Tasarım ve teknolojinin en iyileri ödüllendirildi
Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’de yeni ekonomi modelinden bahsedeceksek, milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji tabanlı şirketler bu yeni ekonomi modelinde başat aktörler olacaklar” dedi.
Ar-Ge, tasarım ve teknoloji alanında Türkiye’nin en iyileri bir araya geldi. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, İzmir’de yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 9. kez düzenlenen Zirve’de, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörlerini biraraya getiren Zirve’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları; Mehmet Fatih Kacır, Dr. Çetin Ali Dönmez, İzmir Yüksek Teknik Enstitüsü Rektörü Prof.Dr. Yusuf Baran ile çok sayıda üniversite rektörü, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin ve TGB’lerin yöneticileri katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’de yeni ekonomi modelinden bahsedeceksek, milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji tabanlı şirketler bu yeni ekonomi modelinde başat aktörler olacaklar” dedi ve şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin dört bir tarafındaki 97 Teknopark’ta, sayıları bin 567’ye ulaşan, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde faaliyet gösteren 11 binin üzerindeki firmada yürütülen yapay zeka, biyoteknoloji, nesnelerin interneti, uzay havacılık, robotik, nanoteknoloji gibi projelerde ve tabii ki buradaki başarı hikayelerinde çok yoğun bir şekilde yüksek teknolojiyi görebiliyoruz. Şu anda ülkemizden çıkan unicorn sayısı 6’ya ulaştı. Ancak bizim hedefimiz bu sayıları çok daha yukarılara taşıyabilmek. Bununla alakalı olarak TURCORN100 programının lansmanını gerçekleştirdik. Bu programla küresel hedefleri olan, ölçekleme aşamasındaki unicorn ya da bizim tabirimizle de Turcorn adaylarına ihtiyaçlarına özel şekilde destekler vereceğiz. Adeta terzi usulündeki desteklerle bu unicorn, Turcorn adaylarını destekleyeceğiz. İzmir’de şu anda 4 Teknopark var. İstanbul-Kocaeli-İzmir üçgeninde adeta bir inovasyon ekseni oluşturmaya çalışıyoruz. Bilişim Vadisi’nde Kocaeli’deki ve İstanbul’daki yatırımlarından sonra şu anda Bilişim Vadisi İzmir’in inşaatı da hızlı bir şekilde devam ediyor. 2023’te burada çok önemli faaliyetler gerçekleştirmeye başlayacak” diye konuştu.
Vali Köşger, önümüzdeki yüzyılı, Türkiye Yüzyılı yapacak, gelişmeyle, bilimle, inovasyonla, yenilikle Türkiye’yi buluşturacak olan bu heyeti İzmir’de ağırlamaktan onur duyduğunu belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nde her geçen gün çok büyük bir ivmeyle çok büyük başarılara imza attığını kaydetti. Prof.Dr. Baran, bugünün küresel dengesi içerisinde bir üniversitenin sanayi kuruluşuna dayanmadan ya da sanayi kuruluşlarının üniversitelerle işbirliği yapmadan başarıya ulaşma ihtimalinin olmadığını vurguladı.
Dünyada ilk kez yapılan bir belgelendirme
Bakan Varank dünyada ilk kez TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Standardı oluşturduklarını söyledi. Ödül töreni sırasında TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Standardına ilişkin belge, SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Anonim Şirketi ‘ne verildi. Bakan Varank, “SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Anonim Şirketi endüstride İnovasyon Yönetim Sistemi Belgelendirmesini dünyada ilk alan firma ve bu belgelendirmeyi ilk kez dünyada yapan kuruluş Türkiye’den, TSE bu belgeyi düzenledi. Alan ilk kuruluş da SOCAR” açıklamasını yaptı.
