banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Marmara Grubu Vakfı’nın Misafir Konuşmacısı TİM önceki Başkanı İsmail Gülle: “Enerjiye sahip olmak, geleceğe sahip olmaktır”

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı 2022-2023 36. dönem 6. oturumunun Misafir Konuşmacısı TİM önceki Başkanı İsmail Gülle oldu. Gülle, “Enerjiye sahip olmanın aslında geleceğe de sahip olmak kadar çok önemli bir güç olduğunu gördük. Bunlar gelecek yılın hem ihracatını hem de ihracat stratejilerini etkileyecek” dedi.

HABER 01.12.2022, 00:00 20.01.2023, 09:13
42567
Marmara Grubu Vakfı’nın Misafir Konuşmacısı TİM önceki Başkanı İsmail Gülle: “Enerjiye sahip olmak, geleceğe sahip olmaktır”
banner625

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı 2022-2023 36. dönem 6. oturumu, İstanbul Dedeman Oteli’nde gerçekleştirildi.  Toplantının Misafir Konuşmacısı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) önceki Başkanı (2018-2022) İsmail Gülle oldu. TİM Başkanlığı dönemindeki çalışmalarından bahseden İsmail Gülle, ihracatın bugünü ve geleceği ile görüşlerini paylaştı.
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’in yönettiği toplantıya; Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Sahibi ve Editör, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Yalçın Sönmez, TBMM 20. Dönem Denizli Milletvekili ve KobiEfor Dergisi Genel Yayın Danışmanı ve Köşe Yazarı Hilmi Develi, KobiEfor Genel Koordinatörü Dr. Nurdan Sönmez, Marmara Grubu Vakfı duayenlerinden eski Milletvekili ve Büyükelçi (E) Ertuğrul Kumcuoğlu, Marmara Grubu Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Engin Köklüçınar, Marmara Grubu Vakfı Genel Sekreteri Cafer Okray, Marmara Grubu Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri; Lale Aytanç Nalbant, Turan Sarıgülle, Av. Serhat Tabanca,  Marmara Grubu Vakfı Akademik Konsey Başkanı Prof.Dr. Uğur Özgöker, Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Türkiye-Kanada İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Marmara Grubu Vakfı önceki Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Arslan, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hazım Tamer Dodurka, Güzeller Eğitim Kurumları Genel Müdürü ve Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Oğuzhan Ceylan, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyeleri’nin yanı sıra iş insanları katıldı.
Marmara Grubu Vakfı duayenlerinden Büyükelçi (E) Ertuğrul Kumcuoğlu Avrasya Ekonomi Zirvelerine verdiği desteklerden dolayı; İsmail Gülle’ye, Marmara Grubu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Lale Aytanç Nalbant da Kanz ART International Hijyen Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Demirbacak’a; Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver de  4A Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelikkol’a, Marmara Grubu Vakfı’nın teşekkürlerini belirterek plaket sundular.
Toplantının açılışında konuşan Dr. Akkan Suver, Marmara Grubu Vakfı’nın son dönem çalışmalarına değinerek, “Moldova’da Türk yetkililerin davetli olduğu bir toplantıya katıldık. Yine Fas’ta, Afrikalıların arasında Marmara Grubu Vakfı olarak sivil toplum kimliğimiz ile yer aldık. Yakın zamanda Vakıf olarak Özbekistan ve Venedik ziyaretlerimiz olacak” dedi. Akkan Suver, Misafir Konuşmacı İsmail Gülle’nin, TİM Başkanı olarak göreve başladığı 169 milyar dolarlık Türkiye ihracatını, görevini bırakırken 245 milyar dolara kadar çıkarmış başarılı bir yönetici olduğunu söyledi.

Pandemi’ye rağmen ihracat başarısı
Kendisi için son derece anlamlı bir davet olduğunu vurgulayan İsmail Gülle, 1972 yılından beri iş hayatının içinde olduğunu söyledi. Gülle, başta tekstil üretimi olmak üzere inşaat, turizm ve enerji sektörlerinde yatırımları bulunduğunu açıkladı. İsmail Gülle, “1998 yılından beri sivil toplum örgütleri içerisinde yer almaktayım. Hemen her mevkide görev yaptım. Çok çalıştım, çok istedim TİM Başkanlığı görevinde de bulundum” dedi.
TİM Başkanlığı döneminde önce zorlu bir kur süreci, sonrasında Pandemi ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Gülle, Pandemi dönemi ve sonrası için; “O dönem bu bir kırılma noktasıdır. Sosyal hayat, ilişkiler Dünya görüşü, öncelikler, sağlık, üretim, yöntem tüm her şey değişecek. Görüşlerimi paylaşmıştım. Pandemi koşulları içinde yaşamanın etkilerini şu an görüyoruz. Sonrasında gelen savaşla da farklı bir boyuta da gidiyor” açıklamasını yaptı. Dünya’nın daha fazla dijitale döndüğünü vurgulayan Gülle, “Bazı şeyleri yapabilmeniz için bir üretim alt yapınızın olması gerekiyor. Tarım şu an çok önemli. Rusya-Ukrayna çok önemli bir tahıl deposu. Enerjiye sahip olmanın aslında geleceğe de sahip olmak kadar önemli bir güç olduğunu gördük. Bunlar gelecek yılın hem ihracatını hem de ihracat stratejilerini etkileyecek” diye konuştu.
Enerjinin 10 kat büyüyeceğini, büyük bir üretim kaosunun olacağını göremediklerinin altını çizen Gülle, “Kilogram ihracat fiyatımız olması gereken rakamlar bazında değil. Rekabetçiliğimiz teknolojik anlamda olmadığı için fiyat odaklı gidiyor ne yazık ki. Ancak şu an yaşanan ekonomik sorunlar sadece Türkiye’ye mahsus değil. Güçlü, güçsüz herkes etkilendi. Sıkı para politikası başarıya ulaşacaktır ama yapılanlara bağlı kalmak gerek. Tabii Dünya konjonktörünün de buna izin vermesi gerekiyor. Bu izni şu anda çok fazla aldığımızı söyleyemeyiz” dedi.
2023’ün Cumhuriyet’in 100. yılı olarak da Türkiye için çok anlamlı olduğunu vurgulayan İsmail Gülle, TİM Başkanlığı döneminde 2023 yılı için koydukları 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin ciddi sapmayla 300 milyar dolar olması halinin Dünya’da yaşanan krizler ile mazur görülebileceğini söyledi. İsmail Gülle sözlerini şöyle tamamladı: “İş dünyası olarak istihdamı koruyarak, dış faktörlerden en az şekilde etkilenerek ve özellikle finansmanı iyi yöneterek, ülkenin gelişmesine ve büyümesine katkı sağlamamız gerektiğine inanıyorum.”

Yorumlar (0)