banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Kritik teknolojiler öncelikli olarak destekleniyor; Sürdürülebilir büyüme için verimlilik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nın açılış töreninde, verimliliği her alanda artıracak, ileri teknoloji üretimini yükseltecek destekleri vermeye devam edeceklerini, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde bu yıl ilk çağrıyı; ‘mobilite’ sektörüne yönelik açtıklarını belirterek, 2021’de ‘Üretimde Yapısal Dönüşüm’, ‘Sağlık ve Kimya Ürünleri’ ile ‘Dijital Dönüşüm’ çağrılarına da çıkacaklarını açıkladı.

HABER 01.07.2021, 00:01 28.07.2021, 10:29
22777
Kritik teknolojiler öncelikli olarak destekleniyor; Sürdürülebilir büyüme için verimlilik
banner625

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından ATO Congresium’da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nın açılış törenine katıldı.

“Kritik teknoloji alanlarını öncelikli olarak destekliyoruz”: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, robotik, siber güvenlik ve sensör teknolojileri gibi alanların geliştirilmesi öncelikli kritik teknoloji alanları olarak belirlendiğini, bu alandaki girişim ve icatları öncelikli olarak desteklediklerini söyledi. Fuat Oktay, “Verimlilik ve teknoloji konusunda, bir sektörde sahip olduğumuz tecrübeyi diğer alanlara yayarak, sahip olduğumuz know-how’ı kritik sektörlere aktararak ilerliyoruz. Yüksek teknoloji ve verimlilik artışıyla güçlendirilmiş bir ekonomik model ile 2053 ve 2071’e daha güçlü bir Türkiye taşıyacağız” dedi. Oktay, önümüzdeki dönemde fuarlarda kuantum teknolojilerinin, uzaydan sağlanan internetin, otomasyonun, ileri nanoteknolojinin, pikoteknolojilerin ve giyilebilen yerli milli teknolojilerin sergilenebileceğini belirtti.

Sürdürülebilir büyüme için verimlilik: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, küresel ticaretin artması ve ülkelerarası ekonomik rekabetin, kaynakların, işgücünün ve zamanın verimli kullanılmasını zorunlu hale getirdiğini vurgulayarak, “Verimlilik, ülkelerin ve firmaların rekabet gücünü temelden etkilemenin yanında sürdürülebilir büyüme için de olmazsa olmaz bir gerçek” dedi.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi yakında açıklanacak: Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni hazırladıklarını hatırlatan Varank, stratejide sanayinin teknolojik dönüşümünü hızlandırmayı, kritik teknolojilerin üreticisi olmayı, milli gelirdeki Ar-Ge payını artırmayı önceliklendirdiklerini, nitelikli insan gücüne yatırım yapmayı, dünyanın her köşesinde kullanılacak akıllı ürün ve hizmetler geliştiren ‘TURCORN’lar çıkarmayı hedeflediklerini anlattı: “Dijitalleşme, uzay, yapay zeka, otonom sistemler gibi teknolojilerde dünyayı takip eden değil trend belirleyen bir ülke olmak gayesindeyiz” diyen Varank, Milli Uzay Programı’nı bu vizyonla hazırladıklarını, Türkiye için büyük fırsatlar barındıran mobilite araçları, akıllı yaşam ve sağlık, dijital dönüşüm, yapay zeka ve 5G başlıklarında yol haritalarını tamamlamak üzere olduklarını aktardı: “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte hazırladığımız, 2021-2025 dönemini kapsayan Ulusal Yapay Zeka Stratejimizin detaylarını yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.”

