Otomotiv yan sanayisinin parlayan yıldızı; Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi
İkitelli OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Mehmet Vural Koç, yaşam ve spor kompleksi ile öne çıkan, OSB’deki tek mesleki eğitim merkezine sahip Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi’nin 2023 yılında imza atacağı projeleri anlatıyor.
Türkiye’nin sanayileşme serüveninde önemli köşetaşlarından biri de İstanbul sanayicilerinin hikayesidir. Türkiye sanayi tarihine düşülecek notlardan biri de 38 sanayi sitesinin yer aldığı İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin (İkitelli OSB) kuruluş öyküsü.
İkitelli OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve S.S. Bağcılar Güngören Çevresi Toplu İşyeri Kooperatifi (Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural Koç, “Türkiye’de bir başarı öyküsü olacaksa bu, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile yazılacak” diyor. Koç, 38 sanayi sitesi, yaklaşık 30 bin işletme, 300 bin çalışanı, 7 milyar dolara ulaşan ihracatıyla İkitelli OSB’de reelde aslında yaklaşık 8 milyar dolar katmadeğer üretildiğini ve bu rakamın 11-12 milyar dolara çıkartılmasının kolay olduğunu söylüyor. Koç, Türkiye ekonomisinin belkemiği olan KOBİ’lerin daha fazla desteklenmesinin şart olduğunu vurguluyor: “Bu ülke üretmek zorundadır. Ülke hızla tüketim ve israf toplumuna doğru gidiyor. Ülkemizin başına bela olan lüks hastalığından kurtulmamız lazım. Yüksek teknoloji, katmadeğeri yüksek ürünler üretmeliyiz. İhraç ettiğimiz mallarda kg fiyatı 1.5 dolar bile değil. Avrupa ülkeleri ve ABD’de bu 2.5 dolar değerinde. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine baktığımız zaman bu rakamın 2 dolar ve üzerine çıkartılması planlanıyor. Bunu elbirliğiyle başarmalıyız. O zaman kişi başı milli gelirimiz 15 bin dolar ve üzerine çıkacaktır. Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açıkladığı 2023 hedeflerinde; ’23 marka ortaya koyacağız’ diyor. Akıl terini akıtmamız lazım. Bu 23 markayı hedefleyip 2023’e kadar oluşturabilirsek gerçekten bu ülke dünyada hakkettiği yeri alacaktır.”
İkitelli OSB’deki en büyük kooperatiflerden biri: Mehmet Vural Koç, tarihi Yarımada’nın merdiven altı işletmelerden kurtarılması, çevre kirliliğinin önlenmesi, bölgedeki girişimcilerin ve KOBİ’lerin modern ve altyapı sorunları çözülmüş bir sanayi sitesinde faaliyet göstermesi amacıyla 1983’te Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi’nin temellerinin atıldığını anlatıyor: “S.S. Bağcılar Güngören Çevresi Toplu İşyeri Kooperatifi (Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi), İkitelli OSB’de kurulan kooperatiflerin en büyüklerinden bir tanesidir. Kurulduğu günden bugüne hızlı bir gelişme gösteren Kooperatifimiz, belki de OSB’de isminden en çok söz edilen sanayi sitesi olmuştur."
400 dönüm alan üzerine kurulu site, yüzde 100 dolu, ağırlıklı otomobil servisi, imalatçı ve satıcılarından oluşan 1600 işletmede, toplam 15 bin civarında kişi istihdam ediliyor. Koç, Türkiye’nin en bilgili ustalarının görev yaptığı servislerin bulunduğu Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi’nin, ülkenin her bölgesinde bilindiğini ve takdir gördüğünü aktarıyor: “Sitemize gelen müşterilerimizin, müşteri memnuniyeti en üst seviyede yaşanır. Ustalarımızın hepsi erdemli ve hikmetli insanlar.” Siteye gelen müşteriler, hizmet alım sürelerindeki boş vakitlerini faydalı bir aktivite ile de değerlendirebiliyor. Koç, “Sitemizin kendi bünyesinde halı sahaları, olimpik havuzu, fitness salonları, hamamları ile komple bir spor ve yaşam merkezini hayata geçirdik. Araçları tamir ediliyorken veya servis hizmeti aldıkları süre zarfında sitemize gelen müşterilerimiz, spor ve yaşam kompleksinde zamanlarını faydalı yönde geçirmiş oluyorlar” diyor.
