banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

OSBÜK 19. Olağan Genel Kurulu’nda Bakan Varank açıkladı: Yeşil ve teknolojik OSB’ler geliyor

OSBÜK 19. Olağan Genel Kurulu’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Yeşil Organize Sanayi Bölgesi (yeşil OSB)’ uygulamasına geçtiklerini, bunun için “Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi’ni, teknolojik OSB’leri hayata geçirmek için de UNDP işbirliğiyle ‘OSB’lerde Teknoloji Kullanımının İyileştirilmesine Yönelik Model Oluşturulması Projesi’ni başlattıklarını açıkladı. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise yeni OSB Kanunu taslak çalışmasına ilişkin; OSB’lerin kazanımlarının korunmasını istediklerini dile getirdi.

HABER 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:42
21426
OSBÜK 19. Olağan Genel Kurulu’nda Bakan Varank açıkladı: Yeşil ve teknolojik OSB’ler geliyor
banner625

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 19. Olağan Genel Kurulu, Kayseri Mimarsinan OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Mehmet Büyüksimitci’nin Divan başkanlığında; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri, OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Başkanları, OSBÜK Delegeleri ve OSB Bölge Müdürleri’nin katılımıyla Ankara’da, TOBB İkiz Kuleleri’nin Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

18 yeni, 106 devam eden OSB projesi var
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2020’de ve 2021’in ilk yarısında imalat sanayi öncülüğünde önemli başarılara imza attıklarını, üretim, ihracat ve büyümede elde edilen başarıların mutfağının OSB’ler (Organize Sanayi Bölgeleri) olduğunu vurguladı: “Her biri bulunduğu şehrin ve bölgenin dinamosu olan OSB’ler, ülkemizin küresel bir üretim merkezi olabileceğini bu dönemde yeniden ispat etmiş oldular. Bunun bilincinde olarak sanayicilerimize enerji, çevre, ulaşım gibi ihtiyaç duyulan konularda dünya standartlarında yatırım ortamı sunan OSB’lerimizi destekliyoruz.”

OSB’si olmayan ilimiz kalmadı: Bugün itibarıyla sicil verilen OSB sayısının 326’ya ulaştığını belirten Varank, “Ülkemizde OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Göreve geldiğimizden bu yana 201 OSB projesini tamamlayarak sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Tamamlanan bu projeler için 2021 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 11 milyar lira tutarında kredi kullandırdık. 2021 yılı Yatırım Programı’nda 18 yeni, 106 da devam eden OSB projemiz bulunuyor. Bu projeler için 2021 fiyatlarıyla yaklaşık 2.7 milyar lira harcama yapıldı” dedi.

Bütçede artış, 2021’de 1 milyar liranın üzerinde bütçe: Varank, salgın sürecinde de OSB yatırımlarının hiçbir zaman durmadığını ve hızlanarak devam ettiğini aktardı: “OSB’ler ve sanayi siteleri için 2020 yılında verilen başlangıç ödeneğini yaklaşık 4 kat artırdık ve ödeneğin tamamını kullandık. 2021 yılında 1 milyar liranın üzerinde bir bütçe aldık ve şu anda bu bütçenin de katkısıyla OSB’lerde işler son sürat devam ediyor.”

