banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü: “Yeni Nesil OSB’ler geliyor”

Türkiye’de bugün 80 ilde, 238’i faal olmak üzere 332 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor. 50 binin üzerinde fabrikanın üretim yaptığı OSB’lerin istihdama katkısı;  yaklaşık 1.9 milyon kişi. Organize Sanayi Bölgeleri’nin çatı kuruluşu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin artık sadece sanayiciye arsa tahsis eden ve alt yapı hizmeti sunan bölgeler olmaktan çıkmaları gerektiğini belirterek, ‘Yeni Nesil OSB’ vurgusu yaptı.

HABER 01.11.2019, 07:27 30.11.2019, 10:59
12540
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü:  “Yeni Nesil OSB’ler geliyor”
banner625

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’de şu anda 80 şehirde 332 tane Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunduğunu belirterek, “Bu OSB’lerimizin 238’i faal durumda, yani üretim yapılıyor. Diğer OSB’lerimizde ise yer seçimi, kamulaştırma, planlama, alt yapı inşaat gibi süreçler devam ediyor” diyor.
Türkiye’de ilk OSB’nin 1961 yılında Bursa’da kurulduğunu aktaran Memiş Kütükcü, Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri’nin gelişim sürecine ilişkin şu bilgileri paylaşıyor: “Ardından Manisa, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Kayseri, İzmir gibi şehirlerimizde OSB’ler kurulmaya başlandı. İlk etapta büyük şehirlerde kurulan organize sanayi bölgeleri, hızla ilçelere, mahallelere, hatta köylere kurulmaya başlandı. Şu anda sayıları 332’yi bulan ve ülkemizin dört bir yanında üretim yapan bu organize sanayi bölgelerimizde, halihazırda 50 binin üzerinde fabrika üretim yapıyor, bir milyon 900 bin insana doğrudan istihdam sağlıyor. Bugün Türkiye’de sanayide sağlanan yaklaşık 5 milyonluk istihdamın 1.9 milyonunu OSB’lerimiz oluşturuyor. Sadece bu rakam bile organize sanayi bölgelerimizin Türkiye ekonomisi için ifade ettiği anlamı ortaya koyuyor.”

“Türk sanayisinin üreten gücü; OSB’lerimiz”
“OSB’ler projesi, Cumhuriyet tarihinin en başarılı planlı sanayi projesidir”: Memiş Kütükcü, Türk sanayisinin daha rekabetçi hale gelebilmesi için OSB’lerin dönüşüm ihtiyacına değiniyor: “Ben OSBÜK Başkanı olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; OSB’lerimiz, Türk sanayisinin son 50 yılına damgasını vurmuş ve planlı sanayinin gelişmesine öncülük etmiştir. Zira Organize Sanayi Bölgeleri projesi, Cumhuriyet tarihinin en başarılı planlı sanayi projesidir. Ancak bugün geldiğimiz noktada, ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulmak için, OSB’lerimizi daha rekabetçi kılmamız lazım. OSB’lerimizde teknolojik dönüşümü, lojistik dönüşümünü, insan kaynağı dönüşümünü sağlamamız şart. İşte tam da burada ‘Yeni Nesil OSB’ kavramı karşımıza çıkıyor.
OSB’lerimizi artık sadece yatırımcıya arsa tahsis eden ve alt yapı hizmeti sunan bölgeler olmaktan çıkarmalıyız. Türk sanayisinin üreten gücü haline gelen bu OSB’lerimizi, teknoloji geliştirme bölgeleri, mesleki ve teknik liseler, teknik üniversiteler, fiber optik ağlar, lojistik merkezler, hava kargo alanları gibi sanayicinin maliyetlerini düşürecek, yenilik kapasitelerini artıracak, rekabet avantajını geliştirecek alanlarla donatmalıyız.”

