmak adına “mikro firmalar” bazında da bir çalışma başlattıklarını, bunun ilk aşamada 3 ilde başladığını ve bu yıl içerisinde 16 ilde daha başlamasının hedeflendiğini anlattı.
“ABD ekonomisinin çok büyük miktardaki siparişleri için bir araya gelmeye ihtiyaç var”: Pekcan, Türkiye’nin ticaret savaşlarını da fırsata çevirmek için çalışmalar yaptığını kaydetti: “Türkiye ekonomisi daha çok küçük girişimcilerden oluşuyor. Ama ABD ekonomisinin çok büyük miktardaki siparişleri için bir araya gelmeye ihtiyaç var. Dolayısıyla bizim artık KOSGEB olarak, TİM, TOBB olarak bu firmalarımızı da bir araya getirerek ölçek ekonomisini tanıştırıp büyük ölçekli ortak üretebilir hale getirmemiz gerekiyor. Bu işbirliği çok önemli artık birbirimizin rakibi değil uluslararası alanda ülkemizin önünü açacak işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu yönde de KOSGEB’in, TİM’in, TOBB’un birlikte çalışması bence çok önem kazanıyor.”
Eximbank'ın KOBİ’lere destekleri: Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın da KOBİ’lere yönelik desteklerini artırdığını ve geçen yıl bu desteklerden 11 bin 500 KOBİ'nin faydalandığını paylaştı: “Bu yıl 12 bin 500 KOBİ faydalandı ve hedefimiz de 15 bin KOBİ’nin bu desteklerden yararlanması. Türkiye’deki ihracat kredilerinin yüzde 53’ünü tek başına Eximbank veriyor. Ve yapılan toplam ihracatın yüzde 26’sını Eximbank finanse etmiş, bunu da yüzde 29’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sene 48.4 milyar dolarlık bir ihracat kredisi vermeyi planlıyoruz. İnşallah hedefimiz bunu da 70 milyar dolara çıkarmak. Ayrıca Eximbank ihracatçı KOBİ’lerimize TL bazında yüzde 11.65 faiz oranıyla da kredi veriyor. Orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünü ihraç eden firmalarımız için de aynı oranda kredi vermeye devam edeceğiz.”
Programlarımız ihracata dönük
Törende konuşan KOSGEB Başkanı Prof.Dr. Cevahir Uzkurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın liderliğinde vizyon ve yol haritasını belirlediklerini söyledi: “Katmadeğeri ve teknolojik düzeyi yüksek, ihracat kabiliyeti olan ve rekabetçi ürünlerin üretilmesine dönük programlarımızı yürürlüğe koyduk. Bundan sonra da KOBİ’lerimizin ölçeğini büyütmek, dijitalleşmesini sağlamak, teknolojik ve katmadeğerli ürünler üretmeye dönük bütün çalışmaların her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz.”
TİM, 3.5 milyon KOBİ’yi ihracatçı yapacak
İmza töreninde konuşan TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, 2018’de Türkiye’nin maruz kaldığı kur saldırılarının olumsuz etkilerini karşılamada ihracatçıların ciddi bir direnç gösterdiğini ve bu durumun işletmeler için gerçek manada bir ihracat seferberliğine dönüştüğünü söyledi: “2008-2018 yılları arasında her yıl ortalama 11 bin firmamız ihracata merhaba derken 2019’un sadece ilk 8 ayında tam 12 bin firma ihracat ailesine katıldı. Bu firmalarımızın 2.2 milyar dolar ihracata imza atmaları, bizler için son derece büyük bir mutluluk, bir gurur kaynağı. Köklü firmalarımızla birlikte, ihracata başlayan KOBİ’lerimiz, geçtiğimiz yıl 168 milyar dolar olan ihracatımızı, Ağustos ayında 12 aylık periyotta 180 milyar dolara taşımayı başardı. Hükümetimizle birlikte, bu seferberliği ülke sathına yaymak, bir gün, 3.5 milyon KOBİ’mizin ihracat ailemize katılmasını görmek; TİM olarak en büyük hedefimizdir.”
“KOBİ’lerimiz için dünya pazarlarını erişebilir kılacağız”: İsmail Gülle, bu sorumluluk çerçevesinde bugüne kadar Girişim evlerinden dijital dönüşüm projelerine, 7/24 hizmet veren ALO TİM hattından TİM aplikasyonuna, İnovasyon ve Girişimcilik Akademisi bünyesinde yürütülen İnoSuit Programına kadar birçok yeniliği hayata geçirdiklerini aktardı ve şu bilgileri paylaştı: “İhracata başlamak isteyen KOBİ’lerimizin uluslararası arenaya çıkarmak üzere, KOSGEB ile birlikte uzun soluklu bir işbirliğine imza atıyoruz.
