banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

PİKSAN CNC; Ar-Ge ve ihracatla büyüyor

Makine parkurunu 15 adet CNC robotlu makine ile genişleten PİKSAN CNC, 2021’de de büyüme hamlesini sürdürüyor. PİKSAN CNC Genel Müdür Yardımcısı Selim Çolakoğlu, 2021’de yüzde 30 büyüdüklerini, 2022’de de yüzde 10 büyümeyi planladıklarını söylüyor.

HABER 01.09.2021, 00:01 27.09.2021, 10:46
29869
PİKSAN CNC; Ar-Ge ve ihracatla büyüyor
banner625

Müşterilerine daima kaliteli ürünü, zamanında sunarak memnuniyetlerini sürekli kılma hedefiyle hareket eden ve makine parkurunu 15 adet CNC robotlu makineyle genişleten PİKSAN CNC, 2021’de de büyüme hamlesini sürdürüyor. EN ISO 9001 Kalite Belgesi ve TS 16949 Kalite Belgesi ile kalitesi tescilli PİKSAN CNC; yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucu üretimleriyle ithalatın önünü keserek, Türkiye ekonomisine de fayda sağlıyor.

PİKSAN CNC Genel Müdür Yardımcısı Selim Çolakoğlu, Pandemi’nin ilk 3 ayında yüzde 50 kapasiteyle kısa çalışma yaptıklarını ancak sonrasında normal çalışma standartlarıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, 2021’de müşterilerinin talebinin daha da arttığını ve yüzde 30 büyüdüklerini, 2022’de de yüzde 10 büyümeyi planladıklarını açıklıyor. Bu yıl 15 adet CNC robotlu makine alarak makine parkurlarını genişlettiklerini kaydeden Çolakoğlu, “Türkiye’de şu an son 6 ayda stoklarda torna makinaları kalmadı. Stoklar erimiş durumda. Yurtdışından gelenleri bloke ettik. İmalatımızı yüzde 30 büyüttük. İhracatımız da yüzde 30 arttı. Toplam üretim ve faaliyet kapasitemizin yüzde 50’si ihracat. İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İsviçre, Hollanda, Macaristan, İspanya, Fransa, Rusya olmak üzere 10 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyor.

PİKSAN CNC Metal İşleme San. ve Tic. Ltd. Şti., İstanbul, Bursa, Konya, Ankara, İzmir ve Adana’da toplam 6 bayisi, yurtdışında Almanya ve İsviçre’de satış noktaları bulunan PİKSAN CNC, 15 CNC bileme makinasıyla bu kadar çok makineyle hizmet sunan Türkiye’deki ilk firmalardan. Hızlı ve zamanında teslimat, yüksek kalite, fiyat-kalite performansı güçlü bir firma olduklarını vurgulayan Çolakoğlu, ihracat pazarlarını büyütme konusunda KOSGEB’le çalışmaya başladıklarını da duyuruyor: “İhracat artırma projesine katıldık, hem yurt dışı müşteri sayımızı hem de ülke sayısını artırmayı planlıyoruz. Her yıl, ihracat pazarımıza 2 veya 3 yeni ülkeyi ülke daha eklemeyi hedefliyoruz.”

Piksan’ın kuruluş öyküsü, Selim Çolakoğlu’nun İstanbul Karaköy’deki Perşembe Pazarı’nda döküm fabrikası bulunan dedesi ile başlıyor. Çolakoğlu anlatıyor: “1963’lerde Türkiye’de hammadde, malzeme ve ekipman bulunmuyor. Babam 1963’te İsviçre’ye kalifiye dökümcü olarak çalışmaya gidiyor. Asıl amacı ise yeni teknolojiler öğrenmek, hammadde, ekipman ihtiyaçlarını karşılamak için çözüm bulmak. Orada fuarlara katılıyor ve meslek değiştirmeye karar veriyor, torna ve takım tezgahı işini öğreniyor, makineler satın alıp trenle Türkiye’ye gönderiyor, 1976’da Türkiye’ye dönüyor ve Piksan şirketini, Karaköy’deki Perşembe Pazarı’nda 45 metrekarelik bir dükkanda kuruyor. Sonra firmasını, Topçular Demirkapı’ya, bir kısmını da 1992’de İMES Sanayi Sitesi’ne 100 metrekarelik bir dükkana taşıyor. İMES’te 2018’e kadar yan yana dükkanları birleştirerek toplamda 1700 metrekareye kadar büyüdük. Artık baktık sığamayacağız, 2012’de İMES OSB’deki yerimizin projesini çizdirmeye başladık, 2014’te inşaatına başladık. 2016’da yeni aldığımız makinaları İMES OSB’deki fabrikamıza yerleştirmeye başladık. Tamamen İMES OSB’deki fabrikamıza taşınmamız tam 2 yıl sürdü, çünkü kalite belgelerimizi yeniledik, 2018’de İMES OSB’ye yerleştik. Bugün tüm üretim faaliyetlerimizi İMES OSB’de 4500 metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. İMES Sanayi Sitesi’nde ise sadece ofisimiz ve depomuz kaldı.”

