Kocaeli’nin ‘En’lerini ödüllendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajını verdi: “Kocaeli Türkiye ekonomisine devasa katkı sağlıyor”
Kocaeli’nin; sanayi, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanındaki tüm bileşenleri ‘Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar Ödül Töreni’nde buluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli’nin 14 Organize Sanayi Bölgesi, endüstri bölgesi, stratejik üretim tesisleri ve imalatta çalışan yaklaşık 270 bin vatandaşla Türk ekonomisine her yıl devasa katkılar sağladığını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Bilişim Vadisi’nin katkılarıyla ‘Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar’ ödül töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ev sahipliğindeki törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ile Kocaeli OSB’leri Yönetim Kurulu Başkanları ile Yönetim Kurulu temsilcileri katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli’ye değer katanlar deyince akla ilk gelen yerlerden birinin şüphesiz Bilişim Vadisi olduğunu belirterek, “3 yıl önce Bilişim Vadisi’ni açtığımızda buranın, Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji ve inovasyon üssü olacağını ifade ettik. Bilişim Vadisi yazılım, mobilite, elektronik, enerji, tasarım ve oyun gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarıyla büyük ve güçlü Türkiye’nin köşe taşıdır. Vadimiz, 230 bin metrekare kapalı alanıyla ülkemizin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi hüviyetine sahiptir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teknolojik bağımsızlığı kazanmadan, millî sanayiyi inşa etmeden ekonomik ve siyasi anlamda özgürlüğün tesis edilemeyeceğini vurgulayarak, “Savunmada dışa bağımlılık nasıl ciddi sıkıntılar doğurursa teknoloji ve üretimde dışa bağımlılık da benzer riskler oluşturur” dedi. Geçen yıl elde ettikleri yüzde 11’lik büyümeyle G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştiklerine dikkat çeken Erdoğan, şunları ifade etti: “Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3’lük büyüme kaydettik. Dünya’da istihdam azalırken, 31 milyon sınırına dayanarak tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık. Her ay ihracatta rekor kırıyoruz. Temmuz ayı ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5 artarak, 18 milyar 550 milyon dolara ulaştı. 2002 yılında sadece 36 milyar dolar ihracat yapabilen Türkiye’nin, yani bununla şunu söylüyorum; göreve geldiğimiz zaman ihracatımız 36 milyar dolardı. Şimdi nereye geldik? 250 milyar dolara yaslandık.”
“Piyasa dengesizliğini yakından takip ediyoruz”
Emtia fiyatlarındaki ani ve aşırı yükselişin sebep olduğu piyasa dengesizliklerini yakından takip ettiklerinin altını çizen Erdoğan, “Fahiş fiyat artışları ile enflasyon sebebiyle vatandaşımızın ve iş dünyamızın sırtına binen yükü hafifletecek pek çok adım attık, atmayı da sürdürüyoruz. Asgari ücretten memur ve emeklilerimizin maaşlarında yaptığımız artışlara, sosyal koruma kalkanımızın genişletilmesinden iş dünyamıza yönelik kredi imkânlarına kadar, attığımız her adımda toplumumuzun tüm kesimlerine sahip çıkıyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla ülkemizi büyütme esasına dayanan Türkiye Ekonomi Modelimizi taviz vermeden uyguluyoruz” diye konuştu.
Teknoloji tabanlı girişimcilik destekleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de dünya ile yarışabilecek bir girişimcilik ekosistemi inşa ederken, Türk girişimlerine yatırım yapanları destekleyecek programları devreye aldıklarını aktardı: “Türkiye’de teknoloji tabanlı işlere yapılan yatırım miktarlarında keskin bir artış yaşanıyor. 2023 için öngördüğümüz yatırım rakamlarını iki yıl öncesinden büyük bir farkla geçtik. 2020 yılında Türkiye’deki teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar sadece 148 milyon dolarken, 2021 yılında bu ne oldu biliyor musunuz? 1.5 milyar doları aştı. 2022’nin ilk yarısında 132 teknoloji girişimine yapılan 1.4 milyar dolarlık yatırım da aslında yeni rekorlar, yeni başarı hikâyelerinin sinyallerini veriyor. Türkiye, bu yılın ilk yarısında oyun yazılımı sektöründe Avrupa’da en fazla yatırım alan ülke oldu. Bundan iki sene önce ülkemizde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan hiç şirket yokken, bugün bu şirketlerin sayısı 6’ya ulaştı. Ayrıca çoğu kendi imkânlarımızla yerli ve millî helikopterlerimizi, roket ve mühimmatlarımızı, eğitim uçaklarımızı, zırhlı araçlarımızı, gemilerimizi, torpidolarımızı, hava savunma sistemlerimizi tasarladık, geliştirdik ve ürettik.”
