Konuşan Arabalar ile Kazaları Önle, Yakıt Tasarrufu Sağla ve Maliyetlerini Azalt
YCP Bilgi Teknolojileri CTO’su Özgür Şahin, sürüş takibi ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak yapay zekâ destekli “Konuşan Arabalar” projesini geliştirdiklerini belirterek, “Projenin canlıya geçmesiyle beraber artık ‘Konuşan Arabalar’ devri başlayacak ve yapay zekânın maliyetleri azaltmadaki etkisi daha çok konuşulacak” dedi.
Filo yönetimi yapan şirketler ve sigorta firmaları iyi bilir, güvenli sürüş sadece insan hayatı için değil, maliyetler için de önemlidir. Güvenli sürüşün artması firmalar için maliyetin azalması, çevre için ise karbon ayak izinin azalması demek. Sigorta firmaları için ise kaza oranlarının düşürülmesi sigorta maliyetlerinin azaltılması anlamına gelir.
YCP Bilgi Teknolojileri, Türkiye’de araç takip sektöründe yer alan büyük firmalardan aldığı geri bildirimlerle akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi amacı ile sürüş takibi ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak yapay zekâ destekli “Konuşan Arabalar” projesini geliştiriyor.
YCP Bilgi Teknolojileri CTO’su Özgür Şahin, proje ve gelişimi hakkında bilgi verdi: “30 binden fazla aracın, anonim bir şekilde bize ulaşan aracın konumu, sürüş verileri gibi hassas ham verilerini işleyerek analiz ettik. Yapay zekâ destekli eko sürüş ve güvenli sürüş değerlendirme standartları oluşturduk. Makine öğrenmesi sayesinde ise sürücünün davranış analizini inceleyerek olası tahminleme yapmaya başladık. Örneğin; arıza bildirimi ve arıza yönetiminde kullanılmak üzere, aracı yüksek devirli kullanan, fren yapan sürücüler aracın belli parçalarının ömrünü kısaltıyor. Bu tahminlemeye ulaşmak filo yönetimi ve müşteri takibi açısından hayati bir bilgi. Bu tahminlemeye ulaşan filo yönetimi için binlerce araçlık filonun bakımının planlanması operasyonel maliyetlerinin düşmesi ve zaman verimliliğinin artması anlamına geliyor.”
Durum değişikliklerinin belirlenmesi, özellikle sigorta şirketlerinin dikkatini çeken bir başka nokta. Bu ise sürücünün değiştiğine yani araç hasarının sigorta kapsamından çıkartılması anlamına geliyor.
Her bir araçtan 10 milisaniyede bir bilgi akışı sağlıyoruz. Bu, sektörde henüz yakalanamayan bir veri akış hızı. Bu kadar hızlı ulaşan ham verinin işlenerek yapay zekâ ile tahminleme yaparak akıllı ulaşım sistemlerini geliştirme, karar destek sistemlerini oluşturma, operasyonel maliyetleri azaltma ve çevre dostu uygulamaların teşvikini sağlıyoruz.
YCP Bilgi Teknolojileri İş Geliştirme Yöneticisi Evrim Kaplan ise proje ve hedefleri konusunda heyecanlı olduklarını ve hedeflerinde filo yönetim firmaları ve sigorta, reasürans şirketlerinin olduğunu aktardı: “Filo yönetimi yapan firmalar, bu tahminlemeyi kullanarak maliyetlerini ciddi oranda düşürmeyi hedeflemekte. Aynı zamanda filo yönetimi, bu tahminleme ve sürekli veri akışı ile sürücünün trendlerine ulaşabilecek, sürücünün daha iyiye veya daha kötüye gittiğini görecek ve araç maliyetini ona göre de hesaplayabilecek.”
Evrim Kaplan, “Bir diğer hedefimiz olan sigorta firmaları ve reasürans şirketleri ise bu veriler ışığında her bir araç için farklı maliyet çıkartabilecek, sürücü trendleri ile güvenli sürüşe ne kadar yakın olduğunu, kaza olma olasılıklarını tahminleyebilecek. Full güvenli sürüşe geçilmesi ise sigorta ve onları sigortalayan reasürans firmalarının karlılığını arttıracak bir başka değerleme modeli olacak” dedi.
Projenin canlıya geçmesi ile beraber artık “Konuşan Arabalar” devri başlayacak ve yapay zekânın maliyetleri azaltmadaki etkisi daha çok konuşulacak.