“OSB’lerin lojistik avantajları artırılmalı”
Memiş Kütükcü, “OSB’lerin demiryolu bağlantısının sağlanması çok önemli. Bugün Türkiye’nin ihracatta demiryollarını kullanma oranı yüzde 0.43. Dolayısıyla demiryollarını daha etkin ve daha verimli kullanmaya ihtiyacımız var. Bu konuda 11. Kalkınma Planı’nda OSB’lere iltisak hatlarının yapılacağının belirtilmesi, lojistik merkezlerle OSB’lerimizin iltisak hatlarla bağlanmasının planlanması çok önemli.  Biz OSBÜK olarak bu konuyu çok önemsiyor, yakından takip ediyoruz. OSBÜK’te mevzuat, elektrik, doğalgaz, teşvik, mesleki eğitim gibi alanlarda teknik çalışma komisyonlarımız bulunuyor. Biz buna bir de Lojistik Komisyonu ekledik. Lojistik Komisyonumuz OSB’lerin lojistik avantajlarının artırılması ile ilgili yapılan çalışmaları takip ediyor, bu süreçlere katkıda bulunuyor” diye konuşuyor.

OSB’de yatırım yapmanın avantajları
Memiş Kütükcü, OSB’de yatırım yapmanın bir işletmeye sağladığı katkı ve avantajları da dile getiriyor: “Bir yatırımcı için en önemli kavramlardan bir tanesi ‘öngörü’dür. Yani bir yatırımcı, yatırımını ve üretimini yaparken ne ile karşılaşacağını olabildiğince öngörmek ister. OSB’lerimizin en önemli avantajlarından bir tanesi de yatırımcıya yüksek bir öngörü imkanı sunmasıdır. Yani sonuçta OSB’ler sınırları belirlenmiş, planlı alanlarda kuruldukları için yatırımcılar çok fazla sürpriz yaşamazlar. Ayrıca belediyeye veya başka bir kuruma neredeyse hiç uğramadan işini tamamen OSB Bölge Müdürlüğü’nde yürüttüğü için bürokrasiyle de uğraşmaz.  Ben şöyle söylüyorum, ‘Türkiye’de nereye yatırım yapılır?’ sorusunun net cevabı; hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için ‘Organize Sanayi Bölgeleri’dir. Yine tabii, ülkemizin teşvik sisteminde OSB’lerimize sunulan avantajlar ve verilen teşvikler, destekler var. Örneğin; bir yatırımcı, yatırımını OSB’de yaparsa, yatırım yaptığı ilin bir üst bölgesinin teşvik avantajından yararlanır. 6 bölgeye ayrılan teşvik sistemimize göre, OSB yatırımcılarına sağlanan teşvikler bölge bölge değişmekle birlikte, genel olarak Kredi ve Kredi Faiz Desteği, Emlak Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, TRT Payı istisnası, Harç İstisnası, İndirimli Arsa Tahsisi gibi alanlarda teşvikler var.”

OSB’lerin enerji sorununa çözüm talebi
“Enerjideki ciddi anlamda maliyet artışı, OSB’lerin ve sanayicilerimizin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor”: Memiş Kütükcü, OSB’lerin şu dönemde öncelikli olarak beklediği destek ve taleplerinden de söz ediyor: “Malumunuz eğer sanayi üretiminden bahsediyorsak, karşımıza çıkan en önemli başlıklardan bir tanesi enerji başlığı. Ancak OSB’lerimiz son dönemde enerjide ciddi anlamda maliyet artışıyla karşılaştı. Örneğin; bu yılın Eylül ayında geçtiğimiz yılın Eylül ayına göre elektrikteki fiyat artışı yüzde 34, doğalgazdaki fiyat artışı yüzde 36. Ancak bu oranların yüzde 100’leri aştığı aylar oldu.  Bu fiyat artışları OSB sanayicilerimizin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Yine YEKDEM’den kaynaklı fiyat dalgalanmaları sanayicimizin öngörüsünü zayıflatıyor. OSBÜK olarak bu konuda raporlar hazırladık. Bu raporlarımızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, EPDK, BOTAŞ gibi ilgili tüm kurumlara bizzat ilettik. Bu konuda çözüm talep ettik. Süreci takip etmeye de devam ediyoruz.

Yorumlar (0)