“0.1 mm insan saçı kalınlığı hassasiyetinde freze üretebiliyoruz”
Selim Çolakoğlu, iki iştirak konuları bulunduğunu belirterek, şu bilgileri veriyor: “Birincisi; otomotiv ve makine yedek parçaların üretiminde talaşlı imalat yapıyoruz. CNC torna ve frezelerle çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum pirinç gibi malzemeleri istenen şekle getirip fason üretiyoruz, müşterilerimizin istediği parçayı, istediği kalitede üretip teslim ediyoruz. İkinci iştirak konumuz ise karbür kesici takım, freze, matkap ve rayba. Bunların hammaddesi İsviçre’den geliyor, çok hassas bir sektör. 0.1 mm insan saçı kalınlığında freze üretiyoruz, bu ürünü de TÜBİTAK TEYDEB ve çeşitli üniversitelerle birlikte geliştiriyoruz. Teknik dişçilerin kullandığı teknik frezeleri Türkiye’de üretmeye başladık. Bunlar daha önce yurt dışından geliyordu. Çalışmalarımızla bu ürünleri Türkiye’de üretmeye başladık ve katmadeğer oluşturduk, ithalatı da azalttık. Çok hassas, İsviçre malı 15 CNC makinamız var. 8 eksenli, 6 eksenli senkronize çalışabilen, 1 mm’nin 10 bininde 1’i hassasiyetinde makinalarımızla ayda 30 bin adet kesici takım yapabilme kapasitesine sahibiz.”

Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye ekonomisine katkı: Türkiye’de üretilemeyen kesici takımlarda, her yıl bir Ar-Ge çalışmasıyla yeni bir ürünü piyasaya sunmaya çalıştıklarını dile getiren Çolakoğlu, 2022’de yeni hedeflerinin Türkiye’de üretilmeyen; dişli üreten kesici takımlar üretmek olduğunu açıklıyor: “Bu yıl, Ar-Ge çalışmasıyla modül frezeler üretmeye başladık, yurt dışına bile ihraç ediyoruz. Daha önce Türkiye’de modül freze çakıları üretilmiyordu, 2021’de ilk biz üretmeye başladık, Almanya ve İsviçre’ye ihracatını da yapıyoruz.”

Toolex markasıyla yurtdışına ihracat
Selim Çolakoğlu, yurtdışına ihracatlarını kolaylaştırmak amacıyla 2004’te Toolex markasını oluşturduklarını kaydediyor: “Tool zaten İngilizce’de takım demek, ekstra kelimesinden de ex’i alarak markamızı oluşturduk. Toolex markamızla yurtdışına üretim yapıyoruz. Şu an 80 kişi istihdam ediyoruz ve 20 yeni çalışana ihtiyaç duyuyoruz. Yeni projelerimiz için makine sayımızı artırmak istiyoruz. Müşterilerimiz de bu konuda baskı yapıyor. Bu dönemde işler, Asya’dan Avrupa’ya kaymaya başladı, Türkiye, Polonya, Çekya, Bulgaristan ve Romanya tercih edilmeye başlandı.”

Toolex markasıyla kesici takımlar ürettiklerini kaydeden Çolakoğlu, bu üretimin yüzde 50’sini standart, yüzde 50’sini ise müşterilerine özel gerçekleştirdiklerini ifade ediyor: “Bu matkap uçları köreliyor ve bize tekrar geri geliyor. Bu evde kullandığımız matkaplar gibi değil, 20 kat daha pahalı ve çok daha dayanıklı ürünler. Bunların hem üretimini yapıyoruz hem de körelen takımların bilemesini (yani tekrar keskinleştiriyoruz) yapıp, tekrar müşterimize gönderiyoruz. Böylece müşterimiz kullanacağı süreden daha fazla kez (örneğin; 10 kez) kesici takımlarını kullanabiliyor. Bunu Toolex’de de yapıyoruz. Onarım hizmeti de sunuyoruz. Dolayısıyla ürün satışının yanı sıra satış sonrası destek hizmeti de veriyoruz.”

Çolakoğlu, Toolex’de ürün kalitesinin her zaman aynı olduğunun altını çiziyor: “Müşterilerimiz, hammaddesi, geometrisi, sürdürülebilir kalitesi ile Toolex marka bir ürün aldığı zaman kalitesinin sabit olduğunu bilir, bu da piyasada güven yaratıyor. Müşterilerimiz devamlı aynı kaliteye ulaşabildiklerinden piyasada daha pahalı olmamıza rağmen bizi tercih ediyorlar, çünkü ürünlerimiz pahalı olsa da kalite-fiyat oranı açısından daha ekonomik. Toolex’in karbür hammaddesi İsviçre’den geliyor, İsviçre Hartmetall Estech AG firmasının Türkiye Genel Mümessili’yiz, karbür çubuklarımız oradan geldiğinden hammaddemizin kalitesi de her zaman aynı. Taşlama makinalarımız İsviçre menşeili. Dolayısıyla kalite kontrol ölçüm cihazlarımız çok gelişmiş ve teknolojik, 5 eksenli, kameralı, 500 kat büyüten kameralı CNC ölçme makinalarımız var. Bu da sürdürülebilir kaliteyi yakalamamızı sağlıyor.”

Yorumlar (0)