Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın: Akıllı şehircilik uygulamaları insanı mutlu etmelidir
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin akıllı şehirler konusunda mevcut durumunun tespit edilmesi ve yol haritasının oluşturulması amacıyla “Kocaeli Akıllı Şehirler Şurası” 19 Ocak’ta düzenlendi. Kocaeli Kongre Merkezi’ndeki Şura’da konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, “Teknoloji insanoğlunun yaşamını dünyaya geldiği günden bu yana değiştiriyor.
Aslında teknoloji dediğimizde sadece bilgisayar ve cep telefonlarını da anlamamamız gerekiyor. İnsanoğlu tekerleği bulduğunda bu tekerlekte aslında teknolojiydi. O zamanın şartları altında değerlendirildiğinde, yani insanın hayatını kolaylaştıran yenilikler bizim yaşam biçimimizi de değiştiriyor” dedi.
“DÜNYANIN NEREYE GİTTİĞİNİ DOĞRU GÖRMEK LAZIM”
Akıllı şehirlerle ilgili tasarımlarda, dünyanın nereye gittiğini ve teknolojinin yönünü doğru okumanın önemine değinen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Dünyanın nereye gittiğini doğru görmek lazım. Dünyanın bugün geldiği yeri yüzyıllar önce insanlar hayal edilebilseydi, yani oradan buranın dünyasını bilerek, bugünü inşa etmeye kalksak zannediyorum bugünü inşa ederken daha az hata yapardık. Çünkü bazı şeyler bazı hatalara sebep oluyor. Bir yerde bir yenilik gelişirken dünyanın gittiği yeri görmez ve eskiye dair bir dünya inşa edersek yapmış olduğunuz sistem aslında yeniye göre eski kalacak. Aslında siz bir manada sınırlı imkanlarınızı yanlış kullanmış olacaksınız. Dolayısıyla akıllı şehirlerle ilgili tasarımda benim bu toplantıda arkadaşlarımdan birincil olarak beklediğim şey dünyanın gittiği doğru yeri bilmek yani teknolojinin yönünü doğru okumak olmalı” ifadelerini kullandı.
Hayata geçirdikleri her projede, kentte yaşayan insanların mutluluğunu düşünerek hareket ettiklerinin altını çizen Başkan Büyükakın, şöyle konuştu: “Teknolojiyle ilgili, akıllı şehirle ilgili çalışmalarınızda da insanın mutluluğu için olup olmadığını, yaptığınız şeyler ile insanları mutlu edip etmediğinizi mutlaka sorgulamanız lazım. Çünkü yaptığınız akıllı şehir uygulamaları, insanı mutlu etmesi gereken uygulamalar. ‘Eğer insanı mutlu etmiyorsa insanı yaşayamaz hale getiriyorsa, özel hayatı ihlal ediyorsa bunun neresinde biz insanca bir yaşam alanı arayabiliriz?’ dediğimizde ise insanların özel yaşam alanlarının korunmasıyla ilgili olan konu aklımıza geliyor. Hayal etmekle ilgili her şey. Yani siz kurduğunuz alt yapı sistemleriyle buradan evinizden çıkarken trafikten gelen verileri kullanarak arabanın bilgisayarı, cep telefonunuz, internet ve evdeki bilgisayarlar vasıtasıyla bir model kurabilirsiniz. Aslında sabah evden çıkarken, evinizdeki akıllı bilgisayarla evinizdeki klima ayarlarını yönetebilirsiniz. Aslında açık bir sistem olarak kendini sürekli yenilemesi ve nihai amacının da insanın mutluluğu olması gerekiyor.”