“İkitelli OSB’de tek meslek eğitim merkezine sahip sanayi sitesi”: Türkiye sanayisinin en büyük ihtiyaçlarından biri de nitelikli ara eleman. Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi de bu ihtiyacına mesleki eğitim merkezi ile çözüm bulmuş. Koç, gençlerin çalışma hayatına daha avantajlı ve farkındalık yaratarak başlaması için Başakşehir Meslek Eğitim Merkezi’ni 2011 yılında açtıklarını belirtiyor: “Binlerce çırağımız, kalfamız, ustamız ve eğitici ustalarımız eğitim gördü ve görmeye devam ediyor. Hem teorik hem pratik eğitim görüyorlar, hem alın teri hem de akıl teri akıtıyorlar. Bu eğitim merkezinin açılması için bizlere destek veren bütün bürokratlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Bugün 500 öğrencinin eğitim gördüğü, 1000 m2 alan üzerine kurulu merkezin bir özelliği de buradan mezun olanların, birkaç fark derslerini de vererek lise diploması da alabilmesi. Koç, yaptıkları bu çalışmayı destekleyen Milli Eğitim Bakanı’na şükranlarını dile getiriyor: “Merkezimizde eğitim gören öğrencilerimiz, haftada 1 gün okulda eğitim alıyor, 4 gün işyerinde çalışıyor. 4 yılın sonunda ise lise diploması alabiliyor. Meslek Eğitim Merkezimizde maddi manevi üzerimize düşen bütün görevleri gereğince yerine getiriyoruz. 9. sınıftan itibaren maaş ve sigorta, mezun oldukların da iş garantisi veriyoruz.”
İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle teknopark kurulacak: Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi olduğunu belirten Mehmet Vural Koç, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının yolunun eğitimden geçtiğine dikkat çekiyor: “Önce çok ciddi bir eğitim seferberliği lazım. Sayın Milli Eğitim Bakanımız’ın bu konuda çok ciddi adımlarını görüyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde mühendislik, hukuk, tıp, moda ve tekstil alanlarında gençlerimize inanılmaz bir altyapı hazırlandı. Ortak aklın aklı ziyadesi ise Doç. Dr. Mustafa Aydın. İnanılmaz bir kadroya sahip üniversite, 15 yılda Türkiye’nin en çok öğrencisi olan üniversitesi oldu. Dünyadaki en ileri üniversitelerle işbirliği yapıldı. Önümüzdeki yıllarda dünyadaki ilk 500 üniversite arasına gireceğine bütün kalbimle inanıyorum. Sanayi-üniversite işbirliği konusunda çok ciddi çalışmaları bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi, İkitelli OSB içerisinde teknopark kurma çalışmalarına başladı. OSB Yönetimi’nin ‘evet’ demesi halinde teknoparkı hızla hayata geçirilebileceğiz. OSB’miz, üniversitemiz, sanayicilerimiz ve KOBİ’lerimizin güçbirliğiyle İkitelli OSB’yi, ‘OSB şehri’ haline getirmeliyiz.”
2023 projeleri
Güneş enerjisi projesi: Mehmet Vural Koç, Bağcılar Güngören Sanayi Sitesi’nin 2023 hedeflerine de değiniyor. İlk proje; yenilenebilir enerji konusunda. Amaç, sitedeki binaların çatılarının güneş enerjisi panelleriyle kaplanması ve sonuçta enerji maliyetlerini düşürmek. İlk adım, 5 bin m2 çatısı olan iş merkezlerinden birinin çatısında 3 bin m2’lik prototip bir güneş enerjisi paneli kurmak ve binanın enerji ihtiyacını karşılamak. Koç, bu konuda kiminle işbirliği yapılacağına karar verildiğinde, Türkiye’ye örnek teşkil edecek projeyi hayata geçireceklerini paylaşıyor.
Bir diğer proje ise Ahi Evran Projesi. Koç, “Türkiye standartlarının da üstünde bir otomobil servisini hayata geçireceğiz. Bizim servislerimizin de bir kademe üstünde Türkiye’ye örnek servis teşkil edecek bir bina yapıyoruz” diyor.
Bir diğer önemli proje ise kentsel dönüşüm projesi. Koç, açıklıyor: “Sitemizdeki kat yüksekliği 4 metre civarındaydı. Bakanlık bunu 12 metre olarak revize etti. Biz de sanayi sitemizin tamamını yıkıp yeniden yapacağız. Böylece işletmelerimizin kullanım alanı ve değeri artacak. İnsanların çalışma ahengini, müşterilerimizin memnuniyetini bozmadan bu dönüşümü gerçekleştireceğiz. İlk etapta bir numune yaptık. Harfiyat ve beton dökme işlerini geceleri ve Pazar günleri olmak kaydıyla yapıyoruz.”
Yer altı otopark projesi: Türkiye’de kooperatifin kira gelirlerini üyelerine dağıtan ender kooperatiflerden biri olduklarını dile getiren Koç, sitedeki park sorununu çözecek projeyi de hayata geçireceklerini söylüyor: “Bu sorunun çözülmesi için yer altı projelerimiz var ancak ciddi kaynak lazım. Bu ay her üyemize 875 TL para gönderdik. Kira gelirlerimizle bu projeyi yapabiliriz.”