Milli Muharip Uçak, Antalya’dan irtifa kazanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Teknokent Ar-Ge 5 Binası Ofisi ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge ofisinin açılışında, “TUSAŞ burada kuracağı Ar-Ge merkeziyle Milli Muharip Uçak Projesi’nin tasarım ve yazılım çalışmalarını Antalya’da yürütecek. Milli Muharip Uçak Projesi inşallah Antalya’mızdan irtifa kazanacak” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan ile protokol üyeleri, Antalya Teknokent Ar-Ge 5 Binası Ofisi ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge ofisinin açılışını gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından beraberindekilerle kurdele keserek ofislerin açılışını yapan Varank, sonra toplantı salonuna geçerek Antalya Teknokent ve TUSAŞ arasında gerçekleştirilen ‘Milli Muharip Uçak Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Alan Tahsisi İmza Töreni’ne katıldı. Bakan Varank, Kotil ve Rektör Özkan, protokolü imzaladı.
Varank, Antalya’yı tarımın, turizmin, güneşin yanında teknolojinin de merkezlerinden birini yapmak istediklerini, bu yolda önemli adımlar attıklarını, TUSAŞ’ın yürüttüğü en önemli projelerden birinin Türkiye için son derece kritik önem taşıyan Milli Muharip Uçak Projesi olduğunu söyledi: “TUSAŞ burada kuracağı Ar-Ge merkeziyle Milli Muharip Uçak Projesi’nin tasarım ve yazılım çalışmalarını Antalya’da yürütecek.”
Teknokentler Performans endeksine göre Türkiye’nin en başarılı 8. teknokentinin Antalya Teknokent olduğunu vurgulayan Varank, 365 bin m2’lik alanda yüzde 100 doluluk oranıyla 162 firmaya ev sahipliği yapan teknokentte bugüne kadar 800 Ar-Ge projesinin tamamlandığını, 200’den fazla projenin yürütülmeye devam ettiğini bildirdi. Antalya Teknokent’in TUSAŞ’a güç katacağını kaydeden Varank, “Milli Muharip Uçak Projesi inşallah Antalya’mızdan irtifa kazanacak” dedi.
400 mühendis istihdam edilecek: TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, öncelikli olarak 80 kişinin istihdamını sağladıklarını, protokolünü imzaladıklarını, yeni binayla birlikte Antalya’da 400 mühendisin istihdam edileceğini açıkladı. Rektör Prof.Dr. Özlenen Özkan da kentin sağlık, turizm, tarım merkezi olduğunu ancak bundan sonraki hedeflerinde burayı yazılım merkezi haline getirmenin yer aldığını bildirdi.
Microsoft Türkiye Ar-Ge Merkezi açıldı
Türkiye’nin teknoloji alanındaki gücünü artırmaya yönelik yatırımlarına hız veren Microsoft, Microsoft Türkiye çatısı altında faaliyet gösterecek Ar-Ge Merkezi’ni hizmete açtı. Microsoft Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin açılış töreni; Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin evsahipliğinde; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Microsoft Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Ralph Haupter’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Merkezle; kamu paydaşları ve Türkiye’nin start-up ekosistemi bir araya getirilerek, yerli yazılım ve inovasyonda Türk şirketlerin potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar yürütülecek. Merkez çatısı altında açık kaynaklı veri tabanları (PostgreSQL), bulut üzerinde ölçeklenen dağıtık sistemler ve yüksek performansta büyük veri işleme alanlarına odaklanılacak. Ar-Ge Merkezi sayesinde Türkiye’nin bilgisayar mühendisliği alanında yetiştirdiği yeteneklere kendilerini geliştirme ve uluslararası düzeyde uzmanlarla çalışma fırsatı sunulacak. Türkiye’ye yaptığı yatırımları artırma kararı alan Microsoft, Ar-Ge merkezini hayata geçirerek Türkiye’yi uzun vadede dünyadaki sayılı mühendislik merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.
Devlet destekli Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısının 1500’ün üzerine çıktığını aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar-Ge merkezinin Türkiye’nin inovasyon ekosistemine katkı sağlayacağını söyledi: “Microsoft, Türkiye’de kurulup, dünyaya açılan Citus Data şirketini geçtiğimiz yıllarda satın alarak veri uygulamalarında stratejik bir hamle yapmıştı. Bu satın alma sonrası, Citus Data ailesi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden mezun mühendislerle genişledi. Microsoft’un bilhassa veri alandaki yenilikçi çalışmalarının sorumluluğunu işte bu mühendisler üstlenecek.”
