Konya’nın geleceğe bakan yüzü: InnoPark
Konya Sanayi Odası Başkanı ve InnoPark Konya TGB Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü; “InnoPark, Konya’nın daha yüksek katmadeğer üretme hedefinde kaldıraç rolü üstlendi. Konya’nın geleceğe bakan yüzü InnoPark’tır” dedi.
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, InnoPark Konya TGB Yönetici A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin önemli üretim ve ihracat merkezlerinden birisi haline gelen Konya sanayisini, hedeflerini ve şehrin ‘daha yüksek katmadeğer üretme hedefinde’ önemli rol oynayan InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni değerlendirdi.
Konya, 10 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 70’in üzerinde Sanayi Sitesi, 2 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 24 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile Türkiye’nin geleceğini şekillendiren sanayi şehirlerinden birisi.
Memiş Kütükcü, “Makineden otomotive, gıdadan savunma sanayine 26 ana sektörde iddialı sanayi tesislerimizle Türkiye’nin sanayide yükselen yıldızı haline geldik” dedi.
Kütükcü, “Bugün Konya sanayisi 2500’ün üzerinde ihracatçı firmasıyla, 182 ülkeye ihracat yapıyor. 2020 yılını 2 milyar 185 milyon dolar ihracatla tamamlayan Konya’mız, bu yılın ilk 7 ayında 1.7 milyar dolara yaklaştı. İnşallah yılsonunda 3 milyar dolara yaklaşacağız. Hedefimiz Konya’yı yüksek katmadeğer üreten bir geleceğe hazırlamak. KSO tarafından şehre kazandırılan InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, bu hedefte kaldıraç rolü üstlenmektedir” diye konuştu.
Konya’nın geleceğe bakan yüzü; InnoPark
InnoPark’ı Konya’nın geleceğe bakan yüzü olarak tanımlayan Kütükcü, 2015’te kurulan InnoPark’ın 6 yıllık süreçte ülkemizin en başarılı teknoloji geliştirme bölgeleri arasında yerini aldığını söyledi: “Konya’mızı daha rekabetçi bir şehir haline getirmenin yolu, üretimde Ar-Ge ve inovasyona daha fazla önem vererek daha teknoloji yoğun ve yüksek katmadeğerli ürünler üretmekten geçiyor. InnoPark’ı bu hedefi gerçekleştirmek üzere ‘OSB içinde konumlanan teknolojik üretim odaklı’ bir teknopark konsepti ile kurduk. InnoPark, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin yeni nesil OSB konseptine geçişine de önemli katkılar sağlıyor.”
InnoPark’ta 120 yeni teknolojik ürün geliştirilerek ticarileştirildi
InnoPark içerisinde firmaların deneme üretimlerini yapabilecekleri atölye alanları da oluşturduklarını kaydeden Kütükcü, bölgeye ilişkin şu bilgileri verdi: “InnoPark’taki binaların toplam kapalı alanı 11 bin 500 metrekare. İnşaatı devam eden blokların devreye alınması ile 2022 yılında kapalı alanımız toplam 15 bin 500 metrekareye ulaşacak. InnoPark’ta şu an için 25’i kuluçka firması olmak üzere toplam 66 firma Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri yürütmektedir. InnoPark’ta bugüne kadar 230’a yakın Ar-Ge Projesi başlatıldı ve başlatılan projelerin 150’si başarıyla tamamlandı. Bu projeler sayesinde 120 yeni teknolojik ürün geliştirilerek ticarileştirildi, 50’nin üzerinde yeni ve geliştirilmiş proses sanayinin kullanımına sunuldu. InnoPark’ta yürütülen Ar-Ge projelerinden 68’i ise, KOSGEB, TÜBİTAK, Horizon 2020 gibi Ar-Ge destek programlarınca fonlandı.”
InnoVadi, yeni start-up’lar yetiştiriyor
InnoPark bünyesindeki InnoVadi Girişimcilik Merkezi, yeni ve yüksek teknoloji odaklı yeni start-up’lar yetiştirmek üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası girişimcilik programı da yürütüldüğünü aktaran Kütükcü, “InnoVadi Girişimcilik Merkezi, TÜBİTAK tarafından BİGG-Bireysel Genç Girişim programı başvurularını almak üzere yetkilendirilen 31 uygulayıcı kuruluştan biri ve bugüne kadar çok sayıda teknoloji odaklı girişimin kurulmasına ve büyümesine destek sağladı” dedi.