Teknopark İstanbul Savunma Sanayi Alanında 9 Bin Nitelikli İstihdam İçin Temel Attı
Teknopark İstanbul, yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmesi amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası ortaklığında kurulmuş bir teknoloji geliştirme bölgesidir.
Türk savunma sektörünün inovasyon merkezi olarak konumlanan Teknopark İstanbul’da 300’ü aşkın yerli ve yabancı yüksek teknoloji şirketi yer alıyor ve 1500’ü aşkın milli proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Güncel olarak 5.000 kişilik istihdamın sağlandığı Teknopark İstanbul, 2023 hedeflerine yönelik güçlü bir adım daha atarak Ağustos ayında 3. Etap yapıların temelini attı.
2020 yılı sonunda tamamlanması beklenen 3. Etap binalarla birlikte yaklaşık 9.000 kişilik yüksek nitelikli istihdam hedefleniyor. Bütün etaplar tamamlandığında, 1 milyon m2 kapalı alanda, yüksek nitelikli 1000 Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapacak ve yaklaşık 30.000 Ar-Ge çalışanıyla Türkiye’nin Ar-Ge & İnovasyon ekosisteminin merkezi konumuna gelecek Teknopark İstanbul; İstanbul ve çevresindeki üniversitelerin araştırma kabiliyetlerini, nitelikli işgücünü ve bölge sanayisinin tecrübesini özellikle savunma sanayine entegre ederek kamu-üniversite-sanayi işbirliğinde hayati bir rol üstleniyor.
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin yüz akı” projesi olarak nitelendirdiği Teknopark İstanbul; Altay Tankı, Anka İHA ve özellikle denizcilik sektöründe Milgem Korvet, LHD Amfibi Hücum Gemisi gibi savunma sanayiinin önde gelen Ar-Ge projelerinin geliştirildiği bir İnovasyon merkezi olarak ülkemizin milli teknoloji hamlesine büyük katkılar sunuyor” bilgisini veriyor.
Teknopark İstanbul’da geliştirilen pek çok proje dünyaya ihraç ediliyor.
Sektörel Kümelenmelerin Merkezi
Teknopark İstanbul’da başta savunma sanayi olmak üzere havacılık/uzay, denizcilik, ileri elektronik, enerji, sağlık bilimleri ve endüstriyel yazılım alanlarında yüksek teknoloji geliştirmeleri yapılıyor. Teknopark İstanbul’da bu odak teknoloji alanlarında çalışan kurumlarla bir sinerji ortamı yaratmak ve birlikte verimli araştırma alanları tesis etmek amacıyla kurulmuş stratejik öneme sahip 4 kümelenme bulunuyor.
SAHA İstanbul kümelenmesi (İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği), Dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak, milli teknolojilerin üretimini artırmak devletimizin yerli sanayiyi geliştirme hedeflerinde yardımcı olacak bir ekosistem kurmak amacıyla bir araya gelen şirketlerden oluşmaktadır. Bölgede mevcut potansiyeli kullanarak yüksek teknolojik ürün geliştiren ve üreten şirketler arasında işbirliği oluşturarak sinerji yaratan SAHA İstanbul, özellikli alanlar ya da ürünler geliştirmek suretiyle dünya markaları ortaya çıkarmak, küresel rekabet avantajı oluşturmak ve milli projelerde yerli katkı oranını arttırmak üzere çalışmalar yürütüyor.
İSEK (İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi)
İstanbul için çok önemli bir potansiyele sahip sağlık sektöründe, yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan rekabetçi bir yapıya dönüşüm için gereken üniversite-sanayi işbirliği ortamını oluşturma hedefiyle doğmuş bir işbirliği ağıdır. Teknopark İstanbul koordinatörlüğünde geliştirilmekte olan Sağlık Teknolojileri ve Yaşam Bilimleri İstanbul Kümelenmesi’nde 15’in üzerinde üniversite ve 85’in üzerinde şirket yer alıyor.
ARGEMİP (Ar-Ge Merkezleri İletişim ve İşbirliği Platformu): Teknopark İstanbul yerleşkesinde çalışmalarına başlayan platform; Türkiye’de Ar-Ge faaliyetlerinin ivme kazanmasını sağlamak için Ar-Ge yönetim uygulamalarının kıyaslanmasına, Ar-Ge uygulamaları arasında iyi örneklerin ve ortak sorunların ortaya çıkarılmasına ve Ar-Ge merkezleri arasında işbirliğinin arttırılmasına yönelik çalışmalar sürdürmektedir.
