Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: “Konya kabuğunu kırıyor”
Türkiye’nin dünya çapında şehirlerinden biri olan Konya; üretim, sanayi ve turizm yatırımlarıyla yükselişini sürdürüyor. Şehrin son 10 yıldır dış ticaret fazlası verdiğini söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bölgeden yapılan ihracatta rekora imza atıyoruz. Böyle devam ederse yılı 3 milyar dolarla kapatırız. Bu müthiş. Konya kabuğunu kırıyor, hızla yükseliyor” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehre değer katan yatırımlara odaklandıklarını belirterek, şehrin estetik güzelleşmesi, hayatın kolaylaşması, üretim ve istihdamın artacağı projelere ağırlık verdiklerini söyledi. Konya’nın Türkiye’nin marka şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Altay, şehrin dünyada bilinirliğini üst noktaya çıkarma hedefinde olduklarını açıkladı. Altay, yürütülen çalışmaları ise şöyle anlattı: “Tarihi dokumuzla, Hazreti Mevlana ve Sema gibi eşi bulunmayan kültürel markalarımızla zaten bir farkındalık oluşturmuş durumdayız. Çatalhöyük gibi UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne giren tarihi mekanlarımız var. Sema ise soyut olmayan dünya mirası kabul edildi. Eşsiz bir mutfağımız var. Bunu daha da ön plana çıkarmak için çalışıyoruz. Tarım şehriyiz, sanayi şehriyiz. Antalya ve Kapadokya gibi iki büyük turizm merkezinin orta noktasındayız. Antalya, Konya, Kayseri Hızlı Tren projesinin tamamlanması ile farklı bir noktaya geleceğimizi hayal ediyoruz. Metro Projemizde önemli mesafe kat ettik.”
Konya ekonomisinin en dinamik sektörleri; sanayi, tarım ve turizm. Selçuklu’nun payitahtı olan şehir aynı zamanda inanç turizminde de bir marka. Altay, Mevlana’nın sadece Konya’nın değil Türkiye’nin çekim merkezi olduğunu hatırlatarak, “Her yıl Mevlana’nın ‘gel, gel ne olursan ol yine gel’ çağrısına uyarak şehrimize gelen yüzbinleri ağırlıyoruz. Mevlana’nın Kubbe-i Hadrası (Yeşil Kubbe) yılların oluşturduğu doğal aşınmalar nedeniyle restorasyona ihtiyaç duymaktaydı. Halen restorasyon çalışmaları devam ediyor. Aralık ayında bitirmeyi hedefliyoruz. Mevlana Meydanı’nın çarşıya bakan tarafında önemli bir çalışma yürütüyoruz. Burayı Konya’nın tarihi dokusuna uygun bir şekilde yeniden inşa ediyoruz. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı adlı bu iki ada şehrin tarihi dokusuna aykırı bir durum arz ediyordu. Kimseyi mağdur etmeden esnafımızla da anlaşarak yıktık ve inşasına başladık” bilgisini verdi.
Şehrin turizm gelirini artırmak için Acil Turizm Eylem Planı’nı oluşturduklarını ve 5 yıllık Konya Turizm Master Planı’nı tamamladıklarını açıklayan Altay, “Tarihi Eşrefoğlu Bedesten Turizm Tanıtım Merkezi, Yeni YHT Gar Tanıtım Merkezi, Havaalanı Tanıtım Merkezi’nin hazırlıklarını tamamladık. Konya’mızda Turizm Dostu İşletme uygulamasına geçiyoruz. Belirlenen standartları sağlayan esnafımızın tanıtımlarına destek olup görünürlüklerini teşvik edeceğiz” dedi.
İnsanlık tarihinin en önemli merkezlerinden Çatalhöyük’ün Konya sınırları içerisinde olduğunu dile getiren Altay, yürüttükleri çalışmaları ise şöyle anlattı: “Milattan önce 9.000’lere dayanan geçmişi ile hem dünyanın en önemli arkeolojik sit alanlarından biri hem de insanlık tarihinin en eski yaşam alanı olarak öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla Çatalhöyük’ün daha fazla tanınması ve gelen ziyaretçilerin daha güzel bir ortamda karşılanması için kolları sıvadık. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin temelini Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un katılımları ile attık. Tanıtım ve Karşılama Merkezimizin uygulanacağı alan için 26 bin 439 metrekare Belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Kapalı ve açık alanlar, otobüs parkları ve araç parklarının bulunacağı merkez, toplam 43 milyon 556 bin liraya mal olacak. Buraya yapılacak yatırımlar için Mevlana Kalkınma Ajansı’dan (MEVKA) da 12 milyon 900 bin lira destek alındı. Proje tamamlandığında hem Çatalhöyük’ün tanıtımına hem de bölgemizde turizmin gelişimine büyük katkı sağlayacak.”