İmzaladığımız protokolle, ülkemizdeki KOBİ düzeyinde firmalarımızın ihracata özendirilmesini amaçlıyoruz. KOBİ’lerimize ihracat konusunda kapsamlı, mentörlük ve eğitim projeleri yürütüp, onlar için dünya pazarlarını erişebilir kılacağız. Tüm dijital platformlarımızla, ticaret heyetlerimizle, fuarlarımızla, pazar araştırmalarımızla ve devlet destekleriyle ve dünya genelindeki Türkiye Ticaret Merkezlerimizle KOBİ’lerimiz artık tüm dünyaya erişebilecek. En büyük çekincelerin başında gelen, yurtdışının uzaklık ve yabancılık algısının KOBİ’lerimiz nezdinde kırılmasını sağlayacağız.
TİM ve KOSGEB olarak güçlerimizi birleştirerek, firmalarımıza eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek, araştırma faaliyetlerine dâhil ederek en doğru ürünle en doğru pazarda yer almalarını sağlayacağız. Eğitimleri başarı ile tamamlayan firmalarımıza ‘Dış Ticaret Eğitimi Katılım Sertifikası’ vereceğiz. Teorik bilgileri pratiğe dökebilmeleri için, KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarını gözeterek TİM olarak yeni model ticaret heyetleri düzenleyecek, firmalarımızı potansiyel müşterilerle buluşturacağız. Dünya pazarlarındaki alıcılarla ilk temaslarında onların yanında olacağız, ilk sözleşmelerinde, ilk sevkiyatlarında onlara destek vereceğiz. KOBİ’lerimizin dünya pazarlarına açılmasında gereken finansman desteği için önemli bir görev üstlenmiş olan EXİMBANK’ımız ile birlikte yeni nesil finansman metotları üzerinde çalışacak ve ihracatçılarımızı rakiplerine karşı güçlü kılacağız. Bu yapıyı daha kurumsal bir birlikteliğe dönüştürmek için ülkemizde ihracatın merkezi sayılan bu binamızda KOSGEB’in bir ofis açması, ihracatımıza önemli katkı sunacaktır.”
“Mikro düzeydeki başarıları, makro düzeye taşıyacağız”: İsmail Gülle, tüm gayretlerinin ihracatçıların hedeflere ulaşması ve aşması için olduğunu ifade etti: “Bu güç birlikteliğinin de desteği sayesinde, 100 binin üzerinde ihracatçı ile 226.6 milyar doları aşacağımıza eminiz. Protokol ve akabinde ortaya konacak çalışmaların etkinliğini de çok sıkı takip edeceğiz. Programlarımıza katılan firmalarımızın ihracat faaliyetlerini ve devamlılıklarını düzenli olarak ölçeceğiz. Süreklilik sağlayan firmalarımızı bir üst sınıfa taşıyarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya eğilmelerini sağlayacağız. Bu sayede, mikro düzeyde elde edeceğimiz başarıların makro düzeyde ihracatımıza ve buradan hareketle yatırım, istihdam ve büyümeye katkılarını hep birlikte göreceğiz.”
Protokolde ne var?
KOSGEB Başkanı Uzkurt ile TİM Başkanı Gülle arasında imzalanan protokole göre; KOSGEB, KOBİ’lerin yurt dışına açılmaları konusunda özellikle eğitim ve farkındalık oluşturma bağlamında TİM ile birlikte çalışacak. KOSGEB, KOBİ’lerin bilgilendirmeleri ile ilgili 81 ilde bulunan müdürlükleri aracılığıyla altyapı ve koordinasyon desteği verecek. TİM de eğitmenleri aracılığıyla KOSGEB’in hedef kitlesinde bulunan yaklaşık 3.5 milyon KOBİ’ye ulaşarak, yurt dışı pazarlara ulaşma noktasında bilgilendirmeler yapacak.
6 kalemde destek
Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında işletmelerin 6 farklı harcama kalemindeki giderleri karşılanacak. Personel, Yazılım ve Donanım, Tanıtım, Yurt Dışı Fuar ve Seyahat, Test Analiz ve Belgelendirme, Hizmet Alımı başlıklarındaki giderlere destek verilecek. Her bir gider başlığının destek üst limiti, 100 bin TL olacak. KOBİ’ler bu destekten bir kereye mahsus faydalanabilecek.