Türk Denizcilik Kümelenmesi
Gemi, yat vb. su taşıtların; tasarımı, yazılım, donanım ve ileri mühendislik hizmetlerini sağlayan firmaların bulunduğu ve kısa adıyla Türk Denizcilik Kümelenmesi olarak adlandırılan küme, Ekonomi Bakanlığı’nın Hizmet Sektörlerinin Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi Desteği (HİSER) kapsamında küme üyesi firmalara %75 oranında teşvik sunduğu bir projedir.
Türkiye’nin en büyük Kuluçka Merkezi; Cube Incubation
Türk savunma sanayisinin inovasyon merkezi Teknopark İstanbul’un kuluçka yapılanması Cube Incubation girişimcilere uluslararası standartlarda fırsatlar sunuyor. Cube Incubation şu anda inovatif ve derin teknoloji tabanlı iş fikirleri üzerinde Ar-Ge çalışmaları yürüten 90’ı aşkın girişimci grubuna ev sahipliği yapıyor. “Incubatıon center for deep tech entrepreneurs” mottosuyla dünyanın sayılı kuluçka merkezleri arasında yer alma yolunda güçlü adımlarla ilerleyen Cube Incubaton; 3. Etap yapıların tamamlanmasıyla 10.000 m2’den fazla kapalı alana sahip olacak ve Türkiye’nin en büyük ve dünyanın da sayılı kuluçka merkezlerinden biri haline gelecek. 2020 yılı sonunda tamamlanması planlanan yeni blok içerisinde Kuluçka şirketlerin kullanımına sunulmak üzere Laboratuvarlar ve Prototip Atölyeleri tasarlandı. Ayrıca yeni binada kuluçka merkezinde ortak çalışma alanları, küçük ofisler, hibrit ofisler girişimcilerimizin hizmetinde olacak.
Başarılı Kuluçka Merkezi Mezunları
Yeni dönem başvurularının değerlendirme süreci ise Aralık ayında başlayacak. Cube Incubation’da yer alan başarılı birkaç şirket ise şöyle:
ERA Instruments: RF Mikrodalga alanında faaliyet gösteren Era Savunma, hem yurtiçi savunma sanayimize ürün geliştiriyor hem de yurt dışına satış gerçekleştiriyor. Baykar’ın ürettiği İHA’lara ve Aselsan’a haberleşme sistemleri konusunda ürün ve hizmet geliştiriyor. ERA, Amerika, Almanya ve Japonya’ya 350 bin doları aşkın ihracat gerçekleştirdi.
Portmera: Geliştirdiği Akıllı Sahte İlaç Tespit Sistemi ile bir ilacın herhangi bir kimyasal veya fiziksel işleme tabi tutmadan, saniyeler içinde, yerinde sahte olup olmadığının tespit edilmesini sağlıyor. Dünyada henüz bu denli portatif, hafif ve ekonomik olup bu denli hassas olan başka bir cihaz bulunmuyor. Bu da sistemin rakiplerinden açık ara önde olmasını sağlıyor. Yüksek hassasiyette tanıma, ayırt etme ve sınıflama yapabilen özgün yapay zekâ algoritmaları sayesinde sahada toplanan zayıf sinyallerden bile yüksek doğrulukta bilgi elde edilebiliyor.
Alpera Motors: ALKAR R4, GEAR G4 robotik Platformu ve M2 Fırlatılabilir M2-Fırlatılabilir Robot ile hem savunma sanayi hem de robotik alanda iş yapan şirketler için ürünler sunan Alpera, Teknopark İstanbul’un en başarılı girişimleri arasında yer alıyor. ALKAR R4, meskun mahallerde yaşanabilecek güvenlik ihlallerinin bertaraf edilmesine yönelik hazırlanmış orta sınıf olarak tanımlanan bir insansız kara aracıdır. GEAR R4, otonom araç geliştirme konusunda faaliyet göstermek ya da farklı amaçlara hizmet edebilecek mobil ürünler geliştirmek isteyenler için açık kaynak kod desteği verecek şekilde geliştirilmiş dört tekerlekli ve küçük ölçekli robotik bir platformdur. M2-Fırlatılabilir Robot, güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar sırasında operatörlerin iç veya dış ortamlarda anlık video görüntüleri ve ses bilgileri elde etmelerini sağlayan kompakt bir mikro-robot platformdur.