Zirve kapsamında açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2021 Performans Endeksi sonuçlarına göre ödül alan işletmeler şöyle: Olgun TGB sıralamasında (Yaş ≥10): 1) Bilkent Cyberpark, 2) ODTÜ Teknokent, 3) Yıldız Teknik Üniversitesi. 1) Teknopark İstanbul, 2) Bilişim Vadisi, 3) Dokuz Eylül. 1) Ostim Ekopark, 2) Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi, 3) Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Teknokenti. Kuluçka faaliyeti sıralamasında; 1) Konya İnnopark, 2) ODTÜ, 3) Yüzüncü Yıl Üniversitesi.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezler ödülleri: Etkinlikte, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve Ar-Ge ve teknoloji politikalarına ışık tutulması amacıyla yapılan Performans Endeksi sonuçları da açıklandı ve başarılı Ar-Ge ve Tasarım merkezlerine ödülleri verildi ve belge almaya hak kazanan firmalara Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi. Ar-Ge Merkezleri performans endeksi ödülleri: A Grubu Ar-Ge Merkezleri (35 ve altı Ar-Ge Personel İstihdamı): 1) Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, 2) VSY Biyoteknoloji, 3) Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri, B Grubu Ar-Ge Merkezleri (36-50 Ar-Ge Personel İstihdamı): 1) Endoks Enerji Dağıtım, 2) Zorluteks Tekstil, 3) Borçelik Çelik Sanayii. C Grubu Ar-Ge Merkezleri (51-75 Ar-Ge Personel İstihdamı): 1) Kent Kart Ege Elektronik, 2) Standard Profil Ege Otomotiv, 3) Çalık Denim Tekstil Sanayi. D Grubu Ar-Ge Merkezleri (76 -250 Ar-Ge Personel İstihdamı): 1) Kordsa Teknik Tekstil, 2) Martur Sünger ve Koltuk Tesisleri, 3) Sestek Ses ve İletişim Bilgisayar. E Grubu Ar-Ge Merkezleri (251 ve üzeri Ar-Ge Personel İstihdamı): 1) Arçelik, 2) ASELSAN, 3) AVL Araştırma ve Mühendislik, En Fazla Yeni Ar-Ge Personeli İstihdamı: 1) Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), 2) ASELSAN, 3) Ford Otomotiv. Tasarım Merkezleri performans endeksi ödülleri: A Grubu Tasarım Merkezleri (15 ve altı tasarım personeli istihdamı): 1) Çeksan Yol Süpürme Araçları, 2) Eae Makina Sanayi, 3) Egemet Ege Metal Dövme. B Grubu Tasarım Merkezleri (16-20 tasarım personeli istihdamı): 1) Kasso Mühendislik, 2) Dizaynvip Otomotiv Mühendisliği, 3) Ds Mimarlık Restorasyon Peyzaj Mimarlığı. C Grubu Tasarım Merkezleri (21 ve üzeri tasarım personeli istihdamı): 1) Cemer Kent Ekipmanları, 2) Erginoğlu Çalışlar Mimarlık, 3) Sanem Plastik. En Fazla Yeni Tasarım Personeli İstihdamı: 1) Rem Mimarlık, 2) Enka İnşaat ve Sanayi, 3) Koton Mağazacılık.
Endüstride önemli imza
TSE ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Siber Güvenlik Test, Denetim ve Sertifikasyon Faaliyetleri için işbirliği protokolü imzaladı. Bakan Varank’ın huzurunda protokole imzaları TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ile TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin attı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TSE ile TÜBİTAK BİLGEM, Türkiye’de satılan, internete bağlanan bütün akıllı cihazların test ve sertifikasyon süreçlerinde işbirliği yapacak. Vatandaşlarımızın güvenli, gönül rahatlığıyla evlerinde akıllı elektronik cihazlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar” dedi.
Protokol kapsamında her iki kurum başta internete bağlı her türlü ticari cihazın ve endüstriyel sistemin Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası alanda geçerli siber güvenlik testleri ve sertifikasyonunda ortak işbirliği modelleri geliştirecek, projeler oluşturacaklar. Siber güvenlik alanında yurtdışı pazarına açılmak için gerekli olan test ve belgelendirme hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sağlayacaklar. Siber güvenlik test, denetim ve sertifikasyonu ile yurtdışından hizmet talepleri alınacak, böylece Türkiye’ye döviz girişi sağlanacak. Yerli ve milli üreticilerin ürün ihracının önündeki teknik engellerin aşılmasına katkı verilecek.
Ayrıca siber güvenlik alanında kritik bilgilerin ülke sınırları dışına çıkmasının önüne geçilecek, nesnelerin interneti testleri ve belgelendirmesi kapsamında yurtdışına döviz çıkışı engellenecek.
TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu
TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahiplerini buldu. Toplamda 57 bilim insanına ödül veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bilim ve teknolojiyi Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en önemli araç, en etkili imkân olarak görüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayıları 6’ya çıkan TÜBİTAK destekli araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, 56’sı doktoralı 130 araştırmacı çalışıyor. Türkiye tüm bu çalışmalarla geleceğin teknolojilerine hazırlanıyor. Ülkemiz artık modern, gelişmiş, nitelik ve nicelik açısından dünyayla yarışır bir bilim ve teknoloji ekosistemine sahiptir” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin Otomobili Togg’u hayata geçiren, inanınca nelerin başarılabileceğini tüm dünyaya gösteren babayiğitlere, mühendis, teknisyen ve emekçilere müteşekkir olduklarını söyledi. TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, 12 araştırma merkez ve enstitüsü ve 5 bine yakın araştırmacıyla ülkenin ve insanlığın ihtiyacı olan çözümleri üretmek için bugünün ve geleceğin kritik teknolojilerini geliştirmek amacıyla çalıştıklarını söyledi. TÜBA Başkanı Prof.Dr. Muzaffer Şeker, akademi ve bilimin, ülkede uzun süre dar ve ayrıcalıklı bir kesimin elinde sığlaşıp sıradanlaştığını vurgulayarak, Türk akademisinin son 20 yılda üzerindeki ataleti attığını bildirdi.
