Marduy ve Hüseyinoğulları Mısır İrmiği Kurucusu Veysi Duyan: “Üreticinin buğdaya dönüşü desteklensin”
Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde buğday ve mısır kırma üretimi yapan Marduy ve Hüseyinoğulları Mısır İrmiği yüzde 80 ihracat kapasitesi ile çalışıyor. Marduy ve Hüseyinoğulları Mısır İrmiği Kurucusu Veysi Duyan, özellikle üreticinin buğdaya dönüşü konusunda desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.
Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde yönetim ve üretim olarak 25 bin metrekarelik bir alanda hizmet veren Marduy ve Hüseyinoğulları Mısır İrmiği, yurt içinin yanı sıra başta Irak olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracat ile ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Marduy günlük 400 ton buğday, Hüseyinoğulları ise 350 ton mısır kırma işlemi gerçekleştiriyor.
Kardeş kuruluş olarak hizmet veren Marduy ve Hüseyinoğulları Mısır İrmiği, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederken satışının yüzde 20’sini iç piyasada değerlendiriyor.
Küresel gıda krizinin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkilerinin ve emtia fiyatlarının yüksekliğinin sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Marduy ve Hüseyinoğulları Mısır İrmiği Kurucusu Veysi Duyan, öz sermaye güçleri, hammaddeye ulaşım konusunda yaptıkları yatırımlar ile bu dönemi sorunsuz atlattıklarının altını çiziyor.
Hazırlıklar 2023 için
Savaşın seyrine göre pazarın şekilleneceğini ifade eden Duyan, şunları söylüyor: “2022 hedefimiz büyümeye doğru yol almaktı. Ancak Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan küresel kriz bizi endişelendiriyor. Şu an büyüme yerine mevcut durumu korumayı seçtik. Hazırlıklarımızı 2023 için yapıyoruz. Yine gıda alanında yatırım yapmayı planlıyoruz.”
“Tüketim kadar üretim olmalı”
Küresel kuraklığın ve özellikle maliyet girdilerinin yükselişe geçtiği bir dönemle karşı karşıya kalındığını vurgulayan Duyan, “Un, mısır ve buğday üretiminden kaçış olduğunu görüyoruz. Üreticinin buğdaya dönüşü desteklensin. Ülkemizde tahıl ambarı olarak görülen bazı illerimizde köylüyü yeniden buğdayla barıştırmak ve üretime başlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi ile çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’de tükettiğimiz kadar üretimi de o pozisyona getirmek istiyoruz. Sonrasında amacımız mevcut durumu iyileştirip, ürettiğimizi ihraç etmek” diye konuşuyor.
“İstihdama yönelik destekler artırılmalı”
Hizmet verdikleri bölgenin sıkıntılı bir coğrafya olduğuna değinen Duyan, şu açıklamayı yapıyor: “Şirket olarak kendi öz sermayemiz ile yatırım yaptık ancak devletimizden daha çok pozitif ayrımcılık bekliyoruz. İstihdama yönelik desteklerin artırılmasını istiyoruz. Enflasyonun yüksek olduğu dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı fiyatları yerinde buluyorum. Bu yerinde bir politika. Devletin sahadaki bilgileri iyi değerlendirip, politikalar üretmesi önemli. Tarıma verilen destekler boşa gitmeyecektir. Kısa sürede verimli topraklarda tüketimi geçebilecek üretim kapasitesine ulaşacağımıza inanıyorum.”