Teknopark İstanbul TTO
Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi; bilimsel ve teknolojik bilgiyle kalkınmaya aracılık etmek, üretilen bilginin ticarileştirilmesini sağlamak ve teknoloji transferini desteklemek amacıyla 2014 yılında kurulmuştur. Fikirlerin oluşumundan ticarileşmesine kadar tüm aşamalarda Teknopark İstanbul firmaları ve bölgemizde yer alan firmalar arasında teknoloji transferi faaliyetlerini yürüten TTO bu faaliyetler neticesinde; ortaya çıkan fikir, buluş, yenilik, katma değeri yüksek bilgiyle teknolojinin korunmasını sağlamayı ve ekonomiye kazandırılmasına aracılık etmeyi amaçlamaktadır. Teknopark İstanbul firmaları arasında işbirliğini artırmayı amaçlayan TTO birçok firma ziyareti gerçekleştirerek Teknopark firmalarını bir araya getiriyor.
ISIF’e Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi damga vurdu.
Teknofest fuar alanında bu yıl 4.sü düzenlenen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF)’e bu yıl Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi’nin fuara katıldığı 10 patent damga vurdu.
TTO’nun ISIF’19 fuarına katıldığı girişimcilerimizin 10 patentinin tamamı madalya ile ödüllendirildi. 7 gümüş, 2 altın, 1 onur madalyası ve son olarak en büyük ödül IFIA Grand Prix kupasını Teknopark İstanbul TTO kazandı.
Elaa teknoloji’den Tunc Lacin, Mamtaş’dan Muhammet Talha Büyükkaşlar, Modüler Makina’dan Mansuri Çaynak, Satek Arge’den Şenel Canik, Mobiki Bulut Teknolojileri’nden Yunus Bal ve Stratejik Yenilikçi Girişimler firmasından Prof. Levent Erkan ve Tarık Özkul(2 patent) gümüş madalya kazandılar.
Cidea firmasından Ali Çakıcı ve Asartech firmasından Burkay Alan ise altın madalya ile ödüllendirildiler. Ayrıca girişimci Doç.Dr. Özlem Akalın da IFIA Grand Prix onur ödülünü kazandı.
ULUSLARARASI FAALİYETLER
2017 yılında Dünya Teknoparklar Birliği (IASP) zirvesine ev sahipliği yapan Teknopark İstanbul son dönemde dünya genelinde pek çok Teknopark ile MoU ve “soft landing” anlaşması yaparak uluslararası arenada da aktif bir rol üstleniyor. Geçtiğimiz yıl Tunus’ta El Gazala ve Sosusse Teknoparkları ile Teknopark İstanbul firmaları arasında karşılıklı iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği ve iş anlaşmalarının yapıldığı oldukça verimli bir Tunus iş seyahati gerçekleştirildi. Yine Rusya’nın başkenti Moskova’da Technopolis Moscow ve Skolkovo Teknopark ile bir karşılıklı iyi niyet ve işbirliği anlaşması imzalandı.
ASIA Business Meeting Istanbul
Teknopark İstanbul, Asya Teknoparklar Birliği ile birlikte 8 Ekim’de Hilton Bosphorus Oteli’nde düzenlenecek Asia Business Meeting İstanbul etkinliği ile Asya pazarındaki yenilikçi şirketlerle Türk firmalarını, Organize Sanayi Bölgesi temsilcilerini, üniversiteleri ve girişimcileri bir araya getirecek.
Siber Güvenlik Fikir Yarışması
Teknopark İstanbul, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı himayesinde, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi işbirliğiyle Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik Fikir Yarışması’nı gerçekleştirdi.
“Siber Güvenlik Fikir Yarışması” 23-24 Mart 2019 tarihlerinde Teknopark İstanbul ev sahipliğinde gerçekleşti. Türkiye’de ‘Siber Güvenlik’ alanında yeni girişimcilerin ticarileşebilir yenilikçi iş fikirlerinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen organizasyonda ön eleme sonucu seçilen 16 takım yeni iş fikirleri üretmek, olgunlaştırmak, global pazar analizi yapmak ve fikirlerinin prototiplerini ortaya çıkarmak için 24 saat boyunca kesintisiz ter döktü. Sürenin sonunda da her takım 5 dakika içerisinde bu fikrin yenilikçi yönünü, global pazar potansiyelini ve takımlarının bu fikri nasıl ticarileştireceklerini anlatarak jüriyi ikna etmeye çalıştılar. Birinci olan takımın 30.000 TL ile ödüllendirildiği yarışmada 2.takım 20.000 TL ve 3. Takım 10.000 TL ile ödüllendirildi.