OSB’lere desteğe devam
OSB’lerde doluluk oranı yüzde 75’e ulaştı: Varank, gelecek dönemde de OSB’lerin niteliğini ve niceliğini artıracak destekleri sağlamayı sürdüreceklerini ifade ederek, 2021 hedeflerini açıkladı ve 50 bin kişiye istihdam oluşturacak 17 OSB projesini tamamlayacaklarını söyledi: “Bugün itibarıyla OSB’lerdeki doluluk oranı yaklaşık yüzde 75 seviyelerine ulaştı. Üretime başlanan 55 bini aşkın parselde yaklaşık 2.2 milyon kişiye iş imkanı sağlandı. İnşallah yakın zamanda tüm parsellerde fabrika inşaatları tamamlanıp üretime geçildiğinde bu sayının 2.5 milyon vatandaşımıza ulaşmasını bekliyoruz. OSB’lere sağlanan istikrarlı devlet desteği başlı başına bir teşvik modeli olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Yeşil OSB uygulamasına geçilecek
Yeşil dönüşümün başlangıç noktası; OSB’ler: Varank, OSB’lerin tüm bu faydalarının yanında, ‘yeşile ve çevreye duyarlı üretim altyapılarının geliştirilmesi’ gibi çok daha kritik bir işlevinin olduğunun altını çizerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında faaliyetlerin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Varank, bu gelişmelerle birlikte OSB’lerin öneminin çok daha arttığına dikkat çekti: “Çünkü yapılacak değişim ve dönüşümlerin doğal başlangıç noktası aslında OSB’lerden geçiyor. Uluslararası yükümlülüklerimizi yerine getirebilmemiz ve gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha temiz bir çevre bırakabilmemiz ancak OSB’lerin dönüşümüyle mümkün.” Varank, OSB’leri çevrenin korunması noktasında çok etkin bir araç olarak kullandıklarını anımsatarak, bu çabaları daha ileri bir noktaya taşıdıklarını kaydetti: “Yeşil Organize Sanayi Bölgesi uygulamasına geçiyoruz.”

“OSB Kredilendirme Projesi’ni başlattık”
300 milyon dolar kredi: OSB’lerin yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandıracak altyapı yatırımlarını Bakanlık olarak destekleyeceklerini kaydeden Varank, şu bilgileri verdi: “Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi’ni de bu dönemde başlatmış olduk. Dünya Bankası’ndan temin ettiğimiz 300 milyon dolar tutarındaki krediyi OSB’lerimize kullandıracağız. Bu kredi de bakanlığımızca sağlanan kredilerde olduğu gibi aynı şartlarda, aynı imkanlarda OSB’lerimiz tarafından kullanılabilecek. OSB’ler de bu kaynakla su, atık su, yenilenebilir enerji hizmetleri verebilecek altyapılarını hayata geçirebilecekler. Bu kredi paketiyle OSB’ler yeşil OSB olma yolundaki altyapı gereksinimlerini sağlayacak.
OSB’ler, suyun geri kazanıldığı, yenilenebilir enerjinin üretildiği daha sürdürülebilir planlı sanayi alanları haline gelecekler. Ben bu vesileyle tüm OSB’lerimizin bu kaynaktan azami düzeyde istifade etmesini beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”

Teknolojik OSB’ler geliyor
Yeşil dönüşümün yanında teknolojik dönüşümün de OSB’ler açısından önemli ve üzerinde durdukları bir diğer nokta olduğunu aktaran Varank, bu amaçla başlattıkları bir diğer projenin ise ‘OSB’lerde Teknoloji Kullanımının İyileştirilmesine Yönelik Model Oluşturulması Projesi’ olduğunu açıkladı. Varank, bakanlık ve UNDP işbirliğinde yürütülen projeyle hem OSB yönetimlerinin hem de OSB’lerdeki firmaların teknolojik ve organizasyonel becerilerini artırmayı amaçladıklarını, Ocak 2021 itibarıyla pilot çalışmalarına başladıkları bu projenin gelecek dönemde tüm OSB’lerde yaygınlaştırılacağını ifade etti.

OSB’ler cazibe merkezi haline gelecek: OSB’leri cazibe merkezi haline getirebilmek için çalıştıklarını, Dünya standartlarında yatırım ortamı sunmaya gayret gösterdiklerini belirten Varank, OSB Kanunu’nda değişiklikler yapılması için istişareler yaptıklarını, kanun taslağının sanayiciye hizmet edeceğini ifade etti: “Bu düzenlemelerden bir kısmı OSB kurulumu ve işleyişini kolaylaştıran, bir kısmı da işletmelerin OSB’lerinde yerleşime ve üretime geçme süreçlerini hızlandıracak uygulamalar. Örneğin; OSB tanımını genişletmek istiyoruz. Hizmet ve destek alanlarının kapsamına artık lojistiğin mutlaka eklenmesi gerektiğine inanıyoruz. OSB kuruluşunda ildeki mevcut OSB’lerin katkı vermesi durumunda süreçlerin hızlanacağını gördük. Bununla ilgili değerlendirmeler yapıyoruz. Yeşil OSB tanımı yapmak, önümüzdeki dönemde özellikle firmalarımızın ihracat pazarlarında işlerini kolaylaştıracak. Bununla ilgili düzenlemeleri istişare ediyoruz.”

