banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Yeşil Mutabakat, Dijital Dönüşüm ve karbonsuzlaşma en önemli gündemimizdir”

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı yeniden Ayhan Zeytinoğlu oldu. Başkan Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye imalat sanayisine yüzde 13 katkı sağlayan Kocaeli’de yeni sanayi alanlarının artırılmasına ilişkin girişimlerinin süreceğini belirterek, yeni dönemde yürütecekleri yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarını dergimiz KobiEfor’a özel anlattı.

HABER 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:23
20942
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Yeşil Mutabakat, Dijital Dönüşüm ve karbonsuzlaşma en önemli gündemimizdir”
banner625

mersin scort, Geneva,sans-serif;">Kocaeli Sanayi Odası’nda (KSO) yeni dönem başladı. KSO’da gerçekleşen seçimlerden Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden Ayhan Zeytinoğlu seçildi. Biz de dergimiz KobiEfor’a özel açıklamalarda bulunan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile KSO’nun yeni dönem gündemini, projelerini ve çalışmalarını konuştuk.
“Birlik ve beraberlikle bir aile olmayı başardık”: Birlik ve beraberlik mesajı veren Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO seçimlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kocaeli Sanayi Odası olarak seçim sürecini başarılı bir şekilde geride bıraktık. Yeni çalışma döneminde beraber yol yürüyeceğimiz Yönetim Kurulumuza, Meclisimize ve Oda Organ temsilcilerimize başarı diliyor, üyelerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca beni bir kez daha Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine layık gören arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum.  Bizler Kocaeli Sanayi Odası Yönetimi’ne ilk seçildiğimizde meclis üyeleri ve meslek komitelerimizle bir araya gelerek herkesin fikrini almış, odamızın geleceğini belirlemiştik. Bu adım üyelerimizin Odamızı sahiplenmesi açısından çok önemliydi. Bu aynı zamanda insanlar arasında dostluğu da oluşturdu. Oluşturduğumuz birlik ve beraberlik ile bugünlere geldik. Amacımız bir aile olmaktı ve bunu da başardığımızı düşünüyorum. Yeni dönem şehrimize, sanayimize ve sanayicilerimize hayırlı olsun. Birlikte şehrimiz ve sanayimizin gelişimi için çalışmaya devam edeceğiz.”

“Yeni sanayi alanlarının artırılmasına ilişkin girişimlerimiz sürecek”
Ayhan Zeytinoğlu, şu bilgileri veriyor: “Kocaeli konum olarak çok şanslı bir il, Avrupa ile Asya bağlantı yolları üzerinde ve Avrupa pazarına çok yakın. Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz. 2021 yılına baktığımızda limanların ilimiz gelirlerindeki payının yüzde 65 civarında olduğunu görüyoruz. Sanayi kuruluşlarının doğal bir liman olan İzmit Körfezi etrafında konuşlanması bir tesadüf değil. Bu konum firmalarımıza lojistik anlamda da önemli fırsatlar sunuyor. Kocaeli Sanayi Odamıza üye 3.500 firmanın 326’sı yabancı sermayeli. Bu yaklaşık yüzde 10’a tekabül ediyor ki başka bir il için böyle bir oran yoktur diye düşünüyorum. İlimizin barındırdığı fırsatlar yabancı sermayeli firmaların bölgemizi tercih etmesinde etkili.”
Ayhan Zeytinoğlu, ancak Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan Kocaeli’nin diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalıştığına dikkat çekiyor: “İlimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1.9’luk kısmı sanayi alanı. Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Türkiye geneline baktığımızda da ülkemizin yüzölçümünün sadece yüzde 0.36’lık bölümü sanayi alanı olarak kullanılıyor. Nüfus olarak bize en yakın ülke olan Almanya’nın ise yüzde 4.4’lük bölümü sanayi alanı.”
Bu sebeple barındırdığı üretim potansiyeli açısından Kocaeli’de yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşündüklerini paylaşan Zeytinoğlu, “Yeni sanayi parselleri daha fazla insana iş bulmak anlamına da geliyor. Bu dönem sanayi alanlarının artırılmasına ilişkin girişimlerimiz sürecek. Kentimizin tüm dinamikleri ile ortak bir noktada buluşmayı, sanayimize güç katmayı arzu ediyoruz.”

“Yeşil dönüşümü tüm sektörlerimizle birlikte başarmalıyız”
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye-AB ilişkileri alanında uzmanlaşmış sivil toplum ve araştırma kuruluşu İktisadi Kalkınma Vakfı’nın  da Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’de sanayi alanlarının artırılması ihtiyacı ve KSO’nun bu konudaki girişimlerinin yanı sıra ‘Yeşil Mutabakat ve Dijital Dönüşüm’ün önemine de değiniyor: “İklim değişikliğinin etkilerinin son yıllarda küresel ölçekte güçlü bir şekilde gözlenmesiyle birlikte, ‘Yeşil Mutabakat ve Dijital Dönüşüm’ en önemli ticaret ortağımız olan  Avrupa Birliği  için en temel iki öncelik haline geldi. Haliyle dijitalleşme ve karbonsuzlaşma bizlerin de en önemli gündemidir. Hem aday ülke hem de ticari işbirliğimiz açısından Türkiye’yi etkileyecek olan AB Yeşil Mutabakatı’nı; tarımdan sanayiye, çevreden, dış politikaya her alanda iyi çalışıp, uygulamaya almamız gerekiyor. Ülkemizin Dünya’da hak ettiği yeri alması, insanlarımızın refahının artması ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın gerçekleşmesi için yeşil dönüşümü tüm sektörlerimizle birlikte başarmalıyız.”
“Firmalarımıza karbon ayak izinin nasıl ölçüleceğini anlatıyoruz”: Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Ayhan Zeytinoğlu, bu noktada Ticaret Bakanlığı’nın bir yol haritası niteliğinde olan Yeşil Dönüşüm Eylem Planı’nı yayınladığını anımsatarak, Eylem Planı kapsamında yer alan hedef ve faaliyetlerin etkin bir şekilde yürütülmesinin önemli olduğunu söylüyor: “Biz de TOBB olarak bu sürece özel sektörü temsilen katkı vermeye devam ediyoruz. Özellikle AB ile uyumlu bir ETS kurulması yönünde lobi çalışmalarına destek oluyoruz. Kocaeli Sanayi Odası olarak da yerelde üyelerimizin farkındalıklarını artırmak ve sürece uyumlarını hızlandırmak adına bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz sektörel eğitimlerle firmalarımıza karbon ayak izinin nasıl ölçüleceğini anlatıyoruz.”
“Kocaeli Sanayi Odası Yeşil Dönüşüm Teknik Destek Projesi’ni başlattık”: Ayhan Zeytinoğlu, şu an Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile ‘Kocaeli Sanayi Odası Yeşil Dönüşüm Teknik Destek Projesi’ni başlatmış bulunduklarını da duyuruyor: “Proje kapsamında bilinçlendirme eğitimleri yapacak ve 10 firmaya danışmanlık hizmeti vereceğiz.”
“Dijitalleşme konusunda da üyelerimize danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermeyi planlıyoruz”: Ayhan Zeytinoğlu, dijital dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgiler veriyor: “İkiz dönüşümün dijitalleşme ayağına bakacak olursak; dijital dönüşümü; yeni teknolojileri kullanarak iş süreçlerini yeniden tasarlamak olarak düşünebiliriz. Dolayısıyla dijital dönüşüm; sadece çevreye olan olumsuz etkilerimizi azaltmak değil aynı zamanda verimlilik ve karlılık artışı açısından da bizim için önemli. Dijitalleşme konusunda da üyelerimize danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermeyi planlıyoruz. Türkiye’nin AB pazarındaki konumunu koruması, geliştirmesi ve sektörlerimizin değer zincirlerindeki rollerinin sürdürülebilirliği açısından Kocaeli Sanayi Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle çalışmaya, üyelerimizin geleceğe daha güçlü ulaşmasını sağlamak adına üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya gayret edeceğiz.”
Cengiz Topel Havalimanı’ndan düzenli uçuşların yeniden başlatılması talebi: Kocaeli’nin ihtiyacı olan altyapı yatırımlarının yapılmasıyla ilgili talepleri de Bakanlıklara sürekli iletmeye devam ettiklerini kaydeden Zeytinoğlu, şunları ifade ediyor: “Bu kapsamda önemli mesafeler kat ettik. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz; 2011 yılında Cengiz Topel Havaalanı sivil havacılığa açıldı. Doğu Marmara illerine hizmet veren havaalanımızdan 3-4 ilimize günlük düzenli seferlere başlanmıştı. 2018 ve 2019 yıllarında (Pandemi öncesi) gidiş ve dönüş doluluk oranları yüzde 90 civarındaydı. Fakat bir süredir havalimanımızdan tarifeli uçuş yapılmıyor. Uçuş verilerine baktığımızda veriler, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’ndan uçuş yapılmasını destekliyor. Tarifeli uçuşların tekrar yapılması adına TOBB Başkan Vekili olarak Doğu Marmara illerimizin Oda Başkanlarının da desteğini alarak konuyu sadece ilimizin değil, bölgemizin bir meselesi haline getirmek istiyorum. Cengiz Topel’den düzenli uçuşlarının başlatılması adına Doğu Marmara’da bulunan Odalar olarak taşın altına elimizi koymaya hazırız."

Yorumlar (0)