Teknoloji ve Sanayi Zirvesi’nde imzalar atıldı
MÜSİAD Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’nde (MUST), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın refakatinde; TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın da katılımıyla, TÜBİTAK ve MÜSİAD arasında bilim ve teknoloji merkezli işbirliğini artırma hedefiyle protokol imzalandı.
Türkiye’nin Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’nin (MUST) birincisi MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. MUST 2023, Türkiye’nin öncü sanayicilerini, sanayi ve teknolojinin üst düzey kamu otoritelerini, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerini buluşturdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın refakatinde; TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın da katılımıyla, TÜBİTAK ve MÜSİAD arasında bilim ve teknoloji merkezli işbirliğini artırma hedefiyle protokol imzalandı. Protokolle MÜSİAD bünyesinde oluşturulacak Ar-Ge Destek Birimi aracılığıyla MÜSİAD üyelerine TÜBİTAK destek programları tanıtılacak. 3 TÜBİTAK ve 3 MÜSİAD temsilcisinden oluşan bir ‘Ar-Ge Performans Geliştirme Komisyonu’ kurulacak.
Bakan Kacır, MÜSİAD’ın, Türkiye’nin kalkınma yolculuğunu milli değerlerle bütünleştiren ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı veren en önemli paydaşların başında geldiğini söyledi. Milli Teknoloji Hamlesi denildiğinde herkesin aklına öncelikle savunma sanayisinin geldiğini belirten Kacır, “Savunma sanayisi bu alandaki yolculuğumuzun lokomotifi oldu. 20 yıl öncesinde ücretini ödediği savunma sistemlerini başkalarından alamayan bir ülke iken bugün geliştirdiği milli savunma sanayi ürünleriyle dünyaya parmak ısırtan, dünyanın pek çok ülkesinin yakından izlediği, kimilerinin takdirle kimilerinin kıskançlıkla takip ettiği, başarı hikayelerine imza atan bir ülke olabildik” dedi.
Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm programı geliyor: Bugünün dünyasında sağlık, tarım, enerji, ulaştırma ve finans teknolojilerinde benzer bir yaklaşım ortaya koymadan, kritik ürün ve hizmetleri yerli ve milli olarak geliştirme kabiliyeti elde edilmeden tam bağımsızlıktan bahsetmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Kacır, önümüzdeki dönemde sanayinin ve teknolojinin tüm alanlarında bu başarı hikayesine yeni sayfalar ekleyeceklerini söyledi. Yüksek teknoloji üretiminin arttığını, bazı alanlarda dünyada bir numara olduğumuzu vurgulayan Kacır, “Bunların başında insansız hava araçları geliyor. Aynı zamanda güneş paneli, ticari araç, beyaz eşya, düz cam, çimento üretiminde Avrupa birincisiyiz. Savunma sanayi ihracatımız geçen yıl 4.4 milyar dolara ulaştı, bu yıl 6 milyar dolar yakalanacak. Önümüzdeki yıl 10 milyar doları hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin uzay teknolojileri ve uzay ekonomisine, kritik teknolojilerine, Togg’a da değinen Kacır, 2 ay içerisinde bir yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm programını kamuoyuna ilan edeceklerini açıkladı.