2023’e kadar 10 unicorn çıkarma hedefine hızla ilerlediğimizi kaydeden Varank, şu ana kadar 6 Türk girişimin ( Peak Games, Getir, Dream Games, Hepsiburada, Trendyol ve Insider) milyar dolarlık değerlemeyi geçen şirketler arasına girdiğini, Türkiye’nin geçen yıl ilk kez, start-upların aldığı yatırımlarda adeta süper lige yükseldiğini, Avrupa ülkeleri arasında en çok yatırım çeken 10. ülke olduğunu anlattı: Start-up’ların aldığı yatırımlar, 2021 yılı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre 9 kat artarak 1.5 milyar dolara ulaştı. Özellikle oyun sektörü bu noktada başat aktör olarak göze çarpıyor. Girişimcilik ekosistemimiz tam bir fırsatlar dünyası. Ar-Ge merkezi ile birlikte ülkemize olan güvenini göstermiş olan Microsoft’un yeni yatırımlar yapması için şartlar elverişli. Kapımız, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen tüm teknoloji şirketlerine her zaman açık. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın, beraber kazanalım.”
Yenilikçi teknolojiler: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Microsoft Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde çok önemli projelerin geliştirileceğine inandıklarını belirterek, “Artık günümüzde şirketlerin yaşam döngüsü; inovasyon, Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere adaptosyona bağlı. Aksi takdirde rekabetçi olamıyor ve tarih sahnesinden siliniyorlar” dedi.
“Vizyonumuzun parçası”: Microsoft Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Ralph Haupter, şunları kaydetti: “Türkiye’deki Ar-Ge merkezi yatırımımız vizyonumuzun bir parçası. Türkiye’de giderek büyüyen ekibimiz açık kaynak gibi stratejik konularda Ar-Ge çalışmalarına çoktan başladı.”
100’ün üzerinde mühendis istihdamı hedefi: Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, bu yıl 30 mühendisle faaliyet göstermeye başlayan Ar-Ge merkezi bünyesinde en yakın zamanda 100’ün üzerinde mühendis istihdam etmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Hazır giyimin dijital dönüşüm merkezi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hazır giyim sektöründe moda tasarım, üretim ve planlama çalışmalarında dijital dönüşüme geçiş kapsamında sektöre deneyim, gelişim ve katmadeğer sunacak İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Dijital Dönüşüm Merkezi’ni ziyaret etti. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü, ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ ile desteklenen Dijital Dönüşüm Merkezi ziyaretinde Bakan Varank’a, TİM Başkanı İsmail Gülle ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe eşlik etti.
Varank, hazır giyimin ülkenin en dinamik sektörlerinden olduğunu söyledi: “Hazır giyim sektörünün dijital dönüşüm merkezi diyebileceğimiz bu proje ile Avrupa Birliği’yle birlikte özellikle güçlü olduğumuz tekstil, konfeksiyon, hazır giyim sektörünün dijital dönüşümüyle ilgili bir merkezi İstanbul’umuza kazandırdık. Burada geleneksel yöntemlerle üretim yapan firmalarımız, özellikle KOBİ’lerimiz kendilerini dönüştürecek eğitimleri ve danışmanlıkları alabilecekler. Buranın imkanlarını kullanarak ürünlerini dijitalleştirebilecekler, e-ticaret platformlarına, e-ihracat platformlarına taşıyabilecekler.”
Geçen yıl 31 milyar dolara yakın ihracat yapılan ve dış ticaret fazlası veren bu sektörlerin milyonlarca vatandaşa istihdam sağladığını ve her geçen gün de dünyada etkimizi daha fazla gösterdiğimiz sektörler olduğunu vurgulayan Varank, “İşte buradaki projeyi de Avrupa Birliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İHKİB ve TİM’le beraber gerçekleştirdik. Böyle projelerle sektöre dönüştüreceğiz. Türkiye’yi üreterek büyüteceğiz ve inşallah önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük on ekonomisi arasına sokmayı başaracağız” dedi.
1250 m2 alan üzerinde kurulu merkez, Yenibosna’da faaliyet gösteriyor. İHKİB Dijital Dönüşüm Merkezi’nde yer alan fotoğraf stüdyosu ile hazır giyim sektöründe moda tasarım, üretim ve planlama çalışmalarında dijital dönüşüme geçiş kapsamında sektöre deneyim, gelişim ve katmadeğer sunulması hedefleniyor. Fotoğraf stüdyosunda yer alan yüksek teknolojiye sahip bütüncül otomasyon ve sonsuz fon imkanları ile sektöre farklı çekim alanları sunulurken, fotoğraf stüdyosunda yer alan hayalet mankenler ile çekim teknikleri çeşitlendirilerek farklı platformlara uygun bir şekilde ürünlerin sunulması sağlanıyor.