KOBİ’lere teknoloji üretim teşviği: KOBİ’leri teknoloji üretmeye teşvik ettiklerini, KOSGEB’in KOBİ-GEL’in son proje çağrısını dijitalleşme alanında açtıklarını, bu kapsamda desteklenmeye hak kazanan işletmeleri Temmuz ayı içinde ilan edeceklerini, işletmelerin üretim kapasitelerinin güçlenmesi, daha verimli ve rekabetçi hale gelmesi amacıyla ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Desteği Programı’nı yürüttüklerini belirten Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde ileri teknolojilerin ve cari açık verilen ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesine destek verdiklerini, 2021’de ilk çağrıyı ‘mobilite’ sektörüne yönelik açtıklarını anımsatarak, 2021’de ayrıca ‘Üretimde Yapısal Dönüşüm’, ‘Sağlık ve Kimya Ürünleri’ ile ‘Dijital Dönüşüm’ çağrılarına çıkacaklarını duyurdu: “Verimliliği her alanda artıracak, ileri teknoloji üretimini yükseltecek destekleri vermeye devam edeceğiz."

Bakan Varank, doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapabilmenin önemine dikkat çekti: “Şu anda dünyada Türkiye’nin geliştirdiği insansız hava araçları teknolojileri konuşuluyor. F-35 gerçekten başarılı bir uçak ama biz bunun muadilini TUSAŞ ile birlikte Milli Muharip Uçak projesiyle geliştiriyoruz. Ama bunun ötesinde Türkiye şu anda savaşan İHA teknolojisine yatırım yapan birkaç ülkeden biri. İnşallah biz savaşan İHA’larımızı piyasaya çıkardığımızda emin olun dünya F-35’leri değil Türkiye’nin geliştirdiği savaşan İHA’ları konuşacak.”

Fuat Oktay ve Mustafa Varank’ın açılış konuşmalarının ardından Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yavuz Demir de bir konuşma yaptı.

27 ile 36 yeni Deneyap
Eğitimler Ekim’de başlayacak:
Türkiye genelinde 30 ilde devam eden Deneyap Teknoloji Atölyeleri, ülke geneline yayılıyor. Bakan Varank, Verimlilik Teknoloji Fuarı’nda, geleceğin teknoloji yıldızı olmak isteyen gençlerin yoğun ilgi gösterdiği teknoloji atölyeleriyle ilgili müjde verdi: “2023 hedeflerimizden biri de 81 ilin tamamında 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurmaktı. 4. sınıftan 9. sınıfa kadar olan öğrencilerimize 3 yıl boyunca ücretsiz teknoloji eğitimleri verdiğimiz bu atölyeleri şimdiye kadar 30 ilimizde hizmete aldık. Şimdi ise 27 ilimizde 36 yeni Deneyap Teknoloji Atölyesi daha kuruyoruz. Ekim ayında başlayacak eğitimlere katılacak öğrencilerimiz, yazılı ve uygulamalı iki aşamalı bir sınavla belirlenecek. Başvurular 4 Temmuz’a kadar devam edecek.”

Hedef 50 bin teknoloji yıldızı: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu başlatılan Deneyap Türkiye, 11. Kalkınma Planı’nda yer alıyor. Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturmak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek amacıyla yola çıkan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nden 50 bin teknoloji yıldızı gencin yetiştirilmesi hedefleniyor.


27 il: Bakan Varank’ın açıkladığı 27 il şöyle: Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Van.

36 ay süreli ücretsiz eğitim: Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde, iki farklı yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmaları amaçlanıyor. Ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençlere Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi toplam 11 başlıkta 36 ay süreli ücretsiz eğitimler veriliyor. Bu 3 yıllık bu süreçte gençlerin; temel teknoloji yetkinlikleri, özel ilgi alanları ve proje üretme kabiliyetleri konusunda gelişme göstermeleri bekleniyor.

Kimler başvurabilecek?: Ortaokul seviyesi için 4 ve 5. sınıflar, lise seviyesi için de 8, 9 ve lise hazırlık sınıfları başvuru yapabilecek. Başvuruların ardından 2-23 Ağustos 2021’de sınavlar gerçekleştirilecek. Ayrıntılı bilgilere; deneyap.turkiye.org adresinden ulaşılabilecek.

Yorumlar (0)