TÜBİTAK Bilim Ödülleri kazananları
Teşvik ödülleri: Doç.Dr. Mehmet Yağmurcukardeş, Prof.Dr. Evren Mutlugün, Doç.Dr. Mehmet Cengiz Onbaşlı, Prof.Dr. Mehmet Lütfi Yola, Prof.Dr. Özge Çevik, Doç.Dr. Fatih Kocabaş, Doç.Dr. İlyas Çağlar Yılgör, Doç.Dr. Sabahat Çiğdem Bağcı, Doç.Dr. Eyüp Doğan, Dr. Öğr. Üyesi Maissam Nimer, Doç.Dr. Kemal Yıldız. Hizmet ödülü: Prof.Dr. Şaban Teoman Duralı. Bilim ödülleri: Prof.Dr. Vural Gökmen, Prof.Dr. Fatih Özaltın.
TÜBA Ödülleri
Fen ve Mühendislik Bilimleri: San Diego Kaliforniya Üniversitesi (UCSD) Nanomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Giyilebilir Sensörler Merkezi (UCSD) Direktörü Prof.Dr. Joseph Wang. Sosyal ve Beşerî Bilimler: İsrail Hebrew Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Amnon Cohen. Sağlık ve Yaşam Bilimleri: Nanyang Technological Üniversitesi Lee Kong Chian Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Joseph Jao-Yiu Sung. TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülleri: Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü de dâhil 22 farklı üniversite ve kurumdan 34 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı. Şimdiye kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 610’a yükseldi.
Doğa Bilimleri: Doç.Dr. Mustafa Bener, Doç.Dr. Çağatay Deniz, Doç.Dr. Deniz Ceylan Tuncaboylu, Doç.Dr. Mehmet Özkan, Doç.Dr. Eren Şahiner, Doç.Dr. Burak Derkuş, Doç.Dr. Nilay Duruk Mutlubaş, Doç.Dr. Alper Gürbüz, Doç.Dr. Serdar Kocaman, Dr. Öğr. Üyesi Safacan Kölemen, Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Türkmen, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yağmurcukardeş. Mühendislik Bilimleri: Prof.Dr. Bahriye Akay, Dr. Öğr. Üyesi Eda Aydoğan Güngör, Doç.Dr. Cihan Bayındır, Doç.Dr. Miray Çelikbilek Ersundu, Dr. Öğr. Üyesi Arif Engin Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Dibeklioğlu, Doç.Dr. Utku Kürşat Ercan, Dr. Öğr. Üyesi Cem Örnek, Dr. Öğr. Üyesi Pakize Neslihan Taşlı. Sağlık Bilimleri: Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Atakan Ekiz, Doç.Dr. Şefik Evren Erdener, Doç.Dr. Aykut Gram Orhan, Doç.Dr. Gamze Güney Eskiler. Sosyal Bilimler: Doç.Dr. Sabahat Çiğdem Bağcı, Dr. Öğr. Üyesi Gaye Danışan, Doç.Dr. Ali Erken, Doç.Dr. Aslı Gökçe Kılıç, Doç.Dr. Namık Kılıç, Doç.Dr. Abdullah Tirgil, Dr. Öğr. Üyesi Sedef Turper Alışık, Doç.Dr. Uğur Uzunkaya, Dr. Öğr. Üyesi Alper Yağcı, Dr. Öğr. Üyesi Seçil Yıldırım Karaman, Doç.Dr. Hatice Yıldız Karaman.
Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü: Doç.Dr. Serdar Tort. TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) Ödülleri: Doğa ve Mühendislik Bilimler Telif Eser Ödülü: Prof.Dr. Hüseyin Bereketoğlu-Diferensiyel Denklemler. Sosyal Bilimler Telif Eser Ödülü: Dr. Leyla Yıldız-Safevi Döneminde Tebriz: Kentsel Mekânda Dönüşüm Süreçleri, 1501-1736. Fuat Sezgin Özel Ödülü: Doç.Dr. Mehmet Taha Boyalık–El-Keşşaf Literatürü: Zemahşeri’nin Tefsir Klasiğinin Etki Tarihi. Halil İnalcık Özel Ödülü: Prof.Dr. Orhan Kılıç–Mikrop, Salgın ve Toplum: İnsanlığın Ölümle İmtihanı’ ile ‘Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri: Kuruluştan 19. Yüzyıla. Mehmet Genç Özel Ödülü: Prof.Dr. İlhami Yurdakul-Bir Harf Bir Medeniyet: Mim Kitabı. Mansiyon: Doç.Dr. Hicran Karataş–Defineci Folkloru.