“29 Ekim’de Togg’u yollarda görmeye başlayacağız”
Türkiye’nin iyi üniversitelerinde yetişmiş 13 bin mühendis ve teknisyeninin millî muharip uçak projesinde gece-gündüz demeden büyük bir aşkla çalıştığını aktaran Erdoğan, birilerinin bu mühendis ve teknisyenlerin şevkini kırmaya çalıştıklarını ancak kendilerinin onlara güvendiklerini ve her alanda desteklediklerini söyledi. Türkiye’nin vizyon projelerinden olan Türkiye’nin otomobilini de belirledikleri takvime uygun şekilde adım adım hayata geçirdikleri bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İnşallah 29 Ekim 2022’de Togg’un Gemlik Fabrikası’nın resmi açılışını ve ilk seri üretim aracının banttan inme törenini gerçekleştireceğiz. Ülkemizi savunma sanayinde nasıl parmakla gösterilen seviyeye getirmişsek inşallah elektrikli otomobilde de benzer bir başarıyı muhakkak yakalayacağız. Türkiye’yi hâlâ saman ithalatçısı gibi görmeye çalışanlar, Türk ekonomisinin üretim kapasitesinden habersiz cahillerdir. Bu insanları, yalan yanlış bilgilerle kendi ülkelerine kara çalmak yerine ben Kocaeli’ye davet ediyorum. Gelsinler Kocaeli’ye, buranın Organize Sanayi Bölgeleri’ni ve Bilişim Vadisi’ni gezsinler, görsünler. Kendilerinin de cehaletini burada anlasınlar. Buradaki üretimi, girişimci ruhu bizzat yerinde görsünler. Gelsinler, Türkiye’nin sanayide neleri başardığına bizzat şahitlik etsinler. Gelsinler Gebze Bilişim Vadisi’nin temsil ettiği vizyona tanık olsunlar.”
Kocaeli’nin 14 OSB’si üretime damga vuruyor
Kocaeli’nin 14 Organize Sanayi Bölgesi, endüstri bölgesi, stratejik üretim tesisleri ve imalatta çalışan yaklaşık 270 bin vatandaşla Türk ekonomisine her yıl devasa katkılar sağladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’nin muazzam üretim hacmiyle otomotiv, kimya ve metal sanayine damga vurduğunun altını çizdi.
Erdoğan, Kocaeli’nin 2021 yılında Türkiye araç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını tek başına gerçekleştirdiğini, ayrıca Türkiye’nin ihracatta yakaladığı ivmede en başarılı ikinci şehir olarak ön plana çıktığını kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Toplam 128 araştırma-geliştirme merkezi ve 15 tasarım merkezi, yaptıkları çalışmalarla şehrimizin rekabetçi gücüne güç katıyor. Kocaeli’deki 5 teknoloji geliştirme bölgesinde yürütülen araştırma ve geliştirme faaliyetleri, katmadeğerli üretime öncülük ediyor. Bu tabloya baktığımızda Kocaeli’nin, Kocaelili müteşebbislerimizin, sanayicilerimizin Türkiye için ne ifade ettiğini çok net görebiliyoruz.”
“Üretim, ihracat ve istihdamın kalesi”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üretimi, ihracatı ve istihdamıyla ülkenin reel ekonomisinin en muhkem kalelerinden biri olan Kocaeli’nin konumunun, milli teknoloji hamlesi vizyonuyla çok daha ileri noktalara taşındığını vurguladı. Kocaeli ve diğer tüm şehirlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracata odaklandıklarını kaydeden Varank, “OSB’ler, endüstri bölgeleri ve sanayi siteleri inşa ediyor, ülkemizin sanayi altyapısını güçlendiriyoruz. Teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle katmadeğerli üretimin anahtarı inovasyon anlayışını yaygınlaştırıyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK’la işletmelerimize önemli destekler veriyoruz. Özel sektör yatırımlarını özendirmek üzere cazip teşvikler sağlıyoruz. Kurduğumuz kuluçka merkezleri ve oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe katkı sağlıyoruz. Otonom teknolojiler, uzay ve yapay zeka gibi çığır açıcı alanlarda ülkemize çağ atlatacak vizyon projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.
Kocaeli, 650 bin çalışanı, imalat sanayisinde 8 bin işletmesi ile yıllık 18 milyar dolar ihracat yapıyor. 2021’de araç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Kocaeli’de gerçekleştirildi. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 1 Endüstri Bölgesi bulunan il, limanları ve lojistik merkezleriyle Türkiye’nin en stratejik konumunda yer alıyor.
Milli teknoloji hamlesi: Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu için en önemli bölgelerden olan şehir, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kalite Kampüsü, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi’ne ev sahipliği yaparken 128 Ar-Ge merkezi ve 15 Tasarım Merkezi’nin de üssü durumunda. Kocaeli’de; Bilişim Vadisi, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark, Kocaeli Üniversitesi Teknopark ve Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark olmak üzere 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler, yerli ve milli üretime önemli katkılar sunuyor.