Ön tahsisle kaynak çözümü
Varank, “Kuruluş aşamasındaki kaynak ihtiyacının karşılanması için ön tahsis mekanizmasının doğru bir çözüm olduğuna inanıyoruz” dedi.
“Dönem sınırlaması taze kanlara imkan verecek”: Varank, “Cumhurbaşkanlığında, siyasette, Anayasa Mahkemesi’nde olduğu gibi OSB yönetiminde de dönem sınırlaması getirilmesinin aslında taze kanlara imkan vereceği için doğru bir uygulama olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

“OSB’ler ticarethane değildir”
“OSB’ler birer ticarethane değildir” diyen Varank, eğer OSB’ler sanayiciye hizmet etmek, üreticiyi desteklemek için varsa buna uygun hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Varank, bu manada dünyaya örnek olabilecek OSB’lerin de olduğunu aktararak, “Bunun yanında mevzuattaki muğlaklıkları kullanıp maalesef OSB’leri birer ticarethaneye dönüştüren OSB’lerimiz de var. İşte bizim yapmaya çalıştığımız şey aslında OSB’lerde bir yeknesaklık getirmek. Tüm Türkiye’de OSB’lerin sanayiye hizmet edecek şekilde çalışmasını sağlamak. Eğer bugün bir OSB’nin kasasında 500 milyon lira varsa bu para faizde duruyorsa ama sanayicilerimiz bakanlığa gelip ‘Sayın Bakanım enerji maliyetleri yükseldi, bunlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?’ diye sorarken, OSB’lerin kasasında bu para dururken, hala sanayiciden su parası alıyorsa bence o OSB’ler sanayiciye hizmet etmiyorlar. Eğer bu paraları sanayiciler için topluyorlarsa OSB’ler kasasındaki paraları bir zahmet sanayicilerin üzerindeki maliyetleri düşürmek için kullansınlar diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
“OSB’lerin genelinden çok memnunuz”: OSB’lerin genelinden çok memnun olduklarını da kaydeden Varank, “Burada sanayicinin önünü açan, onlarla beraber çalışan, kendilerine uygun imkanlarla alan tahsis edip sanayiciyi desteklemeye çalışan bölgelerimiz var ama bunu yapmayan bölgelerimiz de var. Buna önümüzdeki dönemde müsaade etmek istemiyoruz” dedi.

“OSB’ler Türk sanayisi için çok önemli”
OSB Kanunu hakkında değerlendirmeler yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, kanun sürecine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Yeni OSB Kanunu taslağı ile ilgili OSBÜK ve Bakanlık arasında uzlaşma sağlanmış olduğunu kaydeden Elitaş, bu ortak metinin TBMM’ye geleceğini ve bu çerçevede kanun teklifinin hayata geçmiş olacağını söyledi. OSB’lerin Türk sanayisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Elitaş, OSB’lerdeki sanayicilerin önündeki engellerin kaldırılmasının önemine işaret etti.
Elitaş, OSB Kanunu’nda geçmişte yapılan değişikliklere değinerek, OSB Kanunu’na katkı sağlamış, 19 yıllık milletvekili olduğunu anımsattı. OSB’lerin ve katılımcılarının huzuru, refahını sağlama hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan Elitaş, “OSB’lerin önündeki engeller neyse onu kaldıracağız” dedi. Milletvekili olarak OSB’lerin kendi elektrik dağıtımını yapmaları, OSB’lerde emlak vergisinin kaldırılması gibi çalışmalara imza attıklarını kaydeden Elitaş, “Her şeyi doğru yapabilmemiz mümkün değil, sizden aldığımız bilgiyi kendi dağarcığımızda değerlendirerek ve sonuçları muhakkak iyi varsa hep beraber yanlış varsa hep beraber bu yanlışı ortaya koyuyoruz ama düzeltmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet’in 100. yılında 2.5 milyon istihdam hedefi
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türkiye ekonomisindeki önemine değinerek, OSBÜK’ün çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kütükcü, OSB’lerin Türkiye’nin planlı kalkınmasında lokomotif rol üstlendiğini, OSB’lerin kazanımlarının korunmasının ve geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Kütükcü, OSB’lerin pandemi sürecinde gösterdiği üretim performansı ile Türkiye’ye güç verdiklerini, hammadde, lojistik ve enerji başta olmak üzere artan tüm maliyetlere rağmen üretimden asla kopmadıklarını söyledi: “OSB’lerimizde elektrik tüketimi, bu yılın ilk 9 ayında ortalama yüzde 15.6 arttı. Bu aynı zamanda güçlü bir üretim artışı demek. Pandemi döneminde OSB’lerimizde 2 bin 64 yeni parselde üretime geçildi. Böylece OSB’lerimizdeki işletme sayısı 67 bini buldu. Yine OSB’ler pandemi döneminde, 250 bin yeni istihdam oluşturdu. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023’te 2.5 milyon istihdam hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.”
OSB’ler geleceği kurguluyor: OSB’lerin sadece bugünü değil geleceği kurgulayan bir anlayışla yatırım yaptığına dikkat çeken Kütükcü, OSBÜK olarak Pandemi’de OSB’lerdeki üretimin kesintisiz devam etmesi için 50’nin üzerinde rapor hazırladıklarını, bu raporları ilgili kurumlarla paylaşarak, OSB camiasının sorunlarının çözümünü takip ettiklerini aktardı.

