“Mobilyanın Başkenti”; MODOKO
MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, MODOKO’nun imza attığı yeni projelerle sektörünün öncüsü olmaya devam ettiğini söylüyor.
Türkiye mobilya sektöründe modern ve seçkin üretimleriyle öne çıkan mobilyacılar sitesi MODOKO, 50. yılını yeni projeleriyle kutluyor. MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, MODOKO’nun bugün imza attığı yeni projelerle sektörünün öncüsü olmaya devam ettiğini söylüyor: “Türkiye’nin en eski mobilya kooperatiflerinden biri olarak 50. yılımızı geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Yarım asrı geride bırakan, Türkiye mobilya sektörüne yön veren MODOKO olarak 50. yılımız dolayısıyla bir dizi programa da start vermiş bulunuyoruz.”
Koray Çalışkan, “Toplam 150 bin metrekare alanda, 601 modülde, 270 işletmecinin 350 mağazayla faaliyet gösterdiği MODOKO, yüzde 100 dolu. ‘Mobilyanın Başkenti’ sloganıyla her tarzda mobilya üreten ve kişiye özel tasarım yapan birçok firmayı da bünyesinde bulundurarak yaşam alanlarını daha ‘özel’ kılan MODOKO, doğrudan 5.000, dolaylı olarak 35.000 kişiye istihdam sağlayan bir ekosistem. Elit ve kaliteli yapısıyla MODOKO, sektördeki birçok firmanın da başlangıç noktası” diyor.
Yönetimi bir yıldır sürdüren yeni bir Yönetim Kurulu olarak MODOKO’yu farklılaştırmak ve dünyaya açmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Çalışkan, MODOKO’yu 365 gün açık bir fuar merkezi haline getirmek amacıyla çalışmalara başladıklarını anlatıyor: “İlk önce yurtdışından insanları MODOKO’ya çekmek için çalışmalara başladık. Kurtköy’de, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yıllık bir fuar alanı oluşturduk, orada 365 gün MODOKO’nun tanıtımını yaptığımız bir standımız var. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yıllık 40 milyon ziyaretçisi var, MODOKO standımız, giden ve gelen yolcuların keşişim noktasında yer alıyor. Ayrıca sosyal medyada düzenli yayınladığımız Arapça ve İngilizce reklam filmleri çekiyoruz.”
“Hedefimiz; kaliteli malı, kaliteli pazarlara göndermek”: Koray Çalışkan, MODOKO içerisindeki firmaları büyütme, eğitme ve yurtdışı seyahatleri kapsamında Ticaret Bakanlığı’ndan 3 milyon dolarlık bir URGE desteği aldıklarını da ifade ediyor. Çalışkan, düşük ücretli mal alan pazarlara mobilya ihracatı yapıldığını ve bunu değiştirmek için çalıştıklarını kaydediyor ve “Hedefimiz; kaliteli malı, kaliteli pazarlara göndermek” diyor. Çalışkan, Türkiye’nin marka değerini arttırabilmeyi amaçladıklarını da ifade ediyor.
MODOKO, Şile’nin Gebze sınırında bir mobilya imalat merkezi kuracak: MODOKO’nun 190 ülkeye ihracat yapan mobilya sektörünün önemli bir yapıtaşı olduğunu hatırlatan Koray Çalışkan, Türkiye’nin mobilya ihracatının ciddi bir kısmını oluşturduklarını ve sektör ortalaması civarında büyüdüklerini kaydediyor: “Hammaddemiz kendimizin olduğu için dünyada fiyat anlamında daha rekabetçiyiz. Hammaddenin yüzde 85’ini kendi özkaynaklarımızla karşılıyoruz. Bu da bize ciddi bir maliyet avantajı sağlıyor. Dünyada en çok mobilya ihracatı yapan 55 milyar dolar ile Çin, onu 9 milyar dolar ile Almanya izliyor. Ancak Koronavirüs Salgını nedeniyle Çin’den boşalan hacmi, diğer ülkelerin tamamının karşılama imkanı yok. Bu noktada Türkiye kazanacak.”
Koray Çalışkan, hayata geçirecekleri yeni bir projeyle MODOKO’nun imalat konusunda yaşadığı soruna çözüm sağladıklarını açıklıyor: “En yakın mobilya ihtisas OSB, Sakarya’da. Biz de MODOKO olarak Şile Belediye Başkanı ile bir çalışma yürütüyoruz. Şile’nin Gebze sınırında MODOKO benzeri, imalat odaklı bir kooperatifi hayata geçirmeye çalışıyoruz. MODOKO üyesi şirketler, imalatlarını oraya taşısın istiyoruz. Toplam 600 dönüm bir arazide 500 m2’lik modüller oluşturmayı düşünüyoruz. Projeyi hazırlama aşamasındayız. MODOKO’nun üyelerinin öncelikli yer alacağı bir kooperatif olacak. Şile’nin Gebze sınırında bir mobilya imalat merkezi kuracağız. Şile Belediyesi yeri buldu, proje üzerinde konuşuyoruz.”