Ekonomide Konya markası büyüyor
Konya sanayisinin ciddi bir dönüşümden geçtiğini kaydeden Altay, Aselsan’nın Konya’da üretime başlamasını buna örnek gösterdi. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın şehre kazandırılması için 1 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki taşınmazı devrettiklerini açıklayan Altay, süreci şöyle aktardı: “Konya’mızda üretime başlayan Aselsan Silah Sanayi hepimizin gururu oldu. ASELSAN fabrikası ile birlikte yine belediyemiz tarafından Konya sanayisinin gelişimi için Milli Emlak’a bedelsiz devredilen toplam 1 milyon metrekare alan Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edildi. Burada tam kapasite üretimle 4 bin kişi istihdam edilecek.”
Küçük esnaf ve kadın girişimciler destekleniyor
Başkan Altay, Eski Sanayi ve Karatay Sanayi Sitesi’nin taşınması konusunda esnafla anlaşarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleriyle ‘Yeni Sanayi Sitesi’nin temelini attıklarını söyledi. Projede bölge esnafının daha ekonomik koşullarda dükkân sahibi olmasını amaçladıklarını söyleyen Altay, şu bilgileri verdi: “Yeni oluşturulacak sanayi alanıyla ilgili olarak piyasa değeri 1.5-2 milyar lirayı bulan bir alanı TOKİ’ye devrettik. TOKİ tarafından 4 etapta yapılacak sanayi sitesinde 2 bin 690 sanayi dükkanı ile 134 ticari dükkan olacak ve istihdama önemli katkı sağlayacak.”
Konya genelinde 69 merkezde hizmet veren KOMEK ve ASEM’lerde özellikle kadınların hayatına, aile bütçelerine katmadeğer sağlayacak çalışma yürüttüklerini açıklayan Altay, kursiyerlerin; giyim ve mefruşat, halı-kilim, ahşap oyuncak, pelüş oyuncak gibi üretimlerinin satış merkezleri ve internet üzerinden dünyanın her yerine ulaştırıldığını kaydetti. Yaklaşık 2 bin yıllık Tarihi Bedesten’in hemen yanında Tarihi Buğday Pazarı inşaatını tarihi dokuya uygun olarak tamamladıklarını söyleyen Altay, 48.000 metrekare alandaki pazarda; 134 işyeri, 900 araçlık 20.000 metrekare kapalı otopark, cami, iç avlu ve sosyal tesisler bulunduğunu söyledi. Altay, “Meram ve Kulu ilçemizde 1.5 milyon metrekare atıl vaziyette bulunan araziyi tarımsal üretime kazandırdık. Buradan elde edeceğimiz geliri dar gelirli ailelerimiz için kullanacağız. Sosyal Destek sağladığımız hemşehrilerimizin üretime katkı sağlaması ve tarım alanında istihdam edilmesi için seracılık faaliyetleriyle ilgili Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi de KOP işbirliğiyle hayata geçireceğiz” dedi.
Sanayi, bölgenin lokomotifi
Konya’da üretimin ve istihdamın kalbini sanayi sektörü oluşturuyor. Başkan Altay, belediyeler olarak sanayinin önünü açmayı, sanayi kuruluşlarının daha rahat üretim yapmasını sağlamayı, ulaşımdan alt yapı hizmetlerine kadar ihtiyaç duydukları hizmetlerde yanlarında olmayı önemli bir görev olarak gördüklerini söyledi. Şehirde 8 organize sanayi bölgesi, Bakanlık destekli 17 küçük sanayi sitesi, il merkezinde 15 küçük sanayi sitesi, ilçelerde yer alan 16 küçük sanayi sitesi ve 32 özel sanayi sitesi yer alıyor. Şehrin gelişmişliğinin öncüsü ise sanayi sektörü. Altay, geçen yıl Konya’dan yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8.9 oranında arttığını belirterek, “Pandemi nedeni ile dünya genelinde ekonomilerde bir daralma yaşanırken Konya’da tersi bir durumun yaşanması il ekonomisinin geleceği ile ilgili çok şey anlatmaktadır. Konya ayrıca 10 yıldan bu yana dış ticaret dengesi pozitif olan bir ildir. İhracatı ithalatından fazladır. Geçen yıl yaklaşık olarak 2.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Dış ticaret fazlamız ise yaklaşık olarak 1.3 milyar dolardır. Geçen yıl Konya’dan 183 ülkeye ihracat yapılmıştır. İlk altı aylık ihracatımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık olarak yüzde 50 civarında artarak 1.5 milyar dolara yaklaştık. Bölgeden yapılan ihracatta rekora imza atıyoruz. Böyle devam ederse yılı 3 milyar dolar gibi kapatırız. Bu müthiş bir yükseliş. Konya kabuğunu kırıyor, hızla yükseliyor” diye konuştu.
Sosyal devlet sosyal belediye
Pandemi sürecinde sosyal belediyecilik kavramıyla hareket ettiklerini ve esnaf ve vatandaşın yanında olduklarını ifade eden Altay, ‘Sosyal Kart’ uygulamasının sınırlarının limitini genişlettiklerini böylece 343 bin 789 ailede yaklaşık 1 milyon 150 bin hemşehrilerine 102 milyon 245 bin TL sosyal destek sağladıklarını söyledi. Altay, Belediye olarak 270 milyon 853 bin 971 TL destek sağladıklarını duyurdu: “Ayrıca 2021 yılının ilk 4 ayında da yine belediyemize ait kiracılarımıza yüzde 50 oranında kira indirimi yaptık. 2021 yılında kiracılarımıza zam yapmadık. Esnaf odalarımıza kayıtlı esnafımızın işyerinde suyu 2 ay ücretsiz hale getirdik. KOMEK’te 3 milyon 100 bin maske, 550 bin tulum ürettik ve ücretsiz dağıttık. 11 bin 469 öğrencimize nakdi destekte bulunduk. Su fiyatlarını 2019 yılına geri çekerek tüm hemşehrilerimize yaklaşık 60 milyon liralık fatura desteği sağladık.”
Tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin lideri
Tarımsal kalkınmayı yerel kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüklerini söyleyen Başkan Altay, çiftçinin yaşadığı yerde gelirinin artması ve tarımsal istihdamın gelişmesi için destek sağladıklarını söyledi. Türkiye’de tarımsal üretim yapılan en büyük arazi Konya’da bulunuyor. Şehir, buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, havuç, mısır, fiğ, yonca ve lale üretiminde Türkiye’de açık ara önde. Büyükbaş hayvancılıkta birinci, küçükbaşta ikinci sırada olan şehir, yumurta üretiminde ise ilk üçte yer alıyor. Altay, tarımsal ve hayvansal üretimin artması için 31 ilçede çiftçilere destek sağladıklarını ifade ederek, “Yeni Büyükşehir Yasası sonrası 210 milyon liralık tarımsal sulama yatırımı yaparken çiftçilerimize 67 milyon lira tutarında fidan, fide ve ekipman desteği sağladık. Alternatif tarım ürünlerinin yetişmesi ve tarımsal gelirin artması için ‘Macar Fiği’ yonca tohumu, yerli fasulye, fidan, lavanta gibi desteklere ilave olarak damızlık koç desteği sağladık. Hayvan yıkama ünitelerimiz, hayvan içme suyu sıvatları, ürün paketleme destekleri gibi çok geniş bir yelpazede üretim desteği sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Altay, Beyşehir tarhanası, Hüyük Çileği, Hadim Kirazı, Güneysınır Lavantası, Akören Susamı gibi örnekleri artırmak için kooperatifleşmeye öncülük ettiklerine değindi: “Bozkır Bal Dolum ve Paketleme Tesisi, Mantar Üretim Projesi, Güneysınır Lavanta Damıtma Merkezi, Süt Toplama Merkezleri, Modern arıcılık ekipman desteği ile Konyamızın bereketli topraklarına daha fazla değer katıyoruz.”
Dijital dönüşüm ile ‘Akıllı Şehir’ çözümleri sağlanıyor
Eskiden belediye hizmetleri iki ana kalemde anlatılırdı: Sosyal belediyecilik, fiziki belediyecilik. Şimdi ise ekolojik belediyecilik, dijital belediyecilik (e-belediye) gibi farklı uygulamalar dikkat çekiyor. Dijital teknolojinin kolaylıklarından istifade ettiklerini söyleyen Altay, “Şehrimizi planlarken insanımızın hayatını kolaylaştırmak için teknolojiden ve yenilikçi yaklaşımdan yararlanıyoruz. Bu kapsamda ‘Akıllı Şehir’ çözümleriyle hayata geçirdiğimiz projeler, yerel yönetimler alanında Konya’mızın model olma vasfını güçlendiriyor” dedi.
Altay, dijital dönüşüm projelerine ilişkin ise şu örnekleri verdi: “Ülkemizde elektronik temassız kartların toplu ulaşımda kullanıldığı ilk şehir Konya’dır. Büyük veri teknolojilerinin kullanıldığı bir toplu taşıma analiz ve yönetim platformu olan Hat Yönetim Sistemimiz- Akıllı Toplu Ulaşım Sistemimiz (ATUS) var. Türkiye’de bir ilk olan Akıllı Bisiklet Ulaşım Sistemi (ABUS) de yeni uygulamalarımızdan biridir. Konya, 550 kilometre ile Türkiye’de en fazla bisiklet yolu ağına sahip şehirdir. Mobil ABUS uygulamasında bisiklet yolları, bisiklet tamir istasyonlarının konumları, kiralık bisiklet istasyonlarının konumları, bisiklet parklarının konumları ile araç otoparklarındaki bisiklet parklarının konumları yer alıyor. Ayrıca ‘Konya Bilim Merkezimiz’ ve Kapsül Teknoloji Platformu dijital çalışmalarımızın önemli uygulamalarıdır.”