“OSB’lerin kazanımları korunmalı”
Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ve OSBÜK’ün de görüşlerini bildirdiği 4562 sayılı OSB Kanunu ile ilgili taslak çalışmaya da değinerek, şu bilgileri paylaştı: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bize kanun taslağı ile ilgili çalışmayı 28 Eylül günü iletir iletmez, aynı gün içerisinde tüm OSB’lerimizle paylaşarak görüşlerini istedik. 7 gün sonra da OSB’lerimizle bir online toplantı yaptık. Bu çalışmalardan sonra, camiamızdan gelen görüşleri konsolide ederek 19 Ekim Salı günü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ilettik. Ayrıca OSBÜK Yönetim Kurulu olarak, Sayın Bakanımızla uzun süren bir toplantı yaptık ve camiamızın taleplerini aktardık. Biz OSB sanayicilerimizin kendi yönetim biçimini kendisinin belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Diyoruz ki; ‘OSB’lerimiz Genel Kurulla mı yönetilecek Müteşebbis Heyetle mi yönetilecek, bırakalım bunun kararını OSB Genel Kurulları versin.’ Ayrıca malum geçmişte sanayicilerimizin üzerinde TRT Payı, Emlak Vergisi, Tapu Harcı gibi yükler vardı. Bu yükler 2017 yılında Üretim Reform Paketi ile kaldırıldı. Bu kazanımlarımızın korunması gerektiği, taslakta yer alan OSB’lerimizin yıllık brüt gelirinin yüzde 1’inin KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajansı Destek Programlarında kullanılmak üzere Bakanlığa aktarılması konusunun da taslaktan çıkarılması talebimizi Bakanımıza ilettik. Yönetimlerin 2 dönemle sınırlandırılması konusunun da çıkarılmasını talep ettik. Taslakta, hizmet ve destek alanlarının kapsamına lojistiğin eklenmesi, OSB kuruluşunda ildeki OSB’lerin de yer alması, sanayi lekesi olan alanlarda yer seçimi olmadan OSB kurulmasına imkân tanınması, OSB’lere başka iç ve dış kaynaklardan kullandıkları krediler için Bakanlıkça kredi faiz desteği verilmesi gibi son derece isabetli, olumlu düzenlemeler de var. Bu olumlu düzenlemeler için de Bakanımıza ve Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum.”
OSBÜK olarak OSB’lerde elektrik tüketiminin tamamını anlık manuel izlediklerini, bu çalışmayı dijitale dönüştüreceklerini duyuran Kütükcü, bölgelerin sektörel dağılımlarını ve trendlerini izleyen bir projeyi de başlattıklarını açıkladı. “OSB’ler bizim evimiz” diyen Kütükcü, OSBÜK’te kurumsal yapılaşmayı da adım adım güçlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Genel Kurul gündemi görüşüldü, bütçeyi; OSBÜK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Seyit Ardıç ve Bekir Sütcü, denetim raporunu ise OSBÜK Denetim Kurulu Üyesi Ömer Ünsal sundu.

Yorumlar (0)