Cumhurbaşkanı Togg’un direksiyonunda
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören sonrasında Bilişim Vadisi’nde Togg’un test süreçleri devam eden mühendislik prototipini kullandı. Kırmızı renkli Togg’un direksiyonuna geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına Togg CEO’su Gürcan Karakaş otururken otomobilde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu de yer aldı.
Türkiye’ye inandı, projesini Bilişim Vadisi’nde hayata geçirdi
Programda, Kocaeli’deki sanayicileri temsilen Mustafa Sinan Sungur ve girişimcileri temsilen Taha Uluhan davetlilere hitap etti.
Uluhan, Almanya’da doğduğunu, eğitim hayatı ve deneyimini Almanya’da geçtiğini belirterek, “Henüz 23 yaşımdayken, Mercedes’te Compact Cars ve SUV araçların Ar-Ge direktörüyle birlikte çalışma fırsatı buldum. Eş zamanlı olarak da mühendis arkadaşlarımızla birlikte elektrikli araçlarda kullanılan lityum-iyon bataryaları ve içerisindeki malzemeleri en verimli şekilde geri dönüştürmeye yoğunlaştık” dedi. Uluhan, 2021’de Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı ile Türkiye’ye geldiğini ifade ederek, “Bu yılın sonunda pilot tesisimizi kurmak için kollarımızı sıvadık. İnşallah, elektrikli araçların karbon-ayak izlerini iyileştirmek için geliştirdiğimiz bu teknolojiyi, Avrupa’ya, Amerika’ya ve Dünya’nın diğer bölgelerine ihraç edeceğiz” diye konuştu.
Sanayici Mustafa Sinan Sungur da uzun ve meşakkatli yıllar sonucunda Plastay Kimya’nın temellerini attıklarını belirterek, bugün 40’ı aşkın ülkeye ihracat yaptıklarını, 200’ü aşkın çalışanı ile sektör lideri olduklarını, 150 milyon doları aşan ciroya 80 milyon doları aşan ihracata ulaştıklarını söyledi.
‘Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar’ ödüllerini aldı
İstihdamını En Fazla Arttıran Sanayi Firmaları:
Ford Otomotiv Sanayi-Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
Özka Lastik ve Kauçuk Sanayi-Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şerif Kanık
Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi-CEO Haluk Kürkçü
Prometeon Türkiye Endüstriyel ve Ticari Lastikler-Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander
En Fazla İhracat Yapan Sanayi Firmaları:
Türkiye Petrol Rafinerileri-Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
Sarkusyan Elektronik Bakır-Genel Müdür Sevgür Arslanpay
Posco Assan TST Çelik-Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar
Nuh Çimento Sanayi-Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin
En Fazla Ciro Elde Eden Sanayi Firmaları:
Türkiye Petrol Rafinerileri-Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
Yıldız Entegre Ağaç Sanayi-Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Yıldız
Kroman Çelik Sanayi-Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Kemal Saraç
Tezcan Galvanizli Yapı Elemanları-Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Tezcan Öngören
Erdemir Çelik Servis Merkezi-Yönetim Kurulu Başkanı Gürtan Damar
En Fazla Kadın İstihdamı Sağlayan Sanayi Firmaları:
Ford Otomotiv Sanayi-Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün
VİP Giyim Sanayi-Kurucu Ortak Halil Akbaşoğlu
Namet Gıda Sanayi-Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kayar
Kent Gıda Malzemeleri-Yönetim Kurulu Başkanvekili İhsan Karagöz
En Fazla İstihdam Sağlayan Teknoloji Şirketleri:
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg)-CEO Gürcan Karakaş
IBTECH-CEO Mehmet Kürşat Demirkol
FEV TR Otomotiv ve Enerji-CEO Taner Göçmez
Logo Yazılım-Genel Müdür Akın Sertcan
En Fazla İhracat Yapan Teknoloji Şirketleri:
GE Marmara Teknoloji Merkezi-Genel Müdür Meryem Aybike Molbay Arsan
Eczacıbaşı Monrol-Kurucu Ortak Şükrü Bozluolçay
Temax Mühendislik-Şirket Kurucusu Tamer Cankurtaranoğlu
En Fazla Yatırım Alan Teknoloji Şirketleri:
Büyütech Teknoloji-Kurucu Ortak Alpaslan Işıklı
Saykal Elektronik-Şirket Kurucusu Yücel Saykal
Eravis Yazılım-Kurucu Ortak Çağkan Ekici
Türkiye’nin En Aktif Girişim Sermayesi Fonları:
Techone-Yönetici Ortak Aziz Dostgül
500 İstanbul-Kurucu Ortak Arın Özkula
Türkiye’nin En Aktif Melek Yatırım Fonları:
Keiretsu-CEO Duygu Eren
TR Angels-Kurucu Ortak Hüseyin Karayağız
Türkiye’nin En Aktif Kitle Fonu:
Fonbulucu-CEO Hakan Yıldız.