KOBİ’lerin itici gücü bilişim; Türk ekonomisinin gerçek itici gücü KOBİ’ler olacak
TBD, TOSYÖV, EBSO, İZTO ve KOSGEB işbirliğinde düzenlenen 3. İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi (Kobi22), “Geleceği Şekillendiren KOBİ’ler, Tehditler ve Fırsatlar” ana temasıyla İzmir’de gerçekleştirildi.
TBD (Türkiye Bilişim Derneği), TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve KOSGEB işbirliğinde düzenlenen 3. İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi (Kobi22), “Geleceği Şekillendiren KOBİ’ler, Tehditler ve Fırsatlar” ana temasıyla İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongre’nin açılış konuşmalarını TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, İZTO Genel Sekreteri Prof.Dr. Mustafa Tanyeri, TBD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kavzak yaptı.
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Rekabet gücüne sahip olmanın en etkili yolu; bilim, teknoloji ve bilişimden geçiyor. Bilişim günümüzde rekabet gücünün ta kendisidir” dedi. Aktepe, araştırmalara göre; ekonominin can damarı KOBİ’lerin Pandemi’nin başından bu yana %95’inin bilişimle dönüşüm vizyonuna yönelik bir aksiyon almadıklarını, son 5 yıldaki sayısal teknoloji yatırımlarında henüz ilk faz denilen internet sitesi (%59.6) ve şirket bilgisayar donanımlarının (%59.0) ağırlıklı olduğunu, e-ticaret uygulamasını kullananların oranının ise çok düşük olduğunu anlattı: “Bilişim personeli bulundurmayan ve dışarıdan hizmet almayanların oranı %56. Gelişmiş ülkelerde % 90’lar seviyesinde olan KOBİ’lerdeki bilgisayar yaygınlığı, Türkiye’de hala % 59 civarındadır.”
Aktepe, sivil toplum kuruluşlarının organize olarak değişimin ve dönüşümün ana aktörleri KOBİ’lere yol göstermesi ve destekleyici olması gerektiğini vurguladı: “Devletçe sağlanan destekler, bilişim alanında yerli ve milli değer üretimini özendirecek biçimde organize edilmelidir.” Ekonominin %90’ınından fazlasını oluşturan 3.5 milyon KOBİ’nin sorunlarını; ‘finansmana erişim, yeni teknolojilere uyum sağlama, yenilikçilik ve kurumsallaşma’ diye sıralayan Aktepe, KOBİ’lerin sayısal alt yapısının dönüştürülmesine artı destek ve öncelikler sağlamak gerektiğini kaydetti: “Geleneksel iş yapma şekillerini değiştiren bir KOBİ yapısının oluşması ve daha fazla teknoloji yatırımı yapılması çok önemlidir. Ancak paydaşların işbirliği, koordinasyon ve KOBİ’lerin motivasyonu tam olarak oluşabilirse; KOBİ’lerin itici gücü bilişim, Türk ekonomisinin gerçek itici gücü de KOBİ’ler olacaktır.”
ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy’un yönettiği ‘Rekabetçi Dijital KOBİ’ler’ oturumunda; Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, Profelis Satış ve Pazarlama Direktörü Gökhan Dikici, Logo Yazılım Kamu İlişkileri Proje Direktörü Tolga Gören, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hilmi Yüksel konuştu.
Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz’un yönettiği ‘Dijital Teknolojilerin Yaratacağı Fırsatlar’ oturumunda; Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aykan Candemir, KOSGEB İzmir Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Dr. Enver Çakın, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, TÜRKSAT Bilişim Ar-Ge Direktörü Emrecan Sezen konuşmalarıyla yer aldı.
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi Köşeyazarı ve Dünya Gazetesi Yazarı Hilmi Develi’nin yönettiği Yeşil OSB/KOBİ’ler oturumunda, İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü H.İ. Murat Çelik, İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı Teknoloji Geliştirme Bölgesi Müdürü Kayahan Dede, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi M. Özhan Kalaç, TBD İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat, ‘OSB’lerin finansal yapısı, su ve enerji yönetimi, paydaş ilişkileri, risk yönetimi, planlama, iklim değişikliğiyle